Öğretmen çalışıyor ama kazanamıyor

24 Kasım Öğretmenler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken öğretmenler, her geçen yıl artan sorunları nedeniyle bu yıl da 24 Kasım'ı buruk karşılıyor. Öğretmenler Avrupalı meslektaşlarına göre 180 saat fazla çalışıp yarı yarıya ücret alıyor. 400 bin öğre

Türkiye'deki öğretmenler Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarına göre ortalama 180 saat daha fazla çalışmalarına karşın meslektaşlarının yaklaşık yarısı kadar ücret alabiliyor. Türkiye'de atanmayı bekleyen öğretmenlerin sayısı 400 bine yaklaşırken, görev yapan öğretmenlerin 67 bini sözleşmeli ve 66 bini ise hiçbir güvencesi olmayan ücretli öğretmen statüsünde çalışıyor.

24 Kasım Öğretmenler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken öğretmenler, her geçen yıl artan sorunları nedeniyle bu yıl da 24 Kasım'ı buruk karşılıyor. OECD'nin 2009-2010 eğitim-öğretim yılına ilişkin hazırladığı Bir Bakışta Eğitim Raporu, Türkiye'de görev yapan öğretmenler ile Avrupa'daki öğretmenler arasında pek çok farkın bulunduğunu ortaya koyuyor.

Rapora göre Türkiye'de öğretmenler ortalama 1832 saat çalışıyor. 11 Avrupa ülkesinin ortalaması ise 1652 olarak hesaplanırken, buna göre Türkiye'deki öğretmenler, Avrupalı meslektaşlarına göre ortalama 180 saat daha fazla çalışıyor.

Rapora göre Avrupa ülkelerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, okul öncesinde 15, ilköğretimde 16 ve ortaöğretimde 13 olarak belirlenirken, bu rakamlar Türkiye'de artıyor.

Maaş uçurumu

Rapora göre Türkiye'de bir öğretmene ortalama okulöncesi eğitimde 26, ilköğretimde 26 ve ortaöğretimde ise 17 öğrenci düşüyor. OECD raporuna göre Türkiye, öğretmen başına düşen öğrenci sayısında en fazla iş yoğunluğunun olduğu birinci ülke durumunda bulunuyor.

Türkiye'de ilköğretim branşında yeni işe başlamış bir öğretmen yıllık 14 bin 63 dolar brüt maaş alırken bu alanda en kıdemli öğretmenin alabileceği maaş yıllık brüt 17 bin 515 dolar olarak belirleniyor. Rapordaki verilere göre Avrupa ülkeleri arasında Macaristan'dan sonra en düşük maaş Türkiye'deki öğretmenlere veriliyor.

Avrupa ülkelerinin ortalamasına göre ilköğretim alanında yeni işe başlayan bir öğretmen yıllık brüt 28 bin 687 dolar, kıdemli bir öğretmen ise yıllık brüt 47 bin 747 dolar gelir elde ediyor. Ortaöğretim branşında ise işe yeni başlayan bir öğretmen yıllık brüt 32 bin 183 dolar, kıdemli bir öğretmen de yıllık 54 bin 540 TL ücret alıyor.

Avrupa ülkelerinin ortalamasıyla karşılaştırıldığında ise yaklaşık 11 bin 172 dolar ile 40 bin 477 dolar arasında değişen yıllık brüt ücret tutarında bir fark oluşuyor. Avrupa ortalamasına göre çalışan bir öğretmene verilen ücret, Türkiye'deki yaklaşık 3 öğretmenin ücretine denk geliyor.
cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri