Öğretmen normunda, Bölge Normu Hesabı değişti

Norm Kadro hesabı yapılırken en çok karşılaşılan bölge normu sorununa ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı ve bu düzenleme daha makul bir düzenlemedir.

Norm Kadro hesabı yapılırken en çok karşılaşılan bölge normu sorununa ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı ve bu düzenleme daha makul bir düzenlemedir.

Milli Eğitim Bakanlığı, 25 Kasım 2016 tarihi itibariyle, "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlan Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolanna İlişkin Yönetmelikte" değişiklik yapmıştır. Yapılan değişiklik ile artan normların hangi okula verileceği konusunda değişiklik yapılmıştır.

Yapılan değişiklik şöyle;

ESKİ

YENİ

Madde 18 - (1) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, genel bilgi ve meslek dersleri toplam ders yükü; 
a) 6-31 saate kadar 1, 
b) 31-42 saate kadar 2, 
e) 42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1, 
genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilir. Bu şekildeki hesaplama sonrasında artan ders yükünün en az 15 saat olması halinde ilave olarak 1 genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu daha verilir. 
(2) Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, yatılı bölge ortaokulları ve özel eğitim kurumları hariç olmak üzere, aynı yerleşim merkezinde bulunan eğitim kurumlarının genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri bakımından alanlar itibarıyla öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde, o yerleşim merkezindeki (birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa her bir eğitim bölgesindeki) eğitim kurumlarının aynı alanlardaki haftalık ders yükü toplamı dikkate alınır. Belirlenen norm kadroların eğitim kurumları itibarıyla dağıtımı, toplama dahil edilen her bir eğitim kurumuna o alandaki ders yükü en fazla olandan başlanarak her 21 saate bir genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilecek şekilde yapılır. Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, bakiye ders yükü 6 saatten az olmamak şartıyla ders yükü en fazla olan ve o alanda norm kadro verilmemiş olan eğitim kurumuna verilir. Eğitim bölgesinde bulunan eğitim kurumlarının her birine o alanda norm kadro verilmiş olması durumunda, o alanın artan ders yükü için ayrıca norm kadro verilmez.

"(2) Yatılı bölge ortaokulları, proje okulları ve özel eğitim kurumlan hariç olmak üzere, aynı yerleşim merkezinde bulunan eğitim kurumlarının genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri bakımından alanlar itibarıyla öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde, o yerleşim merkezindeki (birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa her bir eğitim bölgesindeki) eğitim kurumlarının aynı alanlardaki haftalık ders yükü toplamı dikkate alınır. Belirlenen norm kadroların eğitim kurumları itibarıyla dağıtımı, toplama dahil edilen her bir eğitim kurumuna o alandaki ders yükü en fazla olandan başlanarak her 21 saate bir genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilecek şekilde yapılır. Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, öncelikle o alanda norm kadro verilmemiş olan eğitim kurumuna olmak üzere, 6 saatten az olmamak şartıyla artan ders yükü en fazla olan eğitim kurumuna verilir."

Daha önce; 
Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, bakiye ders yükü 6 saatten az olmamak şartıyla ders yükü en fazla olan ve o alanda norm kadro verilmemiş olan eğitim kurumuna verilir. Eğitim bölgesinde bulunan eğitim kurumlarının her birine o alanda norm kadro verilmiş olması durumunda, o alanın artan ders yükü için ayrıca norm kadro verilmez.
Olan hüküm şimdi; 
Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, öncelikle o alanda norm kadro verilmemiş olan eğitim kurumuna olmak üzere, 6 saatten az olmamak şartıyla artan ders yükü en fazla olan eğitim kurumuna verilir."
Oldu.

Bunun anlamı şudur:

Bölge normu hesaplanırken A dersinin tüm okullardaki saatleri toplanır çıkan sayı 21 e bölünür. Böylece 21 saat dersi olan her okula norm tahsis edilir. Örneğin 65 saat varsa 3 norm (21+21+21+2=65) verilir. 2 saat artar. Bu şekilde her 21 saate bir norm verildikten sonra tabii ki okullardan saatler artar. Bu şekilde artan ders saatleri toplandığında toplam 25 olduğunu varsayalım.

Artan 25 saat için(21 den fazla olduğundan) bir norm verilmesi lazım. Bu hangi okula verilecektir? İşte bu noktada değişikliğe gidildi.

Eski düzenlemeye göre bu alanda hiç norm verilmeyen okul varsa örneğin A okulunda sadece 6 saat ders var ve normu yok. O zaman bu okula veriliyordu. Eğer normu olmayan hiç okul yoksa (yani her okulda o alanda norm varsa) bu norm kimseye verilmiyordu.

Yeni düzenlemeye göre bu norm artan dersi en fazla olan okula verilecek.

Şöyle diyelim. Her okulda norm var ama A okulunda 10 saat B okulunda 8 saat C okulunda da 7 saat artmışsa toplam 25 ediyor ve buradan gelen 1 norm en fazla artana sahip A okuluna verilecek.

Yani kural olarak; artan sayı 6 saatten az olmamak kaydıyla en fazla hangi okulda artmış ise o okula norm verilecek. Hiç norm verilmemiş okulda 6 saat artmış başka bir okulda 10 saat artmışsa öncelik hiç norm verilmeyen okulun.

Maksut BALMUK

memurlar.net

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri