Okul Müdürleri hizmet alımı ile çalıştırdıkları personelin maaşlarını bankadan ödeyecekler. Hizmet Alımı ile personel çalıştıran okul müdürleri aşağıda açıklanan yasal düzenlemelere tabi olacaklar.
Yasa 1 Haziran 2016 da yürürlüğe girmesine rağmen pek çok okul müdürü bu yasadan habersiz. Okul Müdürleri hizmet alımı ile çalıştırdıkları çalışanların maaşlarını kesinlikle banka aracılığı ile ödemeleri gerekiyor.
TÜM OKUL / KURUMLAR BU UYGULAMAYA DAHİL Mİ?
Yasa çalışan sayısını 5 ile sınırlamış. Ancak bu 5 çalışan sayısı, o okuldaki hizmet alımı ile çalıştırılan sayısı değil; o okul veya kuruma hizmet alımını sunan ilgili firmadaki toplam sayıyı ifade ediyor.
Örneğin; A okulu hizmet alımı ile 1 personel çalıştırıyor olsun. O Okula hizmet sunan firmanın toplam çalışan sayısı 5 kişiden fazla ise ki fazladır, o zaman o personelin maaşı bankaya yatırılarak ödenecek.
BAKAN SOYLU AÇIKLAMIŞTI
Kayıt dışı istihdamı önleme kapsamında yapılacak yeni uygulamaları paylaşan Bakan Soylu, daha önce 10 ve üzerinde işçi çalıştıran firmaların ücret ödemelerini bankalar aracılığıyla yaptığını hatırlattı. Yeni uygulamayla birlikte bu sayının 5 ve üzeri çalışanları kapsadığını ifade etti.
Uygulamanın kısa süre içinde hayata geçirileceğini belirten Bakan Soylu, yeni uygulamanın iş yerinde 5 ve üstü eleman çalıştıran işverenlerin, çalışanlarının maaşlarını elden değil banka üzerinden ödeyeceğini açıklayarak şunları söyledi: “Türkiye bir taraftan kayıt dışıyla mücadele ediyor, bir taraftan da istihdamın artmasını sağlıyor. Yeni bir düzenlemeyi ifade etmek istiyorum. Bir işyerinde 10 kişiden fazla çalışan varsa bunların ücretleri bankalar marifetiyle ödeniyordu. Şimdi kayıt dışıyla ilgili bir adım atabilmek ve bu konuda bir adım daha öteye geçebilmek için bu sayıyı 5’e düşürüyoruz. 5 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmeler bundan sonra ücretleri bankalar aracılığıyla ödeyecek. Bu da kayıt dışını kayıt altına alabilmek ve herkesin kayıt içerisinde olmasını sağlamak için önemli adımlardan biridir. İnşallah önümüzdeki birkaç gün içerisinde yasa yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.”
Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelik ile ücretlerin bankalar aracılığı ile ödenmesinde 10 olan işçi sayısı alt sınırı 5'e çekildi.
Yönetmelikte yapılan değişiklikler, 1 Haziran'da yürürlüğe girdi.
Dikkat, hapis cezası da var…
Birçok işveren işçilerine daha fazla ücret ödemelerine karşın asgari ücret üzerinden SGK’ya bildiriyorlar. Bunun için de asgari ücret kadar kısmı banka üzerinden, geri kalan kısmı da elden işçiye ödüyorlar. Dolayısıyla ücret bordrolarında da işçi ücretini asgari ücret olarak gösteriyorlar.
Hal böyle olunca da sigortalıların ücretlerinin ücret bordrosunda eksik gösterilmesi halinde söz konusu bordro “muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge” olarak tanımlanıyor ve Vergi Usul Kanununa göre işverenler hakkında 1,5 ila 3 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.
Sonuç olarak 10’dan fazla işçi çalıştıran işverenlerin banka kanalıyla yapacakları ödemelerde ücretin tümünü bankaya yatırmaları, elden ödeme yapmamaları ve ücret bordrosunu da gerçeğe uygun düzenlemeleri gerekiyor.
İşverene para cezası
Bir işverenin ücret ödemesini bankadan yapmak zorunda olmasına karşın, kısmen veya tamamen elden yapması ve bu durumun tespit edilmesi halinde işçi başına 161 TL idari para cezası ödenmesi söz konusu. Örneğin, 10 işçisi olan bir işveren ücretleri bankadan değil de elden öderse toplamda 1.610 TL idari para cezası ödeyecek.
Burada dikkat edilmesi gereken husus ücretin bir kısmının bankadan bir kısmının ise elden yapılması halinde de bu cezanın ödenmesi gerektiği.
www.kamuhabermerkezi.com / özel haber