Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Eğitim Derneği (TED) Sivas Koleji'nin açılışına katılmak üzere öğle saatlerinde karayolu ile memleketi Sivas'a geldi. Kolej girişinde il protokol üyeleri tarafından karşılanan Bakan Yılmaz, okulun toplantı salonunda gerçekleştirilen açılış törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Yılmaz, okulun hizmete açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek eğitimin önemine değindi.
"BÜTÇESİNİN YÜZDE 20'Sİ EĞİTİME AYIRIYORUZ"
AK Parti döneminde eğitime daha önce hiç olmadığı kadar kaynak ayırdıklarını ifade eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "Eskiden Milli Eğitim Bakanlığı'nın 7,5 milyar bütçesi vardı. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2017'deki bütçesi 122 milyar lira. Üniversiteleri üzerine koyarsanız 10,5 falandır. Şimdi eğitime 10 katından fazla kaynak ayırdık. Bir ülkede hükümetin hangi sektöre, hangi alana önem verdiği bütçeden ayırdığı kaynakla belli olur. Biz şu an bütçede yüzde 20 payı eğitime ayırıyoruz. Bizden önceki dönemde herhalde savunma veya bir başka alana daha faz pay ayrılırdı. Niçin? Çünkü biz biliyoruz ki 21'inci yüzyılı Türkiye'nin yüzyılı yapmak istiyorsak, insanımızı zengin, huzurlu, müreffeh bir ortamda yaşatmak istiyorsak, yoksulluğu ve cehaleti yenmek istiyorsak mutlaka ama mutlaka eğitime yatırım yapılması gerekir. Eğitim yoluyla 21'inci yüzyılın gerektirdiği temel becerileri öğrencilerimize kazandırmak istiyoruz. Evlatlarımıza yetenekleri ve eğilimlerine uygun olarak çağdaş ve bilimsel bir eğitim vermek istiyoruz. Ayrıca verdiğimiz eğitimin sonuçlarını da ölçebilmeyi amaçlıyoruz."
"20 BİN ÖĞRETMENE İHTİYACIMIZ VAR"
Bakan Yılmaz, daha sonra eğitimde yapılan yatırımlara değinerek, "Derslik sayısı 2002'de 379 bindi, şimdi 671 bin. Sadece bizim dönemimizde 270 bin derslik yaptık. Adeta 80 yılda yapılanlara eş desek yeridir. Ve şu an gördüğünüz her 3 öğretmenden 2'si bizim dönemimizde atanmıştır. Ve bundan dolayıda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 2002'de 28'di. Şimdi bu sayı 18'e düştü. Liselerde ise 2002'de 18'di şimdi 15'e düştü" dedi.
İkili eğitime son vereceklerini ancak 77 bin dersliği ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, okul öncesi eğitimi de zorunlu eğitim kapsamına alacaklarını ifade ederek, "Bunun içinde yaklaşık 19 bin dersliği ihtiyacımız var. 20 bin de okul öncesi eğitim için öğretmene ihtiyacımız var" dedi. Eğitim fakültelerine de taban puan getireceklerini belirten Yımaz, "Çünkü eğitim fakültelerine giren öğrencinin seviyesi yüksek olursa oradan mezun olan öğretmenin seviyesi de yükselecektir. Biz de o öğretmenlerle evlatlarımıza daha iyi daha kaliteli bir eğitim vermiş olabileceğiz" dedi.