ÖĞRETMENE ROTASYON YOK!

ÖĞRETMENE ROTASYON YOK!

Bir kaç gündür bazı internet siteleri tarafından yapılan "MEB'de tüm çalışanlara rotasyon" haberlerinin yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığı düşüncesindeyiz.

İşin vahim yanı, haberde rotasyon uygulamasının Türkiye genelinde 6 hizmet bölgesi oluşturularak iller arasında 8'er yıl olarak uygulanacağına yer verilmesi.

Rotasyon, belli bir süre görev yaptıktan sonra zorunlu yer değişikliğini ifade etmektedir. 1 ay kadar öncesinde çıkartılan kanun hükmünde kararnamede üst yöneticilerle ve il içerisinde uygulanmak üzere sınırlandırılmıştır.

Hal böyleyken ne oldu da bir bardak suda fırtına kopartılıyor?

Durumun bir yanlış anlamadan kaynaklanıyor sanıyoruz. Şöyle ki;

MEB'de "Zorunlu Çalışma Bölgeleri, Çalışma Süreleri ve Atama Yer Değiştirme Sistemi" üzerinda bazı değişklikler yapıldı ve yapılacak.

Bu konuda bakanlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar; "Zorunlu çalışma bölgelerinin sayısının artırılacağı ve çalışma sürelerinin uzatılacağı (4-5 yıl), atama ve yer değiştirme sisteminde spiral bir yer değiştirme sistemi uygulanacağı. Bu sisteme göre öğretmenlerin bölgeleri sırayla tayin isteyebilecekleri" şeklindedir.

Şöyle bir durum yok; "Yönetmeliklerde değişiklik yapılarak ilinde 8 yılını dolduran tüm öğretmenler 6 hizmet bölgesi dahilinde sırayla tayin isteyerek çalışacaklar"

Gün boyunca konu hakkında yüzlerce telefon ve mail aldık. Sahada görev yapan arkadaşlarımız bizlere şunu söylediler; "Tüm öğretmenler tedirgin. Moraller bozuk. Herkes ne zaman ve nereye gideceğim kaygısı taşımaya başladı."

Buradan sesleniyoruz, lütfen bakanlık yetkililerinden yapılan / yapılacak resmi açıklamalar dışında kaynağı belli olmayan haberlere itibar etmeyiniz. Öğretmene, bir de iller arasını kapsayacak şekilde bir rotasyon uygulamasının yapılması söz konusu değil.

Peki gelelim MEB Müsteşarının Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Sayın İsmail KONCUK'a verdiği cevaba.

MEB Müsteşarı, illerarası öğretmen rotasyonunun yapılıp yapılmayacağı sorusuna; bu konu dahil pek çok konunun tartışılabileceğini, MEB'in fayda görmesi durumunda bunun uygulanabileceğini ifade etmiştir.

Buradan Genel Başkan Sayın İsmail KONCUK'a eğitimciler adına teşekkür ediyoruz. Çünkü MEB camiasını yakından ilgilendiren böylesine ciddi bir konuyu anında en yetkili kişiyle paylaşmış, konuyu bütün açıklığı ile kamuoyu ile paylaşmıştır.

Ancak bu konuyu sadece sayın müsteşarın cevabına göre değil, bütüne bakarak yorumlamamız gerekir. Sayın Müsteşar nasıl bir psikoloji ile bu cevabı verdi bilmiyoruz. Belki de son günlerde kamuoyuna yansıyan "MEB'de şu çalışma var, MEB'de bu çalışma var..." türünden bazen doğru, bazen yanlış bilgiye dayanarak ortaya atılan haberlere tepki olarak böyle bir cevap vermiştir.

Burada MEB Müsteşarının vurgulamak istediği belki de  "MEB'de çok şey değişiyor ve değişecek. Her şeyi tartışabiliriz ve her şeyi değiştirebiliriz..." düşüncesini böyle bir mesaj olarak vermekti.

MEB'de değişim başladı ve devam edecek. Bu değişim kapsamında herkes bazı görüşleri ortaya atabilir. Ancak bu görüşleri kesin ve karar verilmiş bir durum gibi sunmak habercilik adına yanlış bir iş olarak değerlendiriyoruz.

Konu hakkında bakanlık düzeyinde bilgi edinme çalışmalarımız devam etmektedir. Yeni bilgiler geldiğinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Teoman YALÇIN / TurkiyeEgitim.Com Özel Haber

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (24)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri