Okul kantinlerinde abur cuburlar raftan inmedi

Öğrencilerin sağlıklı beslenebilmesi amacıyla okul kantinlerinde satılan gıdalara "Okul Gıdası Logosu" zorunluluğu getirildi. Okulların açılmasıyla uygulama başladı ancak pratikte henüz başarılı olunamadı

Logosuz ürünlerin kantinlerde hala satıldığı görüldü. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu "Logo zorunlu tutulmasına rağmen Okul Gıdası onayı alamayan gıdalar maalesef bazı kantinlerde satılmaya devam ediyor. Cips, kola, şeker gibi abur cuburlar, temel ile ortaöğretim yaş grubundaki çocukların yetersiz ve dengesiz beslenmelerine sebep oluyor. Bu ürünlerin kontrolsüz üretimine son verilmesinin şart olduğunu, kantinlerde satılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu konuda titizlikle görev başında olsa da kolektif bir çalışma şart. Sağlıklı beslenmeyi küçük yaşlardan itibaren öğrenen çocuklar, elbette gelecekte fark oluşturacak, sağlıklı ruh ve bedene sahip olacak. Bu gıdalar, çocuklarımızın hayatlarını ilerleyen yaşlarında da etkileyebilecek olumsuzluklara sebep olabilir. Okul çağındaki çocuklarda öğrenme güçlüğü ve geriliği, hiperaktivite bozukluğu, fiziksel ve zihinsel gelişim bozukluğu görülebilir" dedi.

İKİ YILDIR ERTELENİYORDU

Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının iş birliğiyle 2 Ocak 2019'da okul kantinlerinde sağlıklı gıdaların satılması amacıyla "Okul Gıdası Logosu İşbirliği Protokolü" imzalanmıştı. Projenin ilk tebliği 20 Haziran 2019'da yayımlanırken 16 Eylül 2019'da da uygulamaya konması kararlaştırılmıştı. Ancak proje, firmaların hazırlıklarını tamamlayabilmesi için önce 7 Eylül 2020'e, koronavirüs sebebiyle de 6 Eylül 2021'e ertelenmişti. 6 Eylül'de okulların açılmasıyla uygulama sonunda başlatıldı.

Cevdet Fırat Aydoğmuş

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri