Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Dolmabahçe'deki başbakanlık Çalışma Ofisi'nde öğretmenlerle bir araya geldi. Toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, TBMM Milli Eğitim Komisyon Başkanı Nabi Avcı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız'ın aralarında bulunduğu Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 55 öğretmen katıldı.
ATAMA VE TAYİN KONULARI BİRİNCİ GÜNDEM OLMAMALI
Öğretmen ile öğrenci arasına siyasi ayrılıkların, ideolojilerin, maddi değerlerin, sosyo ekonomik farklılıkların girmemesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Öğrenci bir gün başbakan, bakan, milletvekili, hatta öğretmen de olsa yine de öğretmeni karşısında hürmetle boynu bükük olmak durumundadır. Ne yazık ki son yıllarda öğretmenlik mesleği bütün kudsiyetinden arındırılarak, yaptıkları son derece hassas vazife göz ardı edilerek, çok farklı meseleler üzerinden ülke gündeminde yer alıyor. Bakıyorsunuz öğretmenlik sadece atama meselesiyle gündemde tutuluyor, sadece tayin meseleleriyle ülke gündeminde tutuluyor. Öğretmenliğin sadece atama, sadece tayin mevzularıyla gündeme gelmesi, sadece bu konular üzerinden konuşulması tüm öğretmenlerimiz için ciddi bir haksızlık teşkil ediyor. Atama ve tayin konuları, Türkiye genelindeki tüm öğretmenlerimizin yegane ya da birinci gündemi olmamalı. Bazı öğretmenlerimizin sorunlarının, tüm öğretmenlere teşmil edilmesi, öğretmenlik mesleğinin gerçek meselelerin arka planda kalmasına neden oluyor" dedi.
MİLLİ ÖĞRETMEN STRATEJİSİ ÇALIŞMASI BAŞLATTIK
Hükümet olarak göreve geldikleri günden bu yana eğitim en fazla yatırım ve reform yaptıkları alan olduğunu belirten Erdoğan, "Göreve geldiğimiz zaman satın alma gücü, benim öğretmenimin neyse acaba bugün nedir? Bunun değerlendirmesini iyi yapmak lazım. Bunun değerlendirmesi çok da iyi yapılmıyor. Durumun olumlu istikamette geliştiğini görürsünüz. Eğitimde 10 yılların ihmalini telafi etmeye, kalitesini arttırmaya çalışırken, öğretmenlerimizi ihmal etmemiz, onları kendi kaderlerine terk etmemiz söz konusu olamaz. Öğretmenlerin üniversite süreciyle birlikte yetiştirilme sürecini kapsamlı bir şekilde ele alıyoruz. Bu konuda çok köklü, kapsamlı reformları hayata geçiriyoruz. Milli öğretmen stratejisi çalışması başlattık. Bu plan kapsamında önümüzdeki 15-20 yılda, hangi alanda ne kadar öğretmen ihtiyaç olduğunun tespiti yapıldı. Yeni bir kariyer planlaması çerçevesinde öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin nasıl sağlanacağı incelendi. Öğretmen yetiştirme şekillerinin, öğretmen adaylarının stajlarının yeniden değerlendirilmesi, öğretmen seçme ve yerleştirme ve yer değiştirme süreçlerinin gözden geçirilmesi, öğretmenlerin çalışma şartları ve özlük haklarının iyileştirmesi konularında çalışmalar yürütüyoruz. Artık ihtiyaç olmayan alanlarda öğretmen yetiştirmenin önünü kesiyor, burada bir planlamaya gidiyoruz. Eğitim fakültelerinin ikinci öğretimiyle, açık öğretim fakültesinin ilgili programlarına öğrenci alımı da YÖK tarafından durduruldu. Öğretmenlik konusunda çok daha rasyonel ihtiyaçları gözeten bir istihdam politikasını adım adım uygulamaya geçiriyoruz" dedi.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YA GÜVENLİKLİ LOJMAN
Öğretmenlerin lojman, sosyal tesis, hizmet içi eğitimlerle sürekli desteklediklerini belirten Erdoğan, "Özellikle Güneydoğu ve doğu illerinde lojman sorunun süratle telafisi noktasında adımlar atmaya başladık. Oradaki öğretmen kardeşlerimize lojman temin edeceğiz. TOKİ ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde bu lojmanlar yapılıyor, yapılmaya devam edecek. Bunların güvenlikli olması noktasında adımları atıyoruz. Bütün güvenlik tedbirlerini almak kaydıyla" dedi.