Teklif ile, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurum ve kuruluşlarında görev yapan eğitim çalışanlarının; yetiştirilmeleri, istihdamı, çalışma usul ve esasları ile görev, yetki, hak ve yükümlülüklerinin düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
Kanun Teklifinin genel gerekçesinde ''Öğretmenlik mesleğinin en önemli özelliği, gelecek nesilleri yetiştirmesidir. Öğretmenlik, bu özelliğiyle diğer tüm mesleklerden ayrılır. Aynı zamanda uzmanlık gerektiren bir meslektir. Ancak öğretmenlerimiz yüklendikleri ağır sorumluluğa rağmen, hak ettikleri toplumsal statü ve saygınlığa sahip değildir.
Öğretmenlere toplumda hak ettikleri saygı ve değeri kazandıracak, ekonomik ve sosyal haklarını düzenleyecek, yerleştirilme ve çalışma şartlarını belirleyecek bir ''Öğretmenlik Meslek Kanunu''na ihtiyaç vardır.
Tarihin en eski mesleklerinden olan öğretmenliğin, bir meslek kanununun olmaması büyük bir eksikliktir. Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı'nın amacı da, bu eksikliğin doldurularak, öğretmenlerimize hak ettikleri değerin verilmesini sağlamaktır.
Kurtuluş Savaşı devam ederken 15-21 Temmuz 1921'de, Ankara'da Maarif Kongresi'ni toplayarak eğitime verdiği önemi ortaya koyan Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlere verdiği değeri de, ''Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.'' sözleriyle ifade etmiştir.'' denilmiştir.