Öğretmenler Nasıl Bir Sendika İstiyor?

Öğretmenlerin nasıl bir sendikacılık istediğini araştırdık. Türkiye genelinde yapılan araştırmadan, öğretmenlerin “eylemci ve siyasal sendikacılık” yerine, “eğitime öncelik veren sosyal sendikacılık” istediği ortaya çıktı.

Türkiye’deki kamu çalışanları arasında sendikalaşmanın en yüksek olduğu hizmet kollarından birisi eğitim. Ülkemizde toplam eğitim çalışanlarının yüzde 67.52’si sendikalı.

 

Peki, eğitim çalışanları sendikalardan ne bekliyor, nasıl bir sendikacılık yapılmasını istiyor?

 

Sendikamız, bu konuda kapsamlı bir araştırma yaptı. Sendika tarafından yapılan 4 bölümlük “Üye Beklenti Anketi”nde, 548 üyeye toplam 29 soru yöneltildi. Anketten sendikalara da ışık tutacak son derece dikkat çekici sonuçlar çıktı.

 

ÖĞRETMENLER SİYASAL SENDİKACILIK YERİNE EĞİTİME AĞIRLIK VEREN SOSYAL SENDİKACILIK İSTİYOR

 

Öğretmenlerin tamamına yakını, sendikalarının sektör çalışanlarının özlük haklarını arttırıcı çalışmalar yapması gerektiği görüşünde. Ancak hak talebinde kavgacı, eylem ağırlıklı ve siyasallaşmış üslup kullanılmasından rahatsız.

 

Ankete katılanların % 95’i, özlük hak taleplerinde çatışmacı ve kavgacı bir üslup yerine işbirliği ve dayanışmanın esas alınması gerektiğini belirtiyor. Bu dayanışma ve işbirliğinin önündeki en büyük engel ise sendikalardaki aşırı siyasallaşma olarak görülüyor. Çünkü katılımcıların % 97’si, sendikalarının siyaset üstü davranmasını istiyor.

 

Öğretmenlerin % 75’i eylem yapmanın ön plana çıkarılmamasını isterken, % 90’ı da illa eylem yapılacaksa bunun ders dışı zamanlarda yapılması, öğrencilerin mağdur edilmemesi gerektiği görüşünde. Öğretmenlerin eyleme çok sıcak bakmaması, pasif bir sendikacılık istedikleri anlamına gelmiyor. Aksine sonuç getirmeyecek eylem ve kavgalardan uzak, ama aktif bir sendikacılık istiyorlar. Ankete katılanların % 92’si sendikalarının eğitimle ilgili her konuda mutlaka görüş ortaya koyması ve açıklamalarda bulunması gerektiğini düşünüyor.

 

Anket sonuçlarına göre kendi sendikalarından siyaset üstü davranmasını isteyen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özellikle terfilerde siyasi yandaşlığa göre hareket etmesinden de büyük rahatsızlık duyuyor. Katılımcıların % 96’sı, tayin ve terfilerin liyakate göre yapılmasını istiyor.

 

Öğretmenler, sendikalarının imkanlarını eylemlerden çok kendilerine yönelik eğitim programları ve sosyal faaliyetlerde kullanmasını bekliyor.

 

Katılımcıların % 98’i sendikaların üyelerine yönelik MEB mevzuatı ile sendikal haklar konusunda bilgilendirici çalışmalar yapmasını, ülkenin eğitim gündemini oluşturacak konularda ulusal ve uluslararası katılımlı bilimsel/eğitsel toplantılar düzenlemesini, eğitim çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimlerini artırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirmesini istiyor. %90’ı iller bazında üyelerin katılımıyla zümre toplantıları düzenlenmesini, %95’i de bunun için sendika bünyesinde eğitim/öğretmen akademisi oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Ankete katılanların % 96’sı, ayrıca yöneticilik, kariyer basamakları gibi MEB sınavlarına hazırlık kitapları ve kurs düzenlemesini talep ediyor.

 

Katılımcıların tamamı, son yıllarda mesleki saygınlığın yaşadığı erozyon ve itibar kaybına karşı da sendikalardan eğitim çalışanlarının mesleki saygınlığını arttırıcı çalışmalar yapmasını istiyor.

 

Öğretmenler sendikalardan sosyal faaliyetlere daha fazla pay ayırmasını bekliyor. Ankete katılanlardan %93’ü üyelere yönelik izcilik, drama, satranç, hızlı okuma vb kurs ve seminerler ile kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak yaz kampları düzenlemesini, %97’si yurt içi ve yurt dışı gezi ve kültürel etkinlikler tertip etmesini, belirli aralıklarda üyelerle kaynaşma programları organize etmesini, %94’ü de sportif ve sanatsal faaliyet gerçekleştirebilecekleri imkânlar sağlamasını bekliyor.

 

Araştırma raporuna ulaşmak için tıklayınız.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri