Öğretmenlere Ara Tatil Eziyeti: Katılımı Zorunlu Konserler!

Bu yol ilk defa “ara tatil” uygulaması ile tanıştık. Yetkililerin dilinden bunun bir tatil değil bilgileri tatbik etme dönemi olduğunu belirtiliyor. İllerde öğrencilerin katılabilecekleri etkinlikler planlandı. Çeşitli kategoride etkinlikler düzenlendi.

Öğretmenler Mesai Saatleri Dışında Tören Ve Etkinliklere Katılmaya Mecbur Edilebilir Mi?

18. Madde

II. Zorla Çalıştırma Yasağı

Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.

 

Bu yol ilk defa “ara tatil” uygulaması ile tanıştık. Yetkililerin dilinden bunun bir tatil değil bilgileri tatbik etme dönemi olduğunu belirtiliyor. İllerde öğrencilerin katılabilecekleri etkinlikler planlandı. Çeşitli kategoride etkinlikler düzenlendi.  

Öğrencilerin derslik ortamından uzaklaşıp dinlenerek öğrenebilecekleri tasarımlar düşünüldü. Ne kadar uygulanabildi, öğrenciler üzerinde bir tesiri olmuş mudur? Sorularının cevabını zaman içerisinde alacağız.

Ara tatil döneminde, tüm il ve ilçelerde öğretmenlerin çeşitli boyutlarıyla kendilerini geliştirebilecekleri etkinlikler planlanması gündem oldu. Hal böyle olunca tüm il, ilçe ve okullar belirlenmiş hedefler çerçevesinde etkinlikler planladı. Bu etkinliklerin pek çoğu konser ve gösteri nev’inden. Bu konser ve etkinliklerin çoğu ya mesai saatleri dışında akşam veya hafta sonu olacak şekilde planlandı. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri bu konserlerin bilgilerini verdikleri yazılarında sayı da belirterek okullardan öğretmenlerin zoraki katılımını istediler. Mantık olarak günümüz Türkiye’sinde hem de toplumun en aydın kesimini teşkil eden insanların zorla- ilgisi var mıdır, zevkine uygun mudur?- denmeden salonlara sayı ve seyirciyi doldursunlar diye toplanması olası bir iş değildir. Öğretmenin mesleği ve işiyle alakalı olmayan bu talepler hukuka da uygun değildir. Konser, etkinlik düzenlenir. Var ise ilgisini çeken, zevkine uygun bulan gelir. Gelmiyorsa ya insanların zevkine uygun etkinlik tasarlanır veya yapılmaz.

Sendika yöneticilerinin öğretmenlerin salonlara zorla seyirci yapılmasına, çalışma saatleri dışında özel yaşam alanını ihlal ederek törenlere çağrılmasına yüksek sesten bir tepkileri olmalı. Törenlere katılmaktan esas iş kayboldu. Her şeyden evvel bu bir algı meselesidir. İnsanları zorla bir yerlere götürmeye gayret göstermek yerine özgürlüğün ve kişisel iradenin yolları genişletilsin. Zoraki uygulamalar yerine hevesle gidilecek etkinlikler düzenlensin. Hem en üst norm olan Anayasa açıkça angaryayı yasaklamış değil midir? Vesselam.  

İbrahim Hakkı CELİS

memurpostasi.com

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

2 Kadın Öğretmene "Karşıyaka Mezarlığına Ziyaret" Görevlendirmesi!
24 Kasım Öğretmenler Günü Anketi: Eğitim S.O.S. Veriyor!
Bakan Selçuk açıkladı, eğitimde köklü reformlar geliyor

MEB PERSONEL Haberleri