Görevden alınan okul müdürlerinin göreve dönmesi yönünde karar veren Danıştay'ın kararının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanmamasına tepkiler yükselmeye devam ederken, olayla ilgili İzmir'de bir gelişme yaşandı.
37 Yönetici Soruşturma Geçirdi
Okul müdürleri ile ilgili sorunu araştırmak için görevlendirilen MEB müfettişleri, İzmir'de görevden alınan 500'e yakın okul müdüründen 89'unun şikayet dilekçesini yerinde inceledi. Soruşturma geçirenlerin arasından İl Milli Eğitim Müdürü ve yardımcısı da bulunuyor. 37 yöneticinin soruşturma geçirdiği olayda müfettişler mağdur okul müdürlerinin de ifadelerine de başvurdu.
MEB Müdürleri Görevini Kötüye Kullandı
MEB müfettişlerinin hazırladığı raporda 3 ilçe milli eğitim müdürü ile 3 ilçe milli eğitim şube müdürünün görevlerini kötüye kullandıkları ifadeleri kullanılarak, haklarında Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma açma talebine olumlu yanıt verilmesi istendi. Hazırlanan rapor daha sonra İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın imzasıyla yürürlüğe girdi.
Değerlendiren de Değerlendirilen de Birlikte
Müdür atamalarında değerlendirme yapan amirlerle, değerlendirilen okul müdürlerinin beraber çalışmasının izah edilemez olduğunu belirten müfettişler, Bu kapsamda Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz, Bergama İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sadettin Uysal, Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Şuayip Üner, Foça İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yaylalı, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Usman, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Alpaslan Karaduman’ın görevlerini kötüye kullandıkları kararına vardılar.
Kriterlerin Tümüne Yakınına Sıfır Puan Verilmiş
Görevden alınan okul müdürlerinin bir an önce görevine iade edilmesi gerektiğini vurgulayan Türk Eğitim Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İlçe milli eğitim müdürlerinin, okul müdürlerini değerlendirdikleri Ek-1 formundaki kriterlerin büyük çoğunluğuna sıfır puan verdiklerini söyleyen Demir, yapılan işlemin somut bilgi ve belgeye dayanmadığını belirtti.
Yönetmelikle Kılavuz Çelişiyor
Yönetmelikle kılavuzun birbiriyle çeliştiğini söyleyen Demir, "Yönetmelik gereği altı aylık çalışma süresi aranmayan bir konuda kılavuzla altı ay çalışma şartı aranması izah edilemez bir çelişkidir. Bu bağlamda, bir ilçe milli eğitim müdürünün, okul yöneticisini değerlendirmesi için o kişiyle 6 ay görev yapması gerekiyor. Ancak, bazı ilçe milli eğitim müdürlerinin buna uygun olmadan, başka bir ilçede geçici görev yapan yöneticiyi değerlendirdiği ortaya çıktı." İfadelerini kullandı.