Ancak, sempozyuma katılmak isteyen araştırmacılara, sempozyum sekreteri tarafından verilen tek satırlık red cevabı tepki topladı.
TEK SATIRLIK RED CEVABI
Sempozyum için başvuruda bulunup, Bilim Kurul’undan olur alamayan katılımcıların format gereği çalışmalarını özetleyen araştırmacılara, Dr. Özer KÜPELİ tarafından gönderildiği anlaşılan cevap maili şöyledir;
“Sayın ....,
Sempozyum Bilim Kurulu 19 Şubat 2011 tarihinde İzmir'de yaptığı toplantıda bildiri başlığınızı-özetinizi incelemiş ve reddetmiştir. İlginize teşekkür eder, bilginize sunarız.
Sempozyum Koordinatörlüğü”
ARAŞTIRMACILAR TEPKİ GÖSTERDİ
İzmir'de, uzun yıllardır tarih konusundaki araştırmaları ile tanınan ve şuan bir okulda okul müdürü olarak görev yapan tarih öğretmeni ise detaylı bilgilendirmeye karşın verilen bu iki satırlık cevabı hakaret ve kabalık olarak değerlendirdiler.
Araştırmacı katılımcılar çoğu ise bu basit, akademik dilden uzak cevabı ise hakaret ve kabalık olarak değerlendirdiler. İsminin açıklanmasını isteyemen tarih öğretmeni ve okul müdürü ziyaretçimiz ise Düzenleme Kuruluna şu cevabı gönderdiğini belirtti:
“Sempozyum koordinatörlüğüne,
Öncelikle tarafıma verdiğiniz cevabi mailinizi çok ciddiyetsiz, hakaretvari, onur kırıcı bulduğum için aynen geri iade ediyorum. Ben 1986 yılında Ege tarih bölümünden mezun oldum. Mezun olduğum bölümün bu boyutta bir sempozyum düzenlemesi beni onurlandırmış ve gururlandırmıştı. Yaklaşık 10 yıldır Torbalı ve Bayındır ilçesinde öğretmen maaşımın dışında hiç bir gelirim olmadığı halde, Yerel Tarih Araştırmaları yaptım. Hemde çoluk çoçuklarımın rızkından her şeyinden keserek, onları, ailemi ihmal ederek. Bu güne kadar gerek ulusal ve gerekse uluslararası pek çok sempozyuma bildiri sundum. Hepsi de orjinal ve belgelere dayanarak hazırlanmıştır. Oysa siz şunu demek istiyorsunuz;
‘Bilim işi, araştırma işi kaloriferci aristokratlara has! Bir öğretmen veya sizden olmayan biri sizler için adeta maraba!’
Zavallı Prof. Orhan Şaik Gökyay, zavallı Prof. Çağatay Uluçay... Başvuru çok olmuştur, şartlar elverişlli değildir. Bunu anlarım. Hepimiz anlarız. Ancak bilim adamına yakışan bir uslup vardır. Kırıcı olmayan, rencide edici olmayan. Sizleri pretosto ediyorum. Hemde Bilim Kurulunda sınıf arkadaşım Doç. Dr. Mevlüt Çelebi varken bile. ...Sizleri kınıyorum. Nasıl bir bölüm ki? Kimin kimseden ne yaptığında haberi yok. Bu kadar ciddiyetsiz, birbirinden habersiz bir sempozyuma bildiri ile katılma başvurumundan dolayı kendime olan kızgınlığımı... Umarım bu maili açar okursunuz. Umarım Düzenleme Kurulu’na ve Bilim Kurulu’nun bilgisine sunarsınız. Bir daha böyle bilgilendirme yazılarınızda küfür etmeyi unutmayınız. Bu cevabi yazıda zaten bir küfür etmediğiniz kalmış sayıyoruz..!"
DÜZENLEME KURULU TEK TEK ÖZÜR DİLEDİ
Sempozyum Koordinatörlüğünün bu kısa ve tek satırlık format cevabı sonrasında, çok sayıda araştırmacı, tepkilerini düzenleme kuruluna iletti. Kurul ise gelen tepkiler sonrasında aşağıdaki özür cevabını araştırmacılara gönderdi.
"Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Uluslararası Tarih Sempozyumu-I “Osmanlı Devleti'nin Dağılma Sürecinde Trablusgarp ve Balkan Savaşları” 16-18 Mayıs 2011 tarihinde İzmir’de düzenlenecek olan “Osmanlı Devletinin Çöküş Sürecinde Trablusgarp ve Balkan Savaşları” konulu sempozyuma gönderilen bildiri özetleri, 19 Şubat 2011 tarihinde İzmir’de toplanan bilim kurulunca değerlendirilmiştir.
Sonuçların Düzenleme Kuruluna iletilmesi aşamasında, Düzenleme Kurulunun bilgisi dışında ve onaylamadığı bir üslupla Sempozyum Sekreteryası tarafından sonuçların katılımcılara birer elektronik postayla bildirildiği öğrenilmiştir. Düzenleme Kurulundan kaynaklanmayan bu olumsuz gelişmeden dolayı özür dileriz.
Öncelikle sempozyumumuza göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Söz konusu sempozyuma yoğun bir katılım talebi ulaşmıştır. Bilim Kurulunun yaptığı değerlendirme sonucunda önermiş olduğunuz bildiri programa alınamamıştır. Düzenlemeyi planladığımız daha sonraki bilimsel toplantılarda birlikte olmayı umuyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
Saygılarımızla.
21.02.2011
Düzenleme Kurulu Adına:
Prof. Dr. Mehmet Ersan Doç. Doç. Mevlüt Çelebi
Düzenleme Kurulu:
Prof. Dr. Ali Birinci Prof. Dr. Cüneyt Kanat
Prof. Dr. Mehmet Öz Doç. Dr. Mevlüt Çelebi
Prof. Dr. Mehmet Ersan Doç. Dr. Hasan Mert
Bilim Kurulu:
Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Doç. Dr. Mevlüt Çelebi
Prof. Dr. Ahmet Kavas Doç. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu
Prof. Dr. Nedim İpek Yrd. Doç. Dr. Nejdet Bilgi
Prof. Dr. Bayram Bayraktar Yrd. Doç. Dr. Bilgin Çelik
Prof. Dr. Necdet Hayta Dr. Fabio L. Grassi
Prof. Dr. Turan Gökçe
memurlar.net