OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ZORUNLU OLUYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitimin zorunlu olacağı 24 ili daha belirledi. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, 'Hedefimiz 2012-2013 itibariyle ülke genelinde 5 yaş için okul öncesi eğitimin zorunlu olması.' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, CİHAN'a yaptığı açıklamada, okul öncesi eğitimin zorunlu oduğu 32 ilde okullaşma oranlarının yüde 93'e ulaştığına dikkat çekerek, "Yıllardır ilköğretimde yüzde 100'e ulaşamadık. İlk yılda böyle bir başarı çok güzel." diye konuştu.

Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren, yüzde 53'ün üzerinde başarı sağlanan çok sayıda ilde daha, okul öncesi eğitimin zorunlu olacağını söyleyen İnanlı, "2012-2013 itibariyle ise ülke genelinde 5 yaş için okul öncesi eğitimin zorunlu olmasını planlıyoruz." dedi.

Bugüne kadar okul öncesi eğitimin Türkiye'de doğru bir şekilde anlatılamadığını belirten İnanlı, "Yıllarca okul öncesi, çalışan annelerin, maddi durumu daha iyi olan ailelerin çocuklarının gittiği bir kurum olarak algılanmış. Benim eşim çalışmıyor, ya da anneannesi bakıyor ne gerek var, diye düşünülmüş. Ancak artık halkımız uyandı, okul öncesinde de eğitim verildiğine inandı. Aileler, verilen eğitimi, eğitimden sonra çocuktaki değişimi iziyor. Benim çocuğum da gitsin diyor." diye konuştu.

Okul öncesi eğitimi alan çocukların, Türkçeyi daha iyi kullandığına dikkat çeken İnanlı, şöyle devam etti: "Çocuk, Türkçeyi daha doğru kullanarak ilk öğretime geliyor. Eşit şartlarda başlıyor. Bunu almadığı zaman birisi dil biliyor, birisi bilmiyor, özellikle Doğu'da, Güneydoğu'da. Eşit şartlarda eğitime başlamıyor, hep geriden geliyor. Öğretmen ikilemde kalıyor. Dil bilen var, bilmeyen var, onunla mı ilgilenecek, bununla mı ilgilenecek. Bu, ortadan kalkıyor."

Okul öncesi eğitimin, okula devamsızlık problemini de ortadan kaldırdığını dile getiren İnanlı, "Diğer akranlarından daha uzun süre eğitim süreci oluyor. Özellikel bu eğitimi alan çocuklar yüzde 98 üniversitede başarılı oluyor. Başarısı, ilköğretimde, ortaöğretimde değil, üniversitede çıkıyor. Mesela kredi kartı kullanmayı onlar daha iyi yapıyor, hesaplı kitaplı gidiyor." şeklinde konuştu.

HAYIRSEVERLER ANA OKULU YAPMAYA BAŞLADI

Türkiye'de hizmet veren bin 348 müstakil ana okulu bulunduğuna dikkat çeken İnanlı, "Bu sayı 2007'de 408'ti. Bu sene 133 okul daha yapacağız. 150 okulun yapımı ise halen devam ediyor." dedi. Hayırsever vatandaşların geçmiş yıllarda ilkokul ya da lise yaptığını söyleyen İnanlı, "Şimdi ise ana okulu yapılıyor." ifadesini kullandı.

Ana okullarının genelde Batı bölgelerinde yoğunlaştığı gibi bir inancın bulunduğuna dikkat çeken İnanlı, "Doğu'da, Güneydoğu'da daha çok okullaşma var. Mesela Van'da 27, Hakkari'de 15, Şırnak'ta 17, Diyarbakır'da 16, Adana'da 19 ana okulumuz bulunuyor. Uşak'ta ise 3 tane var. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise bazı sıkıntılar bulunduğunu söyleyebilirim. Bu illerde arsa problemi, bina problemi yaşanabiliyor, çok fazla göç alıyor." diye konuştu.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ZORUNLU OLACAĞI 24 İL

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Kırklareli, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun'da okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmişti.

Bakanlık, gelecek yıldan itibaren ise Yozgat, Denizli, Afyonkarahisar, Şanlıurfa, Sakarya, Kocaeli, Hatay, Elazığ, Sivas, Erzincan, Mersin, Balıkesir, Niğde, Tokat, Antalya, Bitlis, Aydın, Malatya, Muş, Aksaray, Osmaniye, Manisa, Siirt ve Bingöl'de zorunlu eğitimi 9 yıla çıkarmayı hedefliyor.

haber10

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri