OKUL OLGUNLUĞU (ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?)

OKUL OLGUNLUĞU (ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?)

Okula başlama, çocuğun ve ailenin yaşamında önemli bir yer tutar.

Özellikle de bu yıl ilkokula başlama yaşının 60 aya çekilmesiyle birlikte anne-babaları daha zorlu bir süreç ve ardından daha da zorlu karar bekliyor. Anne-babaların bu kararı vermeden önce çok hassas olmaları, çocuklarının okula hazır bulunuş durumunu gözlemlemeleri gerekiyor. Bu gözlemi yapmak için de, çocuklarının kimi davranışları kazanıp-kazanmadığını bilmeleri gerekiyor.

 

Öncelikle bilmek gerekir ki, çocukların belli gelişim aşamalarında, belli yaş aralıkları mevcuttur. Örneğin, bebeklerin dişlerinin 6-9 ay arası çıkması, 1 yaş civarı yürümesi beklenir.

Ancak her çocuk için bireysel farklılıklar söz konusudur. Bir bebeğin dişi 4. ayda çıkarken, diğerinin dişi 14. ayda çıkabilir veya biri 9 aylıkken yürürken diğeri 14 aylıkken yürüyebilir.

 

Normal gelişim gösteren 60-66 ay çocuğu denge kurmada oldukça ilerlemiştir; vücut koordinasyonu gelişmiştir; çatal ve bıçağı iyi kullanır; baş, vücut, kollar, bacaklar, ağız ve gözlerden oluşan insan çizimi yapabilir; kare ve üçgeni çizebilir; bazı harfleri yazabilir, parmaklarını kullanarak sayı sayabilir; pencereleri, kapısı çatısı, bacası olan bir ev çizebilir; adını, yaşını, adresini ve çoğunlukla doğum tarihini bilir; geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman ile ilgili konuşurken kelimeleri (dün, bugün, yarın) doğru kullanır; kendi kendilerine giyinip soyunabilir ama ayakkabılarını bağlamakta zorlanabilir.

 

Oysa 1. sınıfın akademik ve sosyal yükünü rahatlıkla taşıyabilmek için bu özelliklerden biraz daha fazlası gereklidir.

Bu noktada, “Okul Olgunluğu” kavramını incelemekte yarar var diye düşünüyorum.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri