Öğretmenlere göre, görev yaptıkları okullara göre değil de yaşadıkları bölgelere göre tercih yapılabilseydi daha az mağduriyet yaşanırdı.
Rotasyon başvuruları bugün bitiyor ama tartışmalar devam ediyor. 15 yılı doldurup rotasyona tabi olanöğretmenler, yaşadıkları bölgelere uzak okulları tercih etmek zorunda kalmış olmaktan yakınıyor. 30 Eylül 2015itibarıyla bulunduğu okulda 15 yıl görev yapan öğretmenler, valiliklerde oluşturulan ilçe grupları içerisinde, zorunlu yer değişikliğine tabi oldu. Rotasyona göre, bu öğretmenlerin, görev yaptıkları ilçelerden uzaktaki ilçelere rotasyonları yapılmayacak ve görev yaptıkları okulun ikametgahı göz önünde bulundurulacaktı. Atamalar yapılırken öğretmenlerin hizmet puanları dikkate alınacak, öğretmenlere 40 tercih hakkı sunulacaktı.
MESAFELER GÖZETİLMEMİŞ
Ancak bazı öğretmenler yaşadıkları bölgelerden uzak okulları tercih etmek zorunda kaldıklarından şikayetçi. Bir lise öğretmeni şikayetini şöyle anlatıyor: İlçe grupları oluşturulmuş. O ilçelerin dışında tercih yapamıyorsunuz. Daraltılmış bir alandan tercih yaptırılıyor. Örneğin Avcılar’da oturuyorsunuz ama o bölgeye yakın bir tercih yapamıyorsunuz. Çok uzaktan tercih yapmak zorunda kalabiliyorsunuz çünkü çalıştığınız okula göre sınırlandırılmış. Mesela siz Eminönü’nde çalışıyorsunuz. Bayrampaşa, Eyüp, Fatih ve Zeytinburnu’ndan tercih yapabilirsiniz. Diyelim ki siz Fatih’e Bakırköy’den geliyorsunuz. Zorunlu olarak Kemerburgaz’dan bir okul da tercih ettirilebiliyor. Tayininiz oraya da çıkabilir. Mesafeler gözetilmemiş. İnsanlar evlerine yakın tercihler yapamıyorlar. Oturdukları bölgelerde de tercih yapma hakkı verilseydi, hiç olmazsa mağduriyet yaşanmazdı.
PROJE OKULLAR TERCİH DE YOK
Proje okullarına bakanlık atama yapacak. Belki ben de proje okullar atamaları kriterlerine uyuyorum ama onunla ilgili bir bilgi yok. Bakanlıktan atama yapılacak deniyor ama ne olduğu belli değil. Bu okullar tercihlere kapalı. Kimleri atayacaklar, hangi şartları sağlayacaklar; bunlar da belli değil. Bunların açık olması gerekirdi.
4 OKUL TERCİHİ ÇIKAN VAR
Rotasyonu yaşayan insanlar depresyona girdiler. Tatil de yapamadılar. 40 tercih hakkı var ama sizin ekranınıza kaç tane okul gelirse o kadar tercih yapabiliyorsunuz. Tercih yapabileceğiniz bölgeye göre değişiyor. Bazılarına tercih yapabileceği 4 tane okul çıkmış. Bazılarına 30, bazılarına daha az. 25, 30 yıllık öğretmenler de var. Bir nevi mecburi hizmet gibi. Bugüne kadar yapılmış uygulama değil bu, ilk defa yapılıyor.
TWİTTER’DE ROTASYON TEPKİSİ
Rotasyona karşı çıkan öğretmenler tepkilerini sosyal medyada da dile getirdi. “Zorunlu rotasyon sürgündür” diyen bazı öğretmenler Change.org’da imza kamyanyası başlattı. Twitter’da #RotasyonaHayır hashtag’iyle görüşlerini paylaşan öğretmenlerden biri şu yorumda bulundu: “Öğretmenin okulunu sevmesi, sahiplenmesinin ne gibi zararı var anlamıyorum, çocukları ve çevreyi tanıması verimi arttırır. Bizler 15 yıl görev yaptığımız okullarımızın fiziksel ihtiyaçları, kaliteli eğitimi ile adını duyurmak için ne emekler verdik