Öğrenci ve öğretmenler okul kantinlerini sağlıksız buluyor

Öğrenci ve öğretmenler, okulda yiyecek ve içecek ihtiyacının karşılandığı kantinleri sağlıksız buluyor. Öğrencilerin yüzde 20.3'ü okul kantinlerini yeterince sağlıklı bulmazken, yüzde 30.2'si kısmen sağlıklı olduğunu düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 14.4'ü

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (EBSAM) araştırmasına göre okul kantinlerini sağlıklı bulan öğrenci ve öğretmenlerin oranı yüzde 51.9'da kaldı. Araştırmada okul kantinlerini sağlık sorunu kadar güvenlik sorununa da dikkat çekildi. Öğrencilerin yüzde 9.4'ünün okulunun kantininde çalışanların güvenli kişiler olmadığını, yüzde 19.8'inin kısmen güvenli kişiler olduğunu düşündüğü ve toplamda 29.2'sinin okul kantininde çalışanlardan kuşku duyduğu ortaya çıkarıldı.



EBSAM, 12 ilde, 300 okulda, 600 öğretmen ve bin 200 öğrenciye 'Okul kantinleri'ni sordu. Verilen cevaplar, öğrenci ve öğretmenlerin önemli bir kısmının yiyecek ve içecek ihtiyacını karşıladığı kantinlerin durumunun pek iç açıcı olmadığını ortaya çıkardı.



Öğrencilerin yüzde 54'ü satılan ürünlerin sağlıklı olmadığına inanıyor



Yapılan araştırmada, öğrencilerin yüzde 19.4'ünün okul kantinlerinde satılan ürünlerin insan sağlığı açısından güvenli olmadığını, yüzde 34.3'ünün kısmen güvenli olduğunu, yüzde 46.3'ü ise güvenli olduğunu söyledi. Öğretmenlerin yüzde 17.2'si okul kantinlerinde satılan ürünlerin insan sağlığı açısından güvenli olmadığını, yüzde 33.6'sı kısmen güvenli olduğunu, yüzde 49.4'ü güvenli olduğunu ifade etti. Bayan öğretmenlerin, erkek öğretmenlere nazaran okul kantinlerinde satılan ürünlerin insan sağlığı açısından güvenli olmadığına daha fazla inandığı ifade edildi.



Öğretmenlerin yarısı yiyecek ihtiyacını kantinden karşılıyor.



Öğrencilerin yüzde 30 'u kantinde çalışanları güvenli bulmuyor



Araştırmada, öğrencilerin yüzde 9.4'ünün okulunun kantininde çalışanların güvenli kişiler olmadığını, yüzde 19.8'inin kısmen güvenli kişiler olduğunu öğretmenlerin ise yüzde 2.4'ünün okulunun kantininde çalışanların güvenli kişiler olmadığını, yüzde 17.5'inin ise kısmen güvenli kişiler olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.



Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 16.7'si okulunun kantinindeki çalışanların sağlık koşullarına uymadığını, yüzde 29.9'u kısmen uyduğunu belirtti. İlk ve ortaöğretim öğrencilerinin, okulunun kantinindeki çalışanların sağlık koşullarına uymadığını aynı oranda düşündüğü ortaya çıktı. Kız öğrenciler, erkek öğrencilere nazaran okulunun kantinindeki çalışanların sağlık koşullarına uymadığını daha fazla düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 6.7'si okulunun kantinindeki çalışanların sağlık koşullarına uymadığını, yüzde 3'ü kısmen uyduğunu ifade etti.



Okullar denetlenmeli



Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, okul kantinlerinin denetiminin; okul yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler tarafından koordineli olarak, belirli periyotlar halinde yapılması gerektiğini söyledi.



Kantinlerde satılan gıdaların ve burada çalışan kişilerin sağlık koşullarına uymasının, öğrenci ve öğretmenlerin sağlığı açısından önemli olduğunun altını çizen Etyemez, "Kantinler, hem satılan veya kullanılan gıda ve ürünler bakımından, hem de çalışanların güvenli kişiler olması ve hijyen koşullarına uyması bakımından denetlenmelidir" dedi.



Etyemez, öğrenci ve öğretmenlerin okul ortamında kendini daha güvenli hissetmeleri için gereken önlemlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekerek, "Türkiye'deki okulların ortamının eğitim ve öğretim açısından güvenli ve sağlıklı mekânlar haline getirilmesi; şiddetten, tehlikeden ve sağlığa zararlı durumlardan uzak tutulması gerekir. Bunlar sağlanamadığı takdirde, sonuçtan, sadece okullarda öğrenci ve öğretmenler değil, eğitim süreci, okulun yakın ve uzak çevresi ve bütün toplum olumsuz etkilenir" şeklinde konuştu.



Okullarda etkili öğrenmenin gerçekleştirilmesi ve öğrencilerin kendi potansiyellerini geliştirebilmeleri için, okulun öğrenci ve öğretmenler açısından güvenli ve sağlıklı bir yer olması gerektiğini kaydeden Halil Etyemez, şöyle konuştu:



"Güvenli ve sağlıklı bir öğrenme ortamı olmazsa; öğretmenler öğretimde, öğrenciler de öğrenmede sıkıntılar yaşayacaktır. Bunun için okulların güvenli ve sağlıklı hale getirilmesi bir zorunluluktur. Unutmamalıdır ki, en büyük yatırım, geleceğimiz olan çocuklara yapılanıdır
vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri