“Öğretmenlerin statüsünü yükseltin”

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla, Öğretmenlerin ve Milli Eğitimin bir dizi sorununu gündeme taşıdı ve çözüm bulunmasını istedi.

GÖSTERMELİK ANMA TÖRENLERİNDEN VAZGEÇİLMELİ
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “yine her yıl olduğu gibi 24 Kasım geldi, anlı şanlı laflarla, birtakım kıytırık törenler ile fedakâr ve cefakâr öğretmenlerimizin bu günü kutlanacak, anılacak. Daha sonra yine her şey lafta ve rafta kalacak. Artık Milli Eğitim sistemimizin, Eğitim ve öğretim müfredatımızın, bu işin temeli olan Öğretmenlerimizin yaşamları, hayat standartları, çalışma şekil ve esasları, mesleki ve sosyal sorunları en kısa sürede çözüme kavuşmalıdır. Aksi takdirde bu işten verim almak, ülkenin gelecek nesillerini emin ellerde, adam gibi adam şeklinde yetiştirmek hayal olacaktır. Son 30 yılda giderek eriyen ve tüketilen Milli Eğitim teşkilatı ve Eğitim öğretim sistemi yüzünden ülkemiz bu günkü kaotik ortama kavuşmuştur. Özellikle son 10 yılda işler daha da kötüye gitmiştir. Bütün bu sorunların çözümü Milli Eğitim sisteminin, teşkilatının, müfredatının, işleyiş tarzının yeniden yapılandırılması ve çağdaş, tam demokratik hale gelmesi ile olacaktır” dedi.
ÖĞRETMENLİK KUTSAL MESLEK, KUTSİYETİNE GÖLGE DÜŞÜRÜLMEMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILMALI
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bizlere büyüklerimiz ve bu işin uzmanları Öğretmenin tanımı yaparken; toplumunun aydın bir üyesi, dünya topluluğunun uyanık bir üyesi ve mesleğinin yeterli bir üyesi olarak üç özelliğine değiniyorlar. Bu anlatımların devamında ise her koşulda bu insanların tarafsız olması ve kendisini her zaman yenilemesi gerektiği vurguluyorlar. İyi be kardeşim, tamam da, bu işler hangi ekonomik gelirle, hangi sosyal kazanımla, hangi özlük hakkı ile hangi demokratik yapı ile hangi iş yeri çalışma ortamı ile sağlanacak bunu anlatan, aktaran, izah eden ve çözen yok. Her sene konuşuluyor. Konuşulanlar rafta ve lafta kalıyor. Artık bu sorun çözümlenmeli. Başöğretmen, uzman öğretmen diyerek sınıflandıracağınıza, öğretmenleri kendi kendine yetebilen ekonomik ve sosyal refaha kavuşmuş, çalışma ortamı pırıl pırıl hale getirilmiş, teknik donanımı olan, alt yapısı çözümlenmiş okullara kavuşturun. Yine Eğitim ve öğretim müfredatını günün koşullarına uygun mesleğin ulviliğine ve kutsiyetine yakışır hale getirin. Bunlar yok, ama laf çok” dedi.
EĞİTİM VE ÖĞRETİM POLİTİKALARI YENİLENLEMİ
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Öğretmenlerin mesleki sorunlarını çözün. Sık sık değişen eğitim politikaları yüzünden eğitim ve öğretim berbat hale gelmiş. Kendi kendine yetebilen lüzumlu el becerisinden mahrum, o sınav senin bu sınav benim oradan oraya koşan bir gençlik yetişirken, bir taraftan da siyasal iktidarların tasarruflarının mağduru olmuş, mesleki standartları düşmüş öğretmen kardeşlerimiz artık çözüm istiyor. Bu sistem içinde yetiştirilen öğretmen de niteliksiz hale geliyor. Sınıf öğretmenleri başta olmak üzere branş öğretmenlerinde oluşan açıkların bir an evvel giderilmesi gerekmektedir. Öğretmen çok, ama bir türlü doğru dürüst atama yok. Sınıf öğretmenliği çok özel bir alan olmasına rağmen, sınıf öğretmeni olarak yetiştirilmeyen kimseler bu alanda görevlendirilerek eğitimin kalitesi düşürülüyor. Meslek içindeki ekonomik girdap ve sosyal sorunlar yüzünden öğretmenler bir an evvel vakti gelse de emekli olsak derdine düşüyorlar. Yâda ekonomik ve sosyal refahlarını arttıracak başka arayışlar içine düşüyorlar. Öğretmen bu milletin gelecekteki kaderini çizecek olan örnek, önder, öncü kişidir. Kutsal ve ulvi bir meslektir. Gençliği öğretmenliğe özendirecek, mevcut öğretmenlerimizi onore edecek, özendirici ücret ve sağlıklı çalışma koşulları bir an evvel hayata geçirilmelidir. Öğretmenlerin tayin ve atamalarında siyasal tercihler bir kenara konmalı, atama komisyonlarında öğretmen temsilcileri bulunmalıdır. İl içi tayin ve atamalarda puan ve sıra sistemine kesinlikle adil ve eşit bir şekilde uyulmalıdır. Hizmet içi eğitimler çok sık verilmeli, seminerler ve kurslar yapılarak öğretmen her zaman günün koşullarına hazır hale getirilmelidir. Ayrıca öğretmenler teknoloji ile barışık hale getirilmeli. Teknolojinin her nimetinden faydalanabilen hale getirilmelidir. Okullarda araç ve gereçler, teknik donanım, laboratuarlar arttırılmalı, uygulamalı ve bilimsel eğitim olanakları arttırılmalı, sınıf mevcutları yurdun her yerinde 30 kişiyi geçmemelidir. Yine bunlar için en önemli bir sosyal sorunda askerlik konusudur. Öğretmen askerliğini bulunduğu yerde yapmalıdır” dedi.

ÖĞRETMENLERİN SOSYAL VE EKONOMİK HAKLARI İYİLEŞMELİ
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Dün basınımızın hepsine yansıdı. Öğretmenler kredi batağında, borç batak içinde yüzüyorlar. Neredeyse sefalet içindeler. Bu sosyal ve ekonomik sorunu aşamamış olan insanlar sizlere nasıl daha iyi bireyler yetiştirmek yolunda çaba harcayabilirler? Büyük önder Atatürk öğretmenler için şu büyük sözü söylemiş. “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır”.. Buyurun şimdi. Bu insanlar hangi ekonomik koşul ile, sosyal yaşam ile, mesleki çalışma ortamı ile, hangi iç huzur ve iş yeri çalışma barışı ile bu yeni nesilin adam gibi adam tiplemesi ile aslanlar gibi yetişmesini sağlayabilirler? Öğretmenler bu toplumun temel direkleridir. En önemli vazife yapan kurumunun öncüleridir. Onlara insan olduklarını, onurları ile yaşamlarının hakları olduğunu, toplum içinde çok önemli bireyler olduklarını hissettirecek ekonomik ve sosyal çalışmaların çok hızlı yapılması hayata geçmesi lazımdır” dedi.
BÜTÇEDEN MİLLİ EĞİTİME VERİLEN PAY ARTMALI
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bütçeden Milli Eğitime ayrılan pay artmalı, eğitim ve öğretimin kalitesinin artması, Eğitim ve öğretimin en üst düzeye çıkması için çalışmalar hızla yapılmalıdır. Bu bizim insanımızın en temel tüketici hakkıdır. Eğitim Sistemi'nin birinci ve en önemli sorunu, sistemin lokomotifi olan öğretmenlerin statüsünün yükseltilmesidir” dedi.
MESLEKİ VE YAŞAMSAL SORUNLAR ÇÖZÜMLENMELİ
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş,” Öğretmenlerimizin çok büyük mesleki ve yaşamsal sorunları var. Yıpranma tazminatları, Ders ücretlerinin güncellenmemesi, Eğiteme hazırlık ödeneklerinin yetersizliği ve yaygın olmaması, Süper lise ve Anadolu lisesinde görev yapan yabancı dil öğretmenlerinin aynı statüye kavuşması, 30 dan fazla sınıfta öğrenci var ise sanki iki sınıf okutuyormuş gibi öğretmene ücret verilmesi, Öğretmenlerin kiradan kurtarılması başlıca sorunlardır” dedi.

ÖZLÜK HAKLAR VE DEMOKRATİK HAKLAR
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Öğretmenlerin özlük ve sosyal sorunlarının yanı sarı, Demokratik sorunları da vardır. Halen sendika sistemi tam manası ile oturmamıştır. Partizanlık yapılmaktadır. Atamalar partizanca ve adamına göre yapılmakta, işyeri çalışma barışı zedelenmektedir. Bu sorunların çok acil çözümlendiği bir 24 Kasım'ı el birliği ve gönül birliği ile anmak, kutlamak isterdik. Ama görüyorsunuz halen öğretmenler büyük sorunlar ile iç içe. Dileğimiz bu sorunlardan arınmış bir meslek toplumu olmalarıdır. Toplumdaki hak ettikleri, kutsal ve ulvi makama oturmalarıdır. Mesleki dejanarasyondan kurtarılmadırlar” dedi.
kamudan.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri