CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, toplumun farklı kesimlerinin soru ve sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşımaya devam ediyor. Arık, son olarak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Binlerce öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan atama müjdesi beklediğini belirten Arık, atamaların bütçe hesaplarına göre değil, öğretmen ihtiyacına göre yapılması gerektiğini ifade etti. Arık, soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi:
"Eğitim ülkelerin en önemli meselelerinden biridir. Ancak 14 yıllık AKP iktidarı döneminde tutarlı bir eğitim politikası oluşturulmamış, eğitim adeta yapboz tahtasına dönüştürülmüştür. Eğitim konusunda AKP iktidarının çözüm bulmadığı konulardan biri de öğretmen atamalarıdır. Binlerce öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı'ndan atama müjdesi beklemektedir.
Bu bağlamda;
1-) Eğitim sistemimizde ne kadar öğretmen açığı vardır? Bu öğretmen açığının branşlara göre dağılımı nasıldır?
2-) Kamuoyunda öğretmen atamaları ile ilgili sürekli spekülasyonlar yapılmaktadır. Bu spekülasyonların önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir atama takvimi var mıdır? Varsa bu takvim nasıl işlemektedir? Öğretmen atamalarında, atama kontenjanını bütçe hesapları ile mi yoksa öğretmen ihtiyacını göz önünde bulundurarak mı belirliyorsunuz?
3-) AKP Hükümeti dershanelerin kapatılması gündeme geldiğinde dershane öğretmenlerini sınavsız atama yönünde bir atama yaptı. Ancak bu girişim Anayasa Mahkemesi tarafından engellendi. Zira ülkemizde dershanelerde bir dönüşüme girerek Temel Lise ve Etüt Merkezleri oldu. Bu noktada, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bir düzenlemenin KHK ile yeniden gündeme getirilmesi bir haksızlık değil midir? Devletin aynı pozisyon için müracaat eden yurttaşları arasında ayrım yapmasını doğru buluyor musunuz?
Ataması yapılan dershane öğretmenlerinin bir bölümünün atama yerini beğenmeyerek göreve başlamadığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise oran ne kadardır bu durum eğitim öğretimi nasıl etkilemiştir.
4-) Son dönemde kamuoyunda öğretmenlerin diploma ile branş değişikliğine gitmeleri konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılmaktadır. Yıllarca farklı bir alanda çalışan öğretmenlerin yeni bir branşa geçmeleri eğitim kalitesini düşürmeyecek midir?"