Öğretmen sınav kağıdına reklam aldı

Vahşi kapitalizmin sınırları nereye kadar sorusuna cevap arayanlar cevabı bu haberde bulabilirler. Şimdilik işte bu inanılmaz noktaya kadar...

Dünyanın en zengin ülkesi ABD, ekonomik krizle beraber, zenginliğiyle uyuşmayan çarpıcı görüntülere sahne oluyor. Bunlardan biri de, kamu okullarının kırtasiye giderlerinde yapılan büyük kesintiler. California Eyaletinin San Diego şehrindeki Rancho Bernardo Lisesi matematik öğretmeni Tom Farber da, bu kesintinin mağdurlarından oldu. Okul, Kasım ayı başında, öğrtemenlere kırtasiye yardımında üçte birlik kesintiye daha gideceğini açıkladı. Bu durumda Farber'ın dersi için okulun ayıracağı yazılı kağıt fotokopi ödeneği 316 dolar oldu. Matematik öğretmeni, sayfa başına 3 cent'e mal olan yazılı kağıtlarının kendine bir dönemde 500 dolardan fazla fatura çıkaracağını görünce, matematik dışında farklı bir çözüm yoluna gitti. Yazılı kağıtlarına reklam almaya karar verdi. Reklam tarifesini ise, ara sınav kağıtlarına 10 dolar, yazılılara 30 dolar ve dönem sonu finaline 30 dolar olarak belirledi.

San Diego dergisi ve San Diego Tribune gazetesi bu habere, geçen haftaki Şükran Günü tatili öncesi yer verdiler. Şükran Günü tatilinden dönen matematik öğretmeni Farber ise, hafta başında email kutusunda tam 75 ayrı reklam teklifi email'i ile karşılaştı. Bu dönem için reklam yerlerinin tamamen satıldığını belirten Farber, şu ana kadar 350 dolar reklam geliri elde etmeyi başardı.

Bu uygulama, okullarda ve kamusal mekanlarda ticari istismarlarla mücadele eden Washington merkezli "Commercial Alert" adlı sivil toplum kuruluşunun tepkisine sebep oldu. Derneğin başkanı, sonuçta reklamların çocuklara ulaşacağına dikkat çekerek bunların muhtemel etkilerine karşı uyarıda bulunan bir açıklama yaptı.

Veliler de reklam verdi
Yazılı kağıtlarına verilen raklamların yaklaşık üçte ikisi velilerden gelen, öğrencilere ilham verici sloganların yer aldığı reklamlar oldu. Üçte biri ise, okulun bulunduğu bölgedeki mahalli esnaftan geldi. Örneğin, yazılı kağıdına reklam veren bir dişçi, "Bu dönem kendinize de bakın" sloganı yazdırdı. Okul müdürü Paul Robinson ise, karışık tepkiler aldıklarını belirtiyor. Robinson, "Sonuçta, 'bu yazılı sınavı McDonalds ya da Nike'ın katkılarıyla yapılıyor' yazmıyor kağıtlarda" diye savundu öğretmenin uygulamasını.

sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri