Öğretmen Rotasyonu Can Yakacak!

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Talat YAVUZ'un rotasyonun bu haliyle çıkması halinde çok canların yakacağını açıkladı.

Öğretmen rotasyonu konusunda belirsizlik devam ediyor. Bazı eğitim sitelerine yansıyan haberlere göre, büyükşehirlerde yakın ilçeler birleştirilerek eğitim bölgeleri oluşturulacak ve rotasyon bulunulan ilçenin dışındabir ilçeye yapılacak. Bir önceki güncel bilgi ise ilçe içinde oluşturulacak eğitim bölgeleri arasında rotasyon yapılacağı yönündeydi.

            Bakanlığımızın, öğretmene rotasyon konusunda öncelikleri nelerdirbilmiyorum ama eğitim sistemimize hâkim psikolojik ortamı doğru okuduklarını hiç zannetmiyorum. Son yıllarda yapılan büyük değişimin sonuçları nelerdir? İstanbul’da okul dönüşümleri daha uzun yıllar alacak bir süreç olarak önümüzde duruyor. Aynı binada üç okul bir arada eğitim yapan okullar var. Güçlendirme işlemleri devam ediyor. Temel lise problemi liselerimizin norm düzenini tamamen değiştirecek. Bu öğretim yılının başında yönetici atama sürecinin altı ay sürmesinden kaynaklanan büyük boşluğun olumsuz etkileri devam ediyor.Birçok okul ağır SGK pirim borcu ve para cezalarına muhatap ve bu problem tamamen idarecilere terkedilmiş durumda.

            Her yıl büyük bir değişimin getirdiği belirsizlik içinde eğitime başlıyoruz. Okula başlama yaşı kaç olacak, okulumuz ilkokul mu olacak ortaokul mu? Kaç öğrencimiz temel liseye gidecek? Kurs açabilecek miyiz, açamayacak mıyız? Rotasyon 8 yıl mı olacak, 12 yıl mı? İlçe içinde mi olacak ilçe dışına mı olacak? Yorulduk, çok yorulduk. Ne zaman eğitimin gerçek problemlerini konuşacağız?

Çok Programlı Anadolu Liselerinde neler yaşanıyor? Neden bu okullarda bu öğrencileri dört yıl boyunca tutuyoruz? Ortaokullarda seçmeli derslerle ilgili bir çalışma var mı? On yaşındaki çocuklarımıza, dört duvararasında yarım günde sekiz saat dersi beşer dakikalık teneffüslerle vermeye daha ne kadar devam edeceğiz? Kiralama süresi dolan kantinleri, kantinciler odasının gaspından kim kurtararak yeniden ihaleye çıkaracak? Servisçilerin keyfi uygulamalarını ne kadar daha seyredeceğiz? Okullara öğrenci başı kaynak aktarma hikâyesi ne oldu? Kariyer basamakları ve sınavsız eğitim sistemi hayallerden bile silindi mi? Öğretmene şiddet, eş durumu atamalarında üç yıl sigortalılık şartı ve Alo 147ile ilgili bir gündem var mı? Öğretmenleri evlerinden uzak okullara göndermek bu problemleri çözecekse yaz tatilini beklemeyelim, hemen gitsinler bence.

            Rotasyon, bir ceza yöntemi olarak düşünülmemelidir. Okul dönüşümleri kapsamında eşleştirilen okula tayin olan öğretmenler rotasyondan muaf olmalıdır. Emeklilik özendirilmelidir. Özür grubundan tayin hakkı verdiğiniz uzaklığa rotasyonla atama yapmak ne kadar isabetli bir işlem olacaktır? Köklü problemlerin kıyısından köşesinden dolanmadan gerçek problemlere ve projelere yönelme vaktidir. Eğitim sistemimizi ve eğitimcileri faydası küçük, zararı büyük değişikliklerden koruyabilmenin yolu bulunmalıdır.

Talat YAVUZ
Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı       

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (11)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri