Öğrenci velileri eğitimden şikayetçi

Eğitim sisteminin en büyük sorununu ''Ezberci eğitim'' olduğunu belirten öğrenci velileri , okulların en büyük sorunu da ''Sınıfların kalabalık olması” dedi.

BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikasının, Ankara'da bin 297 veli arasında yaptırdığı anketle velilerin eğitim-öğretim konusundaki görüşleri belirlenmeye çalışıldı. Anket sonuçlarına göre, velilerin yüzde 45.2'si ilk ve ortaöğretimde verilen eğitimi ''Yetersiz'', yüzde 28.1'i ''Ezbere dayalı'', yüzde 19.1'i ''Basmakalıp'' buluyor.
Eğitimin ''Kaliteli'' düşünenlerin oranı yüzde 5.4. Velilerin yüzde 46.9'u Türk eğitim sisteminin ''Ezbere dayalı'' olmasından şikayet ederken, yüzde 19.8'i ''Her yıl yapılan değişikliklerden'', yüzde 11.8'i de ''Deney ve uygulama yapılmamasından'' yakınıyor. Ankete katılanların yüzde 37.5'i eğitimin amacının ''Meslek edindirmek'', yüzde 31.4'ü ''Gelişme ve ilerleme sağlamak'', yüzde 23.4'ü ise ''Topluma yararlı insanlar yetiştirmek'' olması gerektiğini dile getiriyor. Ankette, çocuklarını özel okullarda okutmak isteyenlerin oranının yüksek çıktığı görülüyor.

Meslek okulları meslek edindirmiyor

MESLEK liseleriyle ilgili soruları da yanıtlayan velilerin yüzde 82.4'ü, bu okulların ''Öğrencilerin meslek edinmelerine imkan sağlamadığı'' görüşünde. Yüzde 87'si ''Meslek lisesi mezunlarının üniversite sınavlarında haksızlığa uğradığını düşünmüyor. Bu soruya olumlu yanıt verenlerin oranı yüzde 8.9'da kalıyor. Veliler ise öğrencilerin okuldaki başarısının ÖSS ve SBS'yi etkilemesini istiyor.

Kurs ücretleri zorluyor

OKUL ihtiyaçlarının bütçelerini etkilediğinden yakınan velilerin oranı yüzde 79.1'i buluyor. Veliler en fazla kurs ücretlerinin bütçelerini zorlamasından şikayetçi olurken, bunu servis ücretleri ile okul kıyafetleri izliyor. Velilerin yüzde 96.1'i devlet okullarında kesinlikle kayıt parası alınmamasını isterken, ''Alınmalı'' diyenlerin oranı ise yüzde 0.2'de kalıyor. Velilerin yüzde 93.2'si okullarda toplanan paraların gerekli yerlerde kullanılmadığını düşünüyor. Velilere göre okulların en büyük sorunu ''Sınıfların kalabalık'' olması (Yüzde 51.3). ''Okul içinin ve çevresinin yeterince temiz olmamasından'' yakınan velilerin yüzde 61.5'i ise okulları yeterince ''Temiz ve güvenli'' bulmadığını dile getiriyor.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri