ÖĞRETMEN PERFORMANSINI ÖĞRENCİ ÖLÇERSE...

Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı nın, öğretmenlerin performanslarını ölçmek için bir sistem kurmakta olduğu kamuoyuna yansımıştır.

Bu sistemden elde edilecek rapor ve sonuçlar, görevde yükselme, atama ve yer değiştirme, yönetim ve denetim ile ilgili kararların alınmasında, eğitim planlaması ve politikalarının belirlenmesinde dikkate alınacak.
 
 
“Performans Yönetim Sistemi” adı verilen bu projenin en vahim tarafı öğretmenin ve okul yönetimlerinin performansının değerlendirilmesinin öğrenciye ve veliye bırakılmasıdır. "Bunun neresi kötü? Öğretmenin performansını en iyi ölçecek kişi öğrenci ve velidir." diye düşünebilirsiniz. Ancak ortaya çıkacak manzara, tahmin ettiğiniz kadar masum olmayacaktır.
 
- Kendisini öğrencinin değerlendireceğini ve geleceğine yön verebileceğini bilen öğretmen ve yöneticiler korkaklaşacak ve görevlerinin gereklerini yerine getiremeyecektir. Öğrenci ve veliye -kaba tabiriyle- yalakalık yapmaktan öteye gidemeyecek bir meslek profili ortaya çıkacaktır.
 
- Öğrencilerin yazılı ve sözlü değerlendirmelerinde vebal altında kalmak endişesi taşıyan öğretmen değil, "hakkımda hayırlısı olmaz" korkusunu yaşayan öğretmenler olacaktır. Dolayısıyla öğrenci notlarının tavan yaptığı, bilen/bilmeyen - çalışan/umursamayan ayrımının olmadığı bir durum yaşanacaktır.
 
- Öğrencilerin mevcut kurallara aykırı eylemleri ya görmezden gelinecek ya da hak ettiği yaptırımla karşılaşmayacaktır. Dolayısıyla okullarda düzen ve disiplin sağlanması güçleşecektir.
 
- Öğrencinin durumuyla ilgili bilgilendirmelerde dahi okula uğramayan bazı veliler, "yetkilerinden aldıkları güçle" olur olmaz durumlarda hesap sormak için sık sık okula geleceklerdir. Öğretmenler ve idareciler bazı velilerin haksız eleştirilerinin ve eylemlerinin altında ezilecektir.
 
- Bu ülkeye ve insanlarına karşı sorumlu kişiler yetiştirmeyi hedefleyen idealist öğretmenlerin yerini, pazarlamacı gibi düşünmeye koşullanan öğretmenler alacaktır.

Biz, "öğretmenler denetlemeden ve eleştiriden uzak olsun" demiyoruz. Ancak ortaya atılan bu “Performans Yönetim Sistemi” adı verilen projenin, belirlediği denetçiler yönüyle fayda getireceğine de inanmıyoruz.
Güven DOĞAN
MEMURLAR.BİZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri