Öğretmenler Türkçe dersini en iyi anlatmak için yarıştı

8. Türkçe Olimpiyatları'na katılan 120 ülkeden 750 öğrencinin final maratonu tüm hızıyla sürüyor.

Öğrenciler Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde birbirini elemek için ter dökerken, onları çalıştıran öğretmenleri de kendi aralarında yarıştı. 'Ders Anlatım Yarışması'nın en iyileri Türkmenistan'dan Kenan Bayram, Nijerya'dan İsmail Girişken ve Kırgızistan'dan Yoldaş Kadırov seçildi.




Uluslararası Türkçe Olimpiyatla-rı'na katılan öğrencilerin Kızıl-cahamam'daki ön elemeleri devam ederken, öğretmenleri de kendi aralarında yarıştı. Yurtdışında Türkçe öğreten 300 öğretmen arasında yapılan 'Ders Anlatım Yarışması'nda 13 kişi finale çıktı. Jürinin önünde derslerini anlatan eğitimcilerden Türkmenistan'dan Kenan Bayram birinci, Nijerya'dan İsmail Girişken ikinci, Kırgızistan'dan Yoldaş Kadırov ise üçüncü oldu. Türk öğretmenlerin yanında Kırgız bir öğretmenin Türkçe anlatım yarışmasında derece yapması dikkat çekti.

Kırgızistan'da Celal Abat Erkek Lisesi'nde Türkçe öğretmenliği yapan Yoldaş Kadırov (31), 1998'de Kırgız Türk Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanmış. 2003'te mezun olduktan sonra Kırgız Türk liselerinde Türkçe öğretmenliğine başlamış. Öğretmenleriyle birlikte görev yapan Kadırov, yarışmada 9. sınıflar için 'Her milletin kendine özgü giyim tarzı vardır' ünitesini anlattı. Yoldaş hoca, sınıfta 5-6 öğrenciye komşu ülkelerin milli kıyafetlerini giydirirken, ülkelerin milli müziği eşliğinde önceden prova yaptığı öğrencileri konuşturdu. Kırgız öğrencilerin biraz anlatınca Türkçeyi kavradıklarını, ancak bir süre sonra ise sıkıldıklarını belirten Kadırov, "Onların sürekli ilgilerini çekmek gerekiyor. 'Komşu ülkelerden misafirlerimiz var' diyerek farklı kıyafetler içindeki öğrencileri görünce pürdikkat dinliyorlar. Böyle farklı etkinlikler yapınca sonraki dersi de merakla bekliyorlar." dedi. Yoldaş hoca derste milli kıyafetleri anlattıktan sonra bilgisayar sunumu ile güncel kıyafetleri de işledi.

Yarışmada birinci olan Kenan Bayram (28) Türkmenistan'da 4 yıldır öğretmenlik yapıyor. Gaziantepli Kenan hoca, dil bilgisinde 'yeterlik fiili'ni (-ebilmek, -abilmek) anlattı. Sinema filmlerinden yeterlik fiilinin geçtiği parçaları keserek bir video oluşturan Bayram, sınıfa futbol kıyafeti ve topla girerek öğrencilerin dikkatini çekti. Top sektiren öğretmen, fiilin geçtiği 'Siz kaç tane top sektirebilirsiniz?' türü sorularla öğrencilere dil bilgisini öğretmeye çalıştı. Bayram, dil bilgisi zor olduğu için çok değişik aktivitelerle dersi anlatmaya çalıştığını vurguladı.

Nijerya Türk Koleji'nde 5 yıldır Türkçe öğreten Antalyalı İsmail Girişken (26) ise 'meslekler' konusunu anlattığı yarışmada ikinciliği elde etti. Öğrencilerin ilgisini çekmek için çeşitli mesleklerin kıyafetlerini üst üste giyen İsmail hoca, dersin başında öğrencileri şaşırttıktan sonra tek tek bu kıyafetlerin hangi mesleğe ait olduğunu anlattı. İsmail öğretmen, bilgisayar sunumu eşliğinde dersine devam ederken, üzerinde meslek yazan kelime oyunu ile öğrencilere meslekleri anlattı.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri