Öğretmen Çalıştayı'ndan Eğitimde 2100 Vizyonu

Öğretmen Çalıştayı'ndan Eğitimde 2100 Vizyonu

Turkiyeegitim.com -

21. Yüzyıl Değişiyor…

İgeder’in düzenlediği 1. Ulusal Eğitim Çalıştay’ında bir konferans veren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Selahattin Turan, 21. Yüzyıl Değişiyor, dedi. İgeder’in Üsküdar Bulgurlu’daki merkez binasında kalabalık bir eğitimci gurubuna hitap eden Turan, özetle şöyle dedi:

“Bugün 10 yaşında olan bir çocuk, 2075 yılında emekli olacak. Gelecek, bugünden çok farklı olacak; gelecek için en önemli gündem teknolojik gelişim değil, gençlerin kendi kendilerini yönetememesi olacak ve Türkiye olarak buna hazır değiliz.

Akademik öncelikler ikinci sırada bırakılarak iyi insanı, yeryüzü insanını yetiştirmeyi hedeflemeliyiz. Gelecek belirsizliklerle dolu, 10 yıl önce olan mesleklerin çoğu şimdi yok. Şimdi olanlar da gelecekte olmayacak.

O bakımdan eğitimi ve okulu yeniden kurmalı, beceri ve insanî değerlerin öncelendiği beden ve ruh dünyasını temeline alan bir anlayışa eğitimde fırsat tanımalıyız.”

Konferanstan sonra çalıştay, İgeder merkezinde dört ayrı salonda devam etti. Hararetli müzakerelerin akabinde Çalıştay Sonuç Bildirgesi’yle İgeder günü tamamladı.

İSTANBUL GÖNÜLLÜ EĞİTİMCİLER DERNEİĞİ [İGEDER]

I. ULUSAL EĞİTİM ÇALIŞTAYI

SONUÇ BİLDİRİSİ

24 Kasım 2012, İstanbul, Türkiye

24 Kasım 2012 tarihinde İGEDER merkezinde Eğitimde Yeni Arayışlar temalı bir çalıştay yapılmıştır. “Eğitimde 2100 Vizyonu”, “Öğretmen Yetiştirme”,”Din Eğitimi ve Öğretimi ve “Eğitim Politikaları” başlıklı bu çalıştaya farklı kesimlerden yaklaşık 400 kişi katılmıştır. Toplantı sonuçları daha sonra rapor haline getirilecektir. Çalıştay gruplarından elde edilen müzakereler ışığında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

  1. 2100 yılında çocuk, doğa, bilim, teknoloji ve inanç birlikte mütalaa edilecektir.
  2. 2100 yılında topluma, eğitime ve çocuğa kimin şekil vereceği belirsizdir.
  3. Eğitim politikaları Türkiye’nin ve insanlığın geleceğine yön verecek şekilde, -bir istikamet ve mefkûre doğrultusunda-, tasarlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır.
  4. Milli eğitim müfredatı ideolojik söylem ve ifadelerden arındırılarak çağcıl gelişmeler ışığında ülkenin geleceği ve uzun dönemli var olma stratejisi ile ilişkilendirilmelidir.
  5. Eğitimin her kademesinde, yatay ve dikey geçiş imkânları sağlanmalı, her yaş ve her düzeyde bölüm, alan ve okur tür veya lise değiştirme hakkı verilmelidir.
  6. Türkiye'deki din eğitim ve öğretimi ilkokuldan yükseköğretime, toplumsal ihtiyaçlar da dikkate alınarak, kurumlar arasında işbirliği ile bir bütüncül olarak ele alınmalı ve bu yönde politikalar geliştirilmelidir.
  7. Yüksek din öğretiminde, toplumun beklentileri ve sosyal hizmet alanlarındaki ihtiyaçlar doğrultusunda, program çeşitliliği sağlanmalıdır.
  8. Özel İmam Hatip Liseleri açılmalıdır.
  9. Türkiye’yi yarınlara taşıyacak ve insanlığa modeller önerebilecek gelecek nesli yetiştirecek yeni bir öğretmen modeli tasarlanmalıdır.
  10. Ulusal Öğretmen Stratejisi çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile eğitim fakülteleri arasındaki ilişki güçlendirilmeli, uygulama okulu, staj uygulamaları ve öğretmen istihdamında işbirliğine gidilmelidir.

Turkiyeegitim.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri