Öğrenciler dikkat! Katkı paylarında flaş değişiklik

Öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretlerinde değişiklik yapıldı. 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında yükseköğretim kurumlarında cari hizmet maliyetlerine öğrenci katkısı olarak alınacak katkı paylarıyla ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri, ilgili dönem başlarında kayıt olma veya kayıt yenileme sırasında ödenebilecekken, süresi içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramayacaklar.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ilgili sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 17.10.2016'da alınan kararla 2016-2017 eğitim-öğretim yılında yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine birinci öğretim ile açık öğretimde devlet ve öğrenci tarafından yapılacak katkı payı ile ikinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları açıklandı.

ENGELLİLİK ORANINA GÖRE İNDİRİM YAPILACAK
Karara göre, yükseköğretim programlarına kayıt yaptırma ya da kayıt yenileme sırasında 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve 30.3.2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" uyarınca engelli olduğuna dair raporu ilgili yükseköğretim kurumuna sunan öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti tutarlarından, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın engellilik oranı kadar indirim yapılacak.

Ayrıca bu kapsamda olup birinci öğretim ve açık öğretim programlarına devam eden veya yeni kayıt yaptıran öğrencilerden program süresi ile kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı alınmayacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olup, ÖSYM merkezi yerleştirme sınavıyla lisans programlarına yerleştirilenler ile bu şekilde yerleştirilip lisans programlarını tamamlayanlardan lisansüstü eğitim programlarına yerleştirilen öğrenciler, öğrenim ücreti bakımından bu kararın ilgili hükümlerine göre birinci öğretim ve açık öğretim için katkı payı, ikinci öğretim için öğrenim ücreti esaslarına tabi olacak.

Yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilmişken, yapılan yasal düzenlemelerle eğitim-öğretimlerine kaldıkları yerden devam etme hakkı kazanan öğrencilerin ise öğrenci katkı paylarının devletçe karşılanmasında esas alınacak süre af sonrası ilk kaydın yapıldığı dönemden önceki dönemler düşülerek hesaplanacak.

Dikey geçiş suretiyle lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilerin de öğrenci katkı paylarının devletçe karşılanmasında esas alınacak süreler ise kararın ilgili maddesinde belirlen program sürelerinden lisans programına kayıt yaptırdığı dönemden önceki dönemler düşülerek belirlenecek.

ERASMUS YAPACAK ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Erasmus ve Mevlana Değişim Programları kapsamında yurt dışından gelen ve yurt dışına giden öğrenciler ise katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin yükümlülükleri bakımından kendi yükseköğretim kuramlarının mevzuatına tabi olacak.

Öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri, ilgili dönem başlarında kayıt olma veya kayıt yenileme sırasında ödenebilecekken, süresi içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramayacaklar.

Kararda ayrıca yurt dışından kabul edilecek öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti tutarları da belirlendi.

Buna göre, Suriye vatandaşlarından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen esaslara göre yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında ayrıca belirlenecek kontenjan dahilinde, yükseköğretim kurumlarına önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde yerleştirilen öğrenciler ile yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında ayrıca belirlenecek kontenjan dahilinde yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen kişiler, öğrenim ücreti bakımından bu kararın ilgisine göre birinci öğretim ve açık öğretim için katkı payı, ikinci öğretim için öğrenim ücreti esaslarına tabi olacak.

Ayıca birinci öğretim ve açık öğretim programlarında program sürelerinde öğrenimlerine devam eden ve yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin ödemeleri gereken öğrenim ücretleri, bu öğrenciler adına Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesinden karşılanacak.

Kararda ayrıca "Ülkemizdeki üniversitelere yurt dışından kabul edilecek öğrencilerden mütekabiliyet esası çerçevesinde öğrenim ücreti alınmaz" hükmüne de yer verildi.

Öte yandan bakanlıklar ve kamu kuruluşları adına mecburi hizmet karşılığı öğrenim gören öğrencilerin öğrenci katkı paylarının tamamı, ilgili bakanlık veya kuruluşça yükseköğretim kurumlarına ödenecek.

Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulunca belirlenen esaslara göre yurt dışından yükseköğrenim görmek amacıyla Türkiye'ye gelen öğrencilerin katkı payı tutarı 225 lira olarak belirlendi. Bu tutar, Maliye Bakanlığınca, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesine ödenek olarak konulacak ve başkanlıkça yıl içerisinde ilgili yükseköğretim kurumuna defaten aktarılacak.

Devlet burslusu kapsamından, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçiş nedeniyle çıkarılan öğrenciler, öğrenim ücreti bakımından ilgili kanun hükümlerine tabi olacak.

İlgili mevzuatla adları değiştirilen ya da fakülte veya yüksekokula dönüştürülen yükseköğretim kuramlarında öğrenim gören öğrenciler ise diplomalarını alacakları fakülte veya yüksekokula ilişkin öğrenci katkı payı/öğrenim ücretine tabi olacakları açıklanan karara göre, yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarında öğrenim ücreti bir buçuk katı olarak alınacak.

Vakıf yükseköğretim kurumları ya da yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından devlet yükseköğretim kuramlarına geçiş yapan veya yurt dışında öğrenim gören ve denklikleri yapılarak, Türkiye'deki bir üniversitede lisans öğrenimlerini tamamlamalarına karar verilen ve yükseköğretim kuramlarına yerleştirilen mevcut yahut yeni kayıt yaptıracak öğrenciler de ilgili hükümler doğrultusunda birinci öğretim için katkı payı, ikinci öğretim için öğrenim ücreti esaslarına bağlı bulunacak.

Devlet burslusu öğrencilerin sağlık giderlerine de yer verilen kararda, Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulunca belirlenen esaslara göre yurt dışından yükseköğrenim görmek amacıyla Türkiye'ye gelen öğrencilerin, genel sağlık sigortası primleri, bu amaçla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesindeki ödenekten karşılanacak.

Karar, Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnameyle kapatılan vakıf yükseköğretim kuramlarında kayıtlıyken, YÖK tarafından belirlenen esaslara göre yükseköğretim kuramlarına yerleştirilen öğrenciler için uygulanmayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri