Öğretmenin oğlunu çeteden zor aldık

Zehir tacirlerine ve güvenlik zaafiyetine STK'lardan tepki yağdı

Türk Eğitim-Sen Başkanı Hanefi Bostan, bir öğretmenin oğlunu bu çetelerin elinden zor kurtardıklarını açıkladı. Bostan, “Öğrenciler tamamen uyuşturucu tacirlerinin kucağına itilmiş durumda” dedi. Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer ise uyuşturucunun ilkokullara kadar girdiğini vurguladı.
 


İstanbul’da  kare kare görüntülenen “okul önündeki uyuşturucu ticareti” Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Uyuşturucu tacirlerinin güpegündüz okul önlerini mesken edinmesi kamuoyunun tepkisini çekti. Okul önlerinde cirit atan uyuşturucu tacirlerinden en çok şikayetçi olanların başında eğitimciler geliyor. Öğretmenler, okul idarecileri uyuşturucu satıcıları karşısında adeta çaresizlik içinde.


Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Başkanı Hanefi Bostan, öğrencilerin uyuşturucu çetelerinin kucağına itildiğine dikkat çekerek, “Bir üyemizin çocuğunu  tehdit ederek elinden almak istediler” sözleriyle tehlikenin boyutunu anlattı. Güvenlik zafiyetine dikkat çeken siyasiler veSTK temsilcilerinin görüşleri şöyle:





ÖĞRENCİLER ÇETELERİN KUCAĞINA İTİLMİŞ DURUMDA

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan: Bu sorun İstanbul’un her tarafında son aylarda artarak çoğalmaya başladı. Mahallelerde bile sıkıntı var. İnsanlar bu çetelere karşı çaresiz durumda. Gerekli önlemler alınmıyor. İhbar yapılıyor yakalanıyor sonra hepsi serbest bırakılıyor. Birçok üyemizden şikayet alıyoruz. Onlarla ilgili daha önce de çeşitli basın açıklamaları yaptık. Öğrenciler tamamen uyuşturucu tacirlerinin kucağına itilmiş durumda. Hatta bir üyemizin çocuğunu tehdit ederek elinden almak istediler. Bu büyük sorunla ilgili hükümet hiçbir şey yapmıyor. Polise haber veriyorlar ama polis bir şey yapmıyor. Hiçbir yer çalışmaz hale geldi. Kanun mu çıkarılmalı cezası arttırılmalı ne ise bir an önce çözüm bulunmalı.

OKUL ÇEVRESİNE POLİS YETMİYOR

Madde Bağımlığı ile Mücadele Derneği Başkanı Mahmut Beşirli: Uyuşturucu satışı son dönemlere doğru ciddi oranda arttı. Ankara’da istediğiniz yerde bu ister okul çevresi olsun ister olmasın her yerde bu tabloyu görmeniz mümkün. Okulun hemen yanı başında bunlar olmamalı. Bildiğimiz kadarıyla emniyet bazı okulları polislere zimmetliyor. Bu polisler okulun güvenliğiyle ilgileniyor. Ama demek buna rağmen yetmiyor. Bunun baştan bitirilmesi gerekli. Kaçakçılık ve talebi azaltarak ciddi şekilde bu işin üzerine gidilmeli.

BÜTÜN ÖĞRETMENLER KORUMASIZLIK İÇİNDE

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: Öğretmenlerin okullarında uyuşturucu satışının yapıldığını görüp bilmemezlikten gelebileceğini varsayamıyorum. Ancak toplumun bütün kesimlerinde bir nemelazımcılık var olduğu da bir gerçek. Bakın o binanın önünden sadece öğretmenler geçmiyor. Bir sürü kişi geçiyor. Fotoğrafa bakın servis şoförleri var orada. Şoförler öyle gölgelik yeşillik yerlerde bekler. Onlar görmüyor mu? Ama niye karışsınlar ki? İstanbul’da çete güpegündüz insanları vurmadı mı? Onun için ben meslektaşlarımız korumasızlık içinde kendilerine öğretilmiş bir nemelazımcılık içinde olduklarını düşünüyorum. Muazzam korumasızlık içinde öğretmenler. Neden müdahale etmeyi ileri noktalara götürsünler. Bu korumasızlık içinde öğretmenlerin Süpermen olmasını beklememek lazım.

OKUL ÖNLERİNDEKİ SATIŞLAR SON 4 AYDA PATLADI

Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği Genel Başkanı Yavuz Tufan Koçak: Özellikle son 4 ayda ilkokul ve lise önlerinde uyuşturu satışı patladı. Okul önlerini mesken tutan zehir tacirlerine karşı emniyet güçleri gerekli önlemleri almıyor. Torbacısı, satıcısı korkmadan alenen okul önlerinde gençleri zehirliyor. Eskiden okul önlerinde emniyetin motorize ekipleri olan Yunus polisleri bekliyordu, artık onlar da beklemiyor.

Emniyette sistemsizlik sorunu var

Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer: Uyuşturucu artık ilkokullarda dahi kullanılıyor. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. İdareciler görev vermek için görev veriyorlar emniyet teşklilatının sistemsizlik sorunu var. Bir polise onlarca görev verirseniz aynı işleri başarıyla yürütemez. Güya ‘okul polisi’ diye polis görevlendiriyorlar ama bunlara başka görevde veriyorlar. Mesela mitinge yolluyorlar. Böyle olmaz. Polise görev vermek için verirsen o da sadece görev almak için alır.

Polisle bu kadar oynarsanız, polisi bu kadar itibarsızlaştırırsanız, polisi bu kadar öne atar, yem olarak sürerseniz bu olur. Polise saygı biterse polis görev yapamaz. Çünkü vatandaşa gücünü hissettiremiyor, o yüzden satıcılar bu kadar cesur. Yasalarda da boşluk var. Adam ‘Ben içiciyim’ deyip çıkıyor.

PERVASIZCA ALINIP SATILIYOR

Aktif Egitim-Sen Başkanı Osman Bahçe: Ülkemizde uyuşturucu kullanımının her geçen gün yaygınlaşması ve kullanma yaşının sürekli küçülmesi, toplumumuz için tedirginlik sebebi, çocuklarımız ve gençlerimiz için tehlike unsuru olmaya devam ediyor. Uyuşturucu artık maalesef sokak ortasında ve okul önlerinde aleni ve pervasızca alınıp satılıyor. Bu durumda toplum olarak dikkatimizi güvenlik konusundaki zafiyetlere yoğunlaştırmamız gerekir.

Özellikle emniyet teşkilatında son zamanlarda yaşanan tasfiyeler de bu tür uzmanlık gerektiren suçlarla mücadeleyi zorlaştırmıştır. Okul güvenliğini ve genel güvenliği uyuşturucunun yaygınlaşmasına da mani olacak şekilde işin ehli, uzman ve tecrübeli güvenlik personeli istihdam ederek düzenlemek karar vericiler için bir zorunluluktur. Şu anda konu açısından sokaklar ve okul önlerinde tehlike tüm vatandaşlarımızı, özellikle çocuklarımızı açıktan tehdit edecek noktaya ulaştı. İlgili olan tüm kişi ve kurumlar, üzerine düşen görevi yapmak zorunda. Emniyet Teşkilatı genel güvenlik tedbirlerini, MEB eğitsel güvenlik   tedbirlerini almak zorunda.

Uyuşturucu çeteleri cirit atıyor

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural: Milletvekilleri uyuşturucu konusunu defalarca gündeme getirdi. Ama harekete geçilmedi. Maalesef çocuklar böyle bir tehditle karşı karşıya. Burada uyuşturucu tacirlerinin en büyük hedef kitlesi okullar.

Öğrencilerin kitle olarak bulunduğu bir yer olduğu için güvenliğe de önem verilmeli. Bu konuda gençleri korumakiçin içkili mekanlar ile ilgili 100 metre mesafesi konuyor ama maalesef bu gibi satış organizasyonu yapan çeteler okul önlerinde cirit atıyor.

ÖZEL EKİPLER KURULACAKTI

Bundan önce, bu konularda özel ekiplerin sivil ekiplerin kurulacağı söylenmişti. Ama anlaşılan o ki bu tedbirler uygulanmaz hale geldi. Bu bakımdan bu çok ciddi bir güvenlik zafiyetidir. Çocuklarımızı geleceği büyük bir tehdit altında. Aileler bununla ilgili şikayetleri Türkiye’nin her yerinden bize iletiyor. Hedef kitlenin okullar olması hasebiyle emniyetin bunların etrafında muhakkak tedbir alması gerekiyor. Çocukları bağımlılık konusunda eğitmek önemli ama devletin bunu pazarlayanlar hakkında tedbir alması lazım. Çocuklarımızın maalesef okul çevrelerinde can güvenliği yok.

POLİS GÖLGESİNDE UYUŞTURUCU İÇTİLER

BUGÜN Gazetesi’nin gündeme getirdiği okul önündeki uyuşturucu tezgahı emniyeti harekete geçirdi. Sultangazi’deki Nene Hatun Anaokulu ve 75. Yıl İlköğretim Okulu’nun hemen yanında öğrencileri zehirleyen uyuşturucu tacirleri satış yaptıkları tezgahları kapatarak ortadan kayboldu. Sokak araları ve parklarda güvenlik taraması yapan güvenlik güçleri, şüpheli gördüğü kişileri gözaltına aldı. Fakat polisin bir üst bölgede tarama yapmasına rağmen bazı gençler uyuşturucu kullanmaktan geri durmadı.

BUGÜN’ün ortaya çıkardığı skandal görüntülerde yer alan gençler yine uyuşturucu kullanırken görüntülendi. Bir önceki gün tezgahtan Bonzai alırken görüntülenen gençlerin üzerindeki kıyafetler dahi aynı olduğu gözlendi. Gençler bir şekilde temin ettikleri Bonzai’yi içmek için önce parka girdi. Daha sonra ise polisin gölgesinde ‘tezgah’ın önünden geçerek bölgedeki boş araziye geçti. Burada Bonzai içen gençler tekrar halk arasına karıştı.

Bir uyuşturucu bağımlısının pişmanlık itirafları:

‘Haftada 2 halı saha maçı yapardım şimdi tek merdiven çıkamaz oldum’

Daha 12 yaşındayken kullanmaya başladığı uçucu maddelerle bağımlı hale gelen Devirhan şimdi 17 yaşında. “15 yaşında hayatımın bittiğini hissettim” diyen genç şimdi ailesiyle birlikte bu illetten arınma mücadelesi veriyor.

Devirhan Ö. 12 yaşında uyuşturucuyla tanışan bir madde bağımlısı. İlk zamanlar arkadaş çevresinde eğlence amaçlı kullanılan bu maddeler zamanla hayatını altüst eder. Bali ve tinerle başlayan maddeler yerini bonzaiye bırakınca Devirhan okulu bırakır ve evinden uzaklaşır.
3 yıl boyunca madde kullanmaya devam eden genç defalarca ölüm tehlikesi yaşar. Ailesinin durumu fark etmesi üzerine tedaviye başlayan Devirhan, Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi’nde (ÇEMATEM) 1 ay tedavi görür fakat çıktığı ilk gün uyuşturucuya tekrar başlar.

“7 KİŞİYLE BAŞLADIK...”

Uyuşturucu kullanımına uçucu madde içerek başladığını söyleyen Devirhan, 1.5 sene aktif olarak bu maddeleri kullanmış. Zamanla aldığı uyuşturucunun kendisine yetmediği için daha güçlü maddeleri kullanmaya başladığını anlatan 17 yaşındaki genç, “Okulda birlikte olduğum arkadaşlarımla esrar kullanmaya başladık. Ama yanında uçucu maddeleri de eksik etmedik. Uyuşturucuya başladığım an derslerim çok kötü oldu. Ailemle konuşamaz oldum” diyor.

“DRAMA DÖNDÜ”

Başta madde kullanımının arkadaş ortamında bir eğlence amacı taşıdığını söyleyen Devirhan, zamanla birçok arkadaşının hastanelik olduğuna şahit olmuş. Kendisinin uyuşturucuya 7 kişilik arkadaş çevresinde başladığını aktaran genç, sonu dramla biten hikayesini şu şekilde anlattı:
“Okuldan 7 kişilik arkadaşla başladık. Şimdi tek başıma kaldım. Birçoğu hastanelik oldu. Gerisi öldü mü kaldı mı haberim yok. Bir dönem geldi sırf nefes almak için yaşadım. 15 yaşında hayatımın bittiğini hissettim. Haftada iki halı saha yapan ben tek merdiven dahi çıkamaz oldum. Şimdi pişmanlık içinde düzelmeyi bekliyorum.”

“Ailem 3 yıl sonra anladı”

Bonzai kullanmaya başladığında ölüm tribine girdiğini söyleyen Devirhan, kullanımdan sonra yaşadıklarını ise şöyle anlattı:
“Kalbimizin atışı hızlanıp sıkışıyordu. Kendimizi ölecekmişiz gibi hissediyorduk. Bilincimiz açılınca kendi kendimize ‘Bu nasıl bir uyuşturucu’ diye soruyorduk. Böyle 3 yıl geçirdim. Ailem uyuşturucu kullandığımı ancak bu 3 yılın sonunda anlayabildi.”

Agresif hallerini ergenliğe bağladım

Uz­man­la­ra gö­re ai­le­le­rin en bü­yük ya­nıl­dı­ğı nok­ta ço­cuk­la­rı er­gen­lik dö­ne­min­de ken­di ha­li­ne bı­rak­ma­sı. Bu ha­ta­ya dü­şen ebe­veyn­ler­den bi­ri de 12 ya­şın­da uyuş­tu­ru­cu­ya baş­la­yan De­vir­ha­n’­ın an­ne­si D.Ö. Şim­di 17 ya­şın­da olan oğ­lu­nun uyuş­tu­ru­cu­ya baş­la­ma­sıy­la de­ği­şen dav­ra­nış­la­rı­nı “er­gen­lik dö­ne­mi­” di­ye yo­rum­la­dı­ğı­nı söy­le­yen an­ne D.Ö. “O dö­nem ço­cu­ğu­mun ya­şa­dı­ğı si­nir ve ag­re­sif hal­le­rin er­gen­lik­ten kay­nak­lan­dı­ğı­nı san­dım. Ne ya­zık ki ya­nıl­mı­şım. Şim­di çok piş­ma­nım. Ai­le­ler dik­kat­li ol­su­n” uya­rı­sın­da bu­lu­nu­yor. Ço­cu­ğu­nun uyuş­tu­ru­cu ba­ğım­lı­sı ol­du­ğu­nu geç fark et­ti­ği için bü­yük piş­man­lık ya­şa­dı­ğı­nı belr­ten an­ne, “Şim­di be­ra­ber bu il­let­ten kur­tul­ma mü­ca­de­le­si ve­ri­yo­ru­z” di­yor.

AİLELERDEN GİZLEME YÖNTEMİ ÖĞRETİYORLAR

Gençlerin hayatına mal olan uyuşturucu, kullanan kadar ailelere de zarar veriyor. Madde bağımlısı olan gençler, bu durumu ailelerinden gizlemek için uyuşturucu tacirlerince kendilerine öğretilen yöntemleri kullanıyor. İdrara su karıştırma ve göz damlası gibi basit hilelerle bile uyuşturucunun izinin silindiğini belirten uzmanlar, ailelere “Durumundan şüphelendiğiniz çocuklarınızı birkaç gün gözetim altında tutun. Daha sonra doktora götürün” uyarısında bulunuyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM’ye sevk edilen 72 maddelik yeni yargı paketini açıkladı

Uyuşturucu suçu cezaları artıyor

Meclis’e sunulan tasarıyla hırsızlık, cinsel suçlar, uyuşturucu ve çocuklara karşı işlenen suçların cezalarında artış sağlanıyor. Yapılan düzenlemeler şöyle: 1 yıldan 7 yıla kadar olan esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi suçunun cezası 5 yıldan 12 yıla çıkarılıyor. Ekim kendi kullanımı için ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. 10 yıldan 20 yıla kadar hapis öngören uyuşturucu imal, ihraç ve ithal suçunun cezası 20 yıldan 30 yıla kadar artırılıyor.

5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilen uyuşturucu ve uyarıcı madde satma suçunun cezası 10 yıldan 20 yıla çıkarılıyor. Uyuşturucun çocuğa verilmesi veya satılması durumunda hapis cezası 15 yıldan az olamayacak. Uyuşturucu ticareti suçunun üç veya daha fazla kişi tarafından işlenmesi durumunda ceza yarı oranında, örgüt tarafından işlenmesi durumunda  bir kat oranında artırılacak. 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülen uyuşturucu kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçunun cezası 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Uyuşturucu kullananlara ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Cinsel suçta müebbet 33 yıl oluyor

Cinsel saldırıya uğrayan mağdur için Adli Tıp raporu istenmeyecek. Suçun çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza 1 kat arttırılıyor ve cezanın alt sınırı 6 aya çıkarılıyor. 15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 5 yıla çıkarılıyor. 6 aydan 2 yıla kadar olan Ensest ilişkinin cezası 6 yıldan 15 yıla kadar çıkarılıyor. Cinsel saldırı suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl cezaevinde kalacak.

Kapkaçın cezası 10 yıla çıkıyor

Türkiye genelinde 995 sulh ceza mahkemesinin kaldırılarak, sulh ceza hâkimliği kurulmasını öngören yargı paketi ile hırsızlık suçuna ilişkin düzenlemeler de yapıldı. Buna göre, nitelikli hırsızlık suçunun cezaları yaklaşık olarak yarı oranında artırılıyor. 2 yıldan yıla kadar hapis cezası verilen konuttan hırsızlığın cezası 5 yıldan 10 yıla kadar artırılıyor. Ayrıca kapkaç gibi durumlarda 3 yıldan 7 yıla olan hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Gece vakti yapılan hırsızlığın cezası da yarı oranında artırılacak.

YUNUS TİRYAKİ - CİHAN ACAR - BUGÜN GAZETESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri