OKUL GELİŞİM MODELİ

Hüseyin ÖZKAN

 OKUL GELİŞİM MODELİ

Okul Gelişim Modeli Projesi (OGM), Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Ankara İlinde bulunan tüm okullarda uygulamaya geçirilmiş durumdadır. Bu proje ile eğitim öğretim faaliyetlerinin hem akademik hem de sosyal ve kültürel açıdan ilerleme kaydetme ve başarının her anlamda gözle görünür bir şekilde arttırılması hedeflendiği görülmektedir. Belki de her okulda yapıla gelen ancak gözle görünmeyen ve değerlendirmesi yapılmayan bir çok faaliyet bu sayede görünür hale gelecek ve yapılan çalışmalar değerlendirilecektir.

Projenin felsefesi; her okulun kendi gerçekliği üzerinden hareket etmesi ve kendisini bir adım ileriye taşıyabilmesidir. Okullar arası yarışmacı bir mantık ön plana çıkarılmadan her okulun kendi dinamiklerini harekete geçirerek ilerleme sağlamasıdır. Projenin denetim ayağının ise hem sahada okul müdürlerinin birbirlerinin çalışmalarını incelemesi ve raporlaştırması, böylece geliştirici bir etkileşimin sağlanması, hem de doğrudan il müdürlüğü tarafından sistem üzerinden inceleme ve konunun muhataplarıyla yüz yüze değerlendirme toplantıları yapma şeklinde planlandığı görülmektedir.

Hayata geçirilen bu proje (OGM) ile ilgili olarak gözlediğim bir okuldaki izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. Proje uygulamalarına pratik uygulama sürecinden bakmakta yarar var.

Gözlemlerimi iki başlık altında toplayabiliriz;

Akademik gelişme;

Okulda ilerlemenin sağlanması için öğretmenlerle toplantılar yapılmış, alanların öğretmenleri önlerine gerçekçi birer hedef koymuşlar. Sınavlarda başarının arttırılmasına yönelik yetiştirme kursları açmışlar, işlenen her konunun değerlendirilmesi yapılmış ve konuyla ilgili deneme sınavları planlanmış ve hayata geçirilmiş. Öğretmenler okulda başarının arttırmak için bir proje başlatmışlar. Projenin adını da "Sınav Başarısını Arttırma  Projesi" koymuşlar. Projelerinin hedeflerini basamak basamak planlamışlar ve hayata geçirmeye çalışıyorlar. Zümre öğretmenleri ise sınav başarısının arttırılmasına yönelik bilgi alışverişi ve işbirliği yapıyorlar. diğer zümrelerle ortak değerlendirmeye gidiyorlar. Her öğretmenin bireysel hedefi ise geçen yıl alınan sınav sonuçlarını bir tık da olsa geçmek ve bir adım ilerlemek. 

                          

Sosyal ve kültürel gelişme;

Projenin diğer bir hedefi ise okulun sosyal ve kültürel olarak gelişmesini sağlamak.  Bu amaca ulaşmak için gözlemlediğim bu okulda yine her öğretmen bir proje yapmış, yada bir projenin içinde yer almışlar. Bu projeler; "folklor ile kültürümüzün tanıtılması", "okuma beceri ve alışkanlıklarının geliştirilmesi", "kütüphane ve kütüphane bilincinin kazandırılması", "yabancı dil öğrenmek için ve kelime dağarcığını zenginleştirme", "doğa ve çevre bilincinin geliştirme", "drama, tiyatro ve sanat faaliyetleri" "sağlığımız ve spor etkinlikleri" gibi projelerdir. Her biri yazılı bir şekilde projelendirilmiş, okul yönetiminin onayından sonra uygulanmaya başlanmış ve aynı zamanda proje kağıt üzerinde kalmamış, hayata geçirilmiş. Sonra raporlama ve sonuç değerlendirme gibi projenin sonlandırılması hedefi konulmuş. En son aşamada da bir şenlik düzenlenerek, projelerin sergilemesi ve çalışmaları bir kitapçık halinde yayınlama gibi hedefler planlanmış.

                              

Okul Gelişim Modeli Projesinin bunların yanında asıl önemli bulduğum yanı ise yazılı belge niteliğinde olması, geleceğe bırakılabilecek bir okul kültürü ve okul geleneği oluşturma yönünde atılmış önemli bir adım olduğudur. Yani yapılan çalışmaların görünür olması ve okulun geleceğine taşınıyor olmasıdır. Sözün uçmaması için yazı dilinin kullanılıyor olmasıdır.

Gözlemlediğimiz okuldaki bu çalışmaların genelde yapılıyor olması heyecan verici. Her okulun bir adım ilerlemesi, genel anlamda adımlarca ilerleme sağlayacağı bir gerçekliktir. Bunun yanında ileriye doğru atılan bir adımın diğer gelişmeye yönelik adımların da nedeni olacağı da bir gerçektir. Dolayısıyla Okul Gelişim Modeli Projesini planlayanlara ve sahada uygulayan idareci ve öğretmenlere çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar dilerim. 

Hüseyin Özkan

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.