Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütün öğretmenlere sekiz kaynak tarafından yapılacak değerlendirmeyle verilecek "performans karnesi" uygulaması tartışılıyor. Konuyu değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Yaşadığımız süreç, değişimler ve dönüşümler süreci. MEB'in öğretmenlere yönelik performans ölçme sistemi oluşturmaktan önce öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının motivasyonlarını, saygınlıklarını, fırsat ve imkanlarını artıracak araçlar, aparatlar, sistemler geliştirmesi gerekiyor" dedi. Yalçın, performans ölçümünü bir tehdit unsuru olarak dile getiren bu uygulamanın sona erdirilmesini istedi.
HUZURSUZLUK VE GERGİNLİĞE SEBEP OLUR
Benzer durumun öğretmenlere yönelik rotasyon uygulamasını hayata geçirmeye yönelik çalışmalar için de geçerli olduğunu belirten Yalçın, "Rotasyonu niçin getirmek istiyorsunuz? Rotasyonun nasıl bir fayda üretmesini, hangi sonuçları olumlu değiştireceğini öngörüyorsunuz? Sorularının cevapsızlığı sürerken bu konunun tekrara gündeme getirilmesi huzursuzluk ve gereksiz bir gerginlik dışında bir şey üretmez" dedi. Her gün ve her ders 'Acaba ne olacak?' sorusunu soran her eğitimcinin performans düşüklüğü yaşayacağını belirten Yalçın, "Kendisine ilişkin gelecek hikayesinin yönünü merak etmek durumunda bırakılan bir öğretmenin, girdiği sınıfta, yaptığı derste kendisi olma, öğretmenlik yapma imkanının bu tip gündemlerle hedef alınmasını doğru bulmuyoruz" dedi.
8 kaynak belirleyecek
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB), bütün öğretmenler için evrensel ölçütlere göre yeni bir performans değerlendirme sistemi geliştiriliyor. Öğretmenlere, 8 kaynak tarafından yapılacak değerlendirmelerin sonucunda "performans karnesi" verilecek. Öğretmen karneleri; okul müdürü, müdür yardımcısı, müfettiş, okuldaki diğer çalışanlar, zümre öğretmenleri, öz değerlendirme, öğrenci ve velilerin değerlendirmesi sonucunda oluşacak.
Arzu Kurum / YeniŞafak