Okul Öncesi'ndeki Sorular-Sorunlar

Okul Öncesi'ndeki Sorular-Sorunlar

Anasınıflarında yabancı dil eğitimi verilecek mi?

Bu konuda şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Ancak, Bakan Çubukçu tarafından değişik zamn ve yerlerde bu anlama gelecek bazı açıklamlar yapılmıştır.

Bakanlığımızın yabancı dil eğitimi ile ilgili yurt dışından öğretmen istihdamını bile göze aldığı düşünüldüğünde, önümüzdeki dönemde okul öncesi kurumlarda yabancı dil eğitimi hayal değil.

Anasınıflarında kitap kullanımı yasal mı?

Bu müfettişlerin olaya nereden baktığına bağlı. Yani şu anda farklı uygulamalar var.

Okul öncesi mevzuatına baktığımızda, kaynak kitap kullanımı ile ilgili herhangi bir yasaklama yok.

Ancak, okul öncesi progamın bir parçası gibi belli bir yayının bir "ders kitabı" niteliğinde takip edilmesi ise sorun oluşturabiliyor.

Esas sıkıntı bu konuda veli-öğretmen-okul yönetimi üçgeninde ortaya çıkan kitap parası sıkıntısı.

Bu konu bazı kesimler tarafından yanlış kullanılmakta olduğundan, sürekli şikayet edilen bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

MEB Anasınıflarının kitaplarını ücretsiz dağıtabilir mi?

Aslında en iyi çözüm bu. MEB ilköğretim ve ortaöğretimde milyonlarca öğrencinin ders kitabını ücretsiz dağıttığına göre, okul öncesi programına göre hazırlanmış kitapları da ücretsiz dağıtabilir ve dağıtmalıdır da. Bu kitap üzerinden yaşanan sıkıntılara da çözüm getirecektir.

 

Dosya 1:

Son yıllarda gündeme gelen "Okul Öncesi Eğitimde okullaşma oranının artırılması" konusunda Bakanlığımız tarafından önemli adımlar atılmıştır.

Gerek kaynak anlamında, gerekse okul öncesi öğretmen/usta öğretici istihdamı anlamında önemli atılımlar yapılmıştır.

Ancak son aylarda MEB'de "Okul Öncesi" konusunda tam bir sessizlik hakim olmuştur.

Okul Öncesi Eğitim Zorunlu Olacak mı?

Pilot uygulama kapsamında, 2009- 2010 eğitim-öğretim yılından beri, 57 ilde okul öncesi eğitim zorunlu. İlk etapta Yozgat, Denizli, Ayfonkarahisar, Şanlıurfa, Sakarya, Kocaeli, Hatay, Elazığ, Sivas, Erzincan, Mersin, Balıkesir, Niğde, Tokat, Bitlis, Aydın, Malatya, Muş, Aksaray, Osmaniye, Manisa, Siirt, Bingöl ve Çorum'da zorunlu eğitime geçilecek.

Okul Öncesi Eğitimin zorunlu olması, maalesef kağıt üstünde olmuyor. özellikle büyük şehirlerde derslik başta olmak üzere fiziksel yetersizlikler kısa sürede çözülecek gibi görünmüyor.

Örneğin bu yıl Ankara zorunlu eğitim kapsamındaki iller arasında gösterilirken, bu günlerde konu hakkında herhangi açıklama yapılmamaktadır. Okul yöneticilerine "gerekli tedbirlerinizi alın. okul öncesi zorunlu olacak" demekle bu iş halledilemez.

İllere talimat verildi

Zorunlu eğitim kapsamına alınan illere hazırlıkların tamamlanması yönünde talimat verildi. Buna göre, 25 ilin yöneticileri hazırlık amacıyla şu işlemleri yapacaklar:

5 yaş çocuklarının zorunlu pilot uygulaması kapsamına alındığı basın yoluyla halka duyurulacak.

Alan taraması yapılarak belirlenen öğrencilerin anaokulu-anasınıflarına kayıtlarının yapılması sağlanacak.

Kullanılmayan veya atıl durumdaki kamu binaları belirlenecek.

Derslik ihtiyacının giderilebilmesi için derslik olabilecek idare odaları ve atıl durumdaki derslikler tespit edilip ana sınıflarına dönüştürülecek.

Öğretmen sıkıntısı had safhada!

Türkiye genelinde okul öncesi branşında öğretmen sıkıntısı yaşanmaktadır. Son yıllarda bakanlığımız tarafından okul öncesi öğretmenliği alımında sayıca ilerleme kaydedilse de bu oran yeterli değildir.

Pek çok kurumumuzda öğretmen ihtiyacı "usta öğretici" alımı ile çözümlenmeye çalışılmaktadır.

Ücretler aileler için önemli bir sorun!

3-6 yaş arasında tam gün eğitim yapan okul öncesi kurumlarda ücretler, her ailenin ödeyebileceği türden ücretler değil. Aylık 200-500 TL arasında değişen rakamları bulan ödemeler aileler için oldukça pahalı geliyor.

İlköğretim okulları bünyesinde bulunan Ana sınıfları için bu rakam oldukça makul seviyede. Yerleşim yeri / Kurum özelliklerine göre aylık taksitler 20-50 TL civarında. Bu ödeme miktarı bir çok ailenin ödeyebileceği seviyede.

Anasınıfı zorunlu olursa ücret toplanacak mı?

Anasınıflarının zorunlu olması durumunda aylık ödenen bu taksitler devam edecek mi? Şu anda zorunlu uygulama kapsamındaki illerde ödemeler devam ediyor. zaten bu ödemeler büyük ölçüde anasınıflarının temel ihtiyaçları (personel-temizlik-bakım vs.) için harcanıyor.

 

Teoman YALÇIN / TurkiyeEgitim.Com

Her türlü sorularınızı turkiyeegitim@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

 

 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri