Öğretmene ‘Facebook’ tuzağı

Facebook şifresini kırarak öğretmen Refet Ali Kayakıran'ın hesabına ulaşan dolandırıcılar cep telefonundan öğretmenin arkadaşlarına bir şirket adına mesaj gönderip paralarını gasp etti

İzmir’de meslek lisesinde makine dersi öğretmeni olan Refet Ali Kayakıran’ın (43) Facebook şifresini kırarak hesabını ele geçiren kişi ya da kişiler, site üzerinden arkadaşlarıyla irtibata geçerek öğrendikleri telefon numaralarına mesaj gönderip dolandırıcılık yaptı.
Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nde makine dersi öğretmeni olan Refet Ali Kayakıran, 18 Ocak Çarşamba günü, mesai bitiminde Gaziemir’deki evine döndü. Bir süre dinlendikten sonra girmeye çalıştığı internetteki popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki sayfasını açamayan, evli ve 1 çocuk babası, 20 yıllık öğretmen Kayakıran, hesabının başkaları tarafından ele geçirildiğini fark etti.

 

Facebook profilindeki kişisel bilgilerinin ve fotoğraflarının kötü niyetle kullanılabileceğini düşünen Kayakıran, Gaziemir Polis Merkezi’ne giderek şikâyetçi oldu. Evine dönen öğretmenin endişelerinin gerçek olduğu ortaya çıktı.

‘Keşke değiştirseydim!’
Ertesi gün gittiği okulda Kayakıran, gece giremediği, Facebook’taki hesabı üzerinden arkadaşlarıyla yazışmalar yapıldığını öğrendi. Refet Ali Kayakıran, arkadaşlarının, “Telefon numaralarımızı istedin. Bir süre sonra telefonumuza, ’Paymo’ adlı bir şirketten ürün ve hizmet adlı mesaj geldi. Bu mesajı onayladığımızda da onay başına 35 lira para kesildi” demeleri üzerine şaşkına döndü.
Bir kez daha polise giden Kayakıran, dolandırıcılık olayını anlatıp şikâyetçi oldu. Polis ekipleri, sanal dolandırıcının kimliğini belirlemek için çalışma başlattı. Olayın şokunu halen üzerinden atamadığını belirten Kayakıran, “Arkadaşlarıma Facebook adresimin başkası tarafından ele geçirildiğini, karakola giderek şikâyetçi olduğumu söyledim.
O mesajları yollayanın ben olmadığımı anlattım” dedi. Yaklaşık 5 yıldır Facebook kullandığını ve böyle bir şeyin ilk kez başına geldiğini kaydeden Kayakıran, “Facebook hesabımı açtığımdan beri aynı şifreyi kullanıyorum. Tehlikeli olduğunu söylerlerdi. Bizim de başımıza gelecekmiş. Keşke şifremi daha fazla karakterden oluşturup sık sık değiştirseydim” diye konuştu.


‘Her mesaja cevap vermeyelim’

İnsanların bu tür mesajlar karşısında genel olarak iyi niyetli olduğunu dile getiren Kayakıran, “Bir arkadaşım mesajı bir kez onaylamış, 35 lira almışlar. Diğer bir arkadaşım 4 kez onaylamış, 140 lirasını almışlar. Belki dolandırıldığının henüz farkına varmayan başka insanlar da var. Bence bu tip mesajları aldığımızda güvenmemeliyiz ve cevap vermemeliyiz” dedi.
 

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri