Öğretmenlerin mesleği dışında bir göreve atanması anayasaya aykırı...

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) engelli öğretmenlerin mesleği dışında başka bir göreve atanmasının Anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu söyledi. Türkiye Kamu-Sen...

 

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) engelli öğretmenlerin mesleği dışında başka bir göreve atanmasının Anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu söyledi. 
 
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, engelli öğretmen atamalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) engelli kişileri öğretmen yerine engelli personel olarak atamasının Anayasa'ya ve kanunlara aykırı olduğunu söyledi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda, “Kurum ve kuruluşlar çalıştırdıkları personele ait kadrolarda yüzde 3 oranında özürlü çalıştırmak zorundadır” hükmünün yer aldığını vurgulayan Koncuk, “MEB, bu hüküm doğrultusunda engelli personel çalıştırdığını ifade etmekte. Ancak diplomasında ‘öğretmen' yazan bir kişi neden kendi mesleğini icra etmek yerine, MEB'de başka bir görevde çalışsın? Şayet üniversitelerimiz, engelli vatandaşlarımıza öğretmenlik diploması veriyorsa, devlet onların mesleklerini yapmaları için gerekli koşulları sağlamak zorundadır. Dolayısıyla bu hüküm, ‘öğretmen' unvanı için de geçerli olmalıdır.” açıklamasında bulundu. 
 
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin ‘Atama çeşitleri' başlıklı 12. maddesinde ‘Bedensel engellilerin ataması' ifadesinin yer aldığını belirten Koncuk, “Ayrıca Anayasa'da engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık getirilmiştir. Madem öyle, inanmadığınız hususları, neden Anayasa'ya koyuyorsunuz? Bu tavrınız, insani olmadığı kadar etik de değildir. Görüldüğü üzere mevzuatta engelli öğretmenlerimizin, öğretmen olarak atanmasına yönelik herhangi bir engel yoktur. Hatta geçtiğimiz yıllarda engelli öğretmenlerimizin atanmasına imkân tanınmıştır. Buna rağmen, engelli öğretmenlerimizin kazanılmış haklarının geri alınmaya çalışılması inanılır gibi değildir ve utanç vericidir.” ifadelerini kullandı.
 
Engelli öğretmenlerin, tıpkı diğer öğretmenler gibi eğitim fakültelerini kazanan ve okullarından başarıyla mezun olan kişiler olduğunu hatırlatan Koncuk açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Engelli vatandaşlarımız için yapılan ÖMMS'den yeterli puan almışlar. Karşılarına çıkan tüm engelleri aşarak, öğretmenlik diploması alan, ancak bu kez de MEB'in engeline takılan öğretmenlerimize yapılan bu muamele neyin nesidir? Milli Eğitim Bakanlığı'na sesleniyoruz: Belki farkında değilsiniz ama bu gençlerimizin diplomalarında öğretmen yazıyor. Engelli personel çalıştırmak başka bir şey, engelli vatandaşlarımızın öğretmen olarak görevlerini icra etmesi başka bir şey. Siz bu hakkı engelli öğretmenlerimizin elinden alırsanız, onların can damarını kesmiş olursunuz.”
 
memurlar.biz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri