Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, son günlerde ülkemizde yaygın olarak görülen grip salgınına "Beta streptokok" bakterisine bağlı boğaz enfeksiyonunun da eklendiğini yazdı...
Habertürk'ün haberine göre, "Yaklaşık 1 aydır ülkemizde yaygın olarak görülen grip salgınına ek olarak son günlerde "Beta streptokok" bakterisine bağlı boğaz enfeksiyonu da başladı. Her iki hastalık da okul çocuklarını tehdit etmekte. Grip hastalığı özel bir ilaç gerektirmediği halde beta streptokok enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle boğaz ve solunum yolu hastalıklarının sık görülen 2 tipinin doğru tanınması önemlidir.
Grip, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, halsizlik, burun akıntı ve tıkanıklığı ile belirti verir. Toplu yaşanılan yerler, özellikle okullar, grip virüslerinin yayılması için riski ortamlardır. Virüs enfeksiyonlarının tedavisi antibiyotiklerle yapılmaz. Ateş ve ağrı kesici ilaçların yanı sıra burun ve hava yolunu açan, dekonjestan etkili damla, sprey ve şuruplar yararlı olur. Hastalığın uzun sürmesi, ateşin yükselmesi durumlarında komplikasyonların gelişmesi veya başka mikropların (bakterilerin) devreye girmesinden şüphe edilmesi gerekir. Sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı ve zatürree hastalıkları olası komplikasyonlardır.
BADEMCİK İLTİHAPLANMASI
Son günlerde özellikle soğuk ve karlı ortamlarda bulunan çocuklarda sık görülen bir başka sağlık sorunu "beta hemolitik streptokok" bakterisine bağlı gelişen akut tonsillit, bademcik iltihaplanmasıdır. Gripten farklı olarak boğaz ağrısı ve ateş ani olarak başlar. Burun akıntısı ve öksürük dikkat çekici değildir. Nefes kokusu ve deri döküntüleri ilk bulgular olabilir. Bademcikler üzerinde beyaz leke ve iltihap alanları belirir. Dil yüzeyi pürtüklü bir görünüm alır. Bu dönemde yapılması gereken ana testler, boğaz kültürü ve Strep-A testleridir. Beta mikrobuna karşı en etkili ilaçların başında penisilin gelir. Diğer antibiyotiklerin de, hekim önerisine göre yeterli süre kullanılmaları tedavinin başarısı için koşuldur. Beta mikrobu kalp kapak hastalıkları ve böbrek hastalıklarının (nefrit) ana nedenidir. Akut romatizmal ateş, kalp hastalığına yol açtığında geride bıraktığı hasar bir yaşam boyu devam edebilir."
Kaynak : http://www.internethaber.com/okul-cocuklarini-tehdit-ediyor-332857h.htm#ixzz1FvKJVqmB