Okşanacak ülke değiliz

Biz her türlü ifadenin, söylemin adaletle yapılmasından yanayız. Yoksa basit bir seçim çıkarını sağlama veyahut oyu garantiye alınmasından yana değiliz.

Ve Türkiye bu noktada el bebek gül bebek okşanacak veya aldatılacak bir ülke de değildir. Bunu da söylemek zorundayız.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 24 Nisan'da, "Büyük felaket" ifadesini Ermenice kullanan ABD Başkanı Barack Obama'ya sert yanıt verdi. Erdoğan, "Türkiye el bebek gül bebek okşanacak bir ülke değildir" dedi. AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Politik malzeme

"Açıklama metninin olayların bir bölümünü ağır bir yorumla değerlendirecek mahiyette kaleme alınmış olduğunu görüyoruz. Tarihe ve tarih bilimcilere bırakılması gereken böyle hassas bir uzmanlık konusunun sürekli olarak politik malzeme olarak kullanılması her yıl lobilerin istismar meselesi haline getirilmesi halklar ve ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de engelliyor.

Mektubuma cevap yok

Türkiye olarak 1915'de yaşanmış olayların tarihçiler tarafından bütün boyutlarıyla incelenmesi ve gerçeğin açığa çıkarılması için her zaman samimi bir gayret içinde olduk. 2005'de bizzat Ermenistan Cumhurbaşkanı'na yazdığım mektubun cevabını dahi almış değilim. Ortak Tarih Komisyonu kurulması gibi iyi niyetli önerilerimiz maalesef karşılık bulmadı.

Oy kazanma yarışı

Kin ve nefret tohumları ekmek isteyenlere karşı barış ve sevgi fidanlarını yeşertmeye çalıştık. Ancak ısrarla ve inatla konunun istismar edilmesinde 1915 olayları üzerinden birçok siyasetçinin oy kazanma yarışına girmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu da tekrar ifade etmek istiyorum.

Vazife çıkarmayın

Tarih iç politika malzemesi yapılamayacak kadar saygın bir bilim dalıdır. Tarihin tarihçilere bırakılmasını tekrar arzu ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Konuyla ilgisi olmayan ülkelerin durumdan vazife çıkarmaktan vazgeçmesi ilişkilerin normalleşmesini sağlayacak, tarihi aydınlığa kavuşturacağı gibi barışa da zemin hazırlayacaktır.

Asla kabul etmiyoruz

Yapılan açıklamayı asla bizleri tatmin eden bir açıklama olarak görmüyoruz. Bunu bu şekilde de kabul etmiyoruz. Ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bu açıklama sadece seçim meydanlarında verilmiş sözün adeta yerine getirilmesi anlamında bir denge niteliği taşıyan bir açıklamadır.

Söylemek zorundayız

Biz her türlü ifadenin, söylemin adaletle yapılmasından yanayız. Yoksa basit bir seçim çıkarını sağlama ve yahut oyu garantiye alınmasından yana değiliz. Ve Türkiye bu noktada el bebek gül bebek okşanacak veya aldatılacak bir ülke de değildir. Bunu da söylemek zorundayız.

Aliyev'e: Oyuna gelirse üzülürüm

ERDOĞAN konuşmasında, son dönemdeki Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilere de değindi. Erdoğan şöyle konuştu: "Tabii bu fitne unsurlarını izliyoruz, takip ediyoruz. Bakıyorsunuz Azerbaycan'dan buraya gelenler oluyor. Onlar burada yalan yanlış şeylerle ortalığı karıştırmak istiyorlar. Buradan da yalan yanlış şeylerle Azerbaycan'a gidip yalan yanlış haberlerle oraları karıştırmak istiyorlar. Eğer üst düzeydeki yönetim kadroları bu oyunlara gelirse biz buna üzülürüz. 6.5 yıllık Ak Parti iktidarında özellikle Azerbaycan ile ilgili politikalarını milli dava olarak görmüş bir iktidara bu tür yakıştırmaları kabul etmemiz mümkün değildir. Bütün yönetim kadrolarıyla, bakanlarıyla, başta şahsım, Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu kadar sık trafiğin olduğu iktidarın bu tür bir yaftayla karşı karşıya kalmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bunun karşısında susmamız da mümkün değildir.

Kabine revizyonu perşembeye

LONDRA merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın beklenen kabine değişikliğini perşembe günü açıklamasının beklendiğini duyurdu. Haberini, ismini açıklamayan bir "hükümet kaynağına" dayandıran ajans, Erdoğan'ın yeni bakanlar kurulu listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile haftalık görüşmesi sırasında sunacağını belirtti. Ajans, "siyasi yorumcular bu revizyonun AB üyesi ülkenin ekonomik durgunlukla daha saldırgan biçimde mücadele etmeye yardımcı olabileceğini söylüyor" ifadesini kullandı. Reuters'e göre yeni atamalar "önemli siyaset değişiklikleri" getirmese de, yerel seçimlerde daha düşük bir oy oranıyla "cezalandırılan" AKP hükümetine hayat verecek.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11519181.asp?gid=229

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri