Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçim süreci başladı.
9-27 Kasım tarihleri arasında öğretmenlerimizin sınıflarındaki özel yetenekli çocuklara ilişkin gözlem formlarını e-okul sisteminden doldurması gerekiyor.
Geçen yıl bu konuda sıkıntılar yaşandı. Bazı öğretmenlerin BİLSEM öğrenci seçimi konusundan hiç haberi olmadığı için özel yetenekli öğrencileri aday göstermedikleri, bazı öğretmenlerin ise işin dozunu kaçırarak sırf sınav tecrübesi olsun diye sınıflarındaki tüm öğrencileri aday gösterdikleri oldu.
05.10.2015/06.11.2015 tarihleri arasında tüm ilkokul öğretmenlerine ve velilere “özel yetenekli öğrencilerin özellikleri” ve Bilim ve Sanat Merkezlerine yönlendirme ile ilgili işlemler hakkında Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin koordinasyonunda bilgilendirme yapılması gerekiyordu.
Öğretmenlerimizden ne kadarırır böyle bir eğitime alındığını tahmin edemiyorum. Bu eğitimi almamış öğretmenlerimizin, hangi özelliklere sahip öğrencileri aday göstermeleri gerektiği konusunda gerekli araştırmayı yapmaları ve sınıflarında varsa bu özeliklere sahip çocukları aday göstermeleri önemlidir. Öğretmenlerimiz aşağıdaki dört sorunun cevabını ararştırırlarsa yararlı olur.
Hangi çocuklar özel yeteneklidir?
Özel yetenekli çocuklar nasıl farkedilir?
BİLSEM’e öğrenci seçimi nasıl yapılır?
Bilsem nedir nasıl eğitim verir?
Diğer yandan geçen öğretim yılında yapılan öğrenci seçme sürecinde ciddi sorun yaşandı. Bakanlığın açıklamasına göre 2,3,4. sınıf öğrencilerinden genel yetenek sınavına 228 bin 152 öğrenci girdi. Sınav oldukça zor olduğu için 14 bin 187 öğrenci sınavı geçebildi. Sınavı geçen bu öğrenciler bireysel tanılamaya alındı ve sadece 2 bin 607’si BİLSEM’e kayıt hakkı kazandı.
MEB istatistiklerine göre 2,3,4. sınıflardaki öğrenci toplamı 4 milyon 128 bindi. Dünyadaki genelkabüle göre öğrencilerin %2’ sinin üstün zekalı olduğu kabul ediliyor. Buna göre bizim 2,3ve 4. sınıflarda 80 binin üzerinde öğrencimizin üstün zekalı çıkması gerekiyordu. 80 bin öğrenci yerine sadece 2607 öğrencimiz üstün zekalı çıktı. %2 olması gereken oran hangi sebeple %0,063 e düştü.
Bakanlığın geçen yıl uyguladığı "WechslerNonverbal Testi (WNV)", bireylerin genel bilişsel yeteneklerini belirlemek üzere hazırlanmış dile dayanmayan bireysel zeka testi, olarak tanımlanıyor. Test içinde, Mantık yürütme kareleri, Parça birleştirme, Şifre, Tanıma, Uzamsal dizi, Resim düzenleme alt testleri var. Testin sonunda değerlendirilen bireylere ilişkin IQ puanı veriliyor. Aslında Türkçe bilmeyen, dil temelli öğrenme veya konuşma bozukluğu olanlar için yararlı olabilecek türdeki bu test maalesef tüm öğrenciler için kullanıldı. Bu nedenle sözel zekası yüksek olan öğrenciler testi geçemedi. Hatta sayısal zekası yüksek olan çocukların çoğu bile bu testi geçemedi.
Bu sorunu “MEB, üstün zekâlıları heder etti” başlığıyla bir yazı yazarak dile getirsek te, uyarımızı dikkate almayan genel müdürlük aynı yöntemle ve aynı testle öğrenci seçmeye bu yıl da devam edecek.
Gördüğümüz yanlışı elimizle ve dilimizle düzeltmeye çalıştık olmadı. Bize de artık dua etmekten başka çare kalmıyor “ Ya Rab, çocuklarımızı heder ettirme”
Not: Öğretmen ve yöneticilerimiz Bilsem Öğrenci Seçim Sürecine ilişkin Takvim ve kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirler: http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_10/26091626_blsemkilavuz26.10.2015.pdf
Doğan CEYLAN
Yönetim Bilimi Uzmanı