ÖCALAN YARGILANACAK İDDASINA YALANLAMA

Adalet Bakanlığı, teröristbaşı 'Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanmasının önünü açacak kanuni düzenleme yapılacağı' yönündeki iddiaları yaptığı yazılı açıklamayla yalanlandı.

Adalet Bakanlığı, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanacağına ilişkin iddiaları yanıtladı.

Adalet Bakanlığı, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanacağına ilişkin iddiaları yalanladı. Bakanlık açıklamasında, "Adı geçen hükümlünün (Abdullah Öcalan) yeniden yargılanabileceği yönündeki açıklama ve iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.

Bu düzenleme, şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülmekte olan 208 davada ülkemiz aleyhine ihlal kararlarının çıkmasını önlemek amacıyla yapılmaktadır" denildi.

Yazılı ve görsel basında gerçeği yansıtmayan bu iddialara dayala haberler yapılması nedeniyle bu açıklamanın yapıldığını vurgulanan açıklamada, bakanlık tarafından hazırlanan 'Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda yargılamanın yenilenmesi konusuyla ilgili olarak gerçekleştirilen düzenlemelerin şunlar olduğu belirtildi:

"- Ceza Muhakemesi Kanununun 311. maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmaktadır (Tasarı m.9).

- Ceza Muhakemesi Kanununun 319. maddesinde yapılan değişiklikle, yargılamanın yenilenmesi talebi daha önce esassız olması sebebiyle reddedilenler açısından, aynı sebebe dayanarak yeniden yargılama talebinde bulunulamayacağı, talepte bulunulması durumunda ise talebin usulden red edileceği hüküm altına alınmaktadır (Tasarı m.6).

- Ceza Muhakemesi Kanununun 321. maddesinde yapılan değişiklikle, AİHM kararlarında, Sözleşmeye aykırılığı tespit edilen hususların (örneğin gözaltı süresinin aşılmış olması), hüküm sonucuna etkisinin olmayacağının anlaşılmış olması durumunda, yargılamanın yenilenmesi talebinin, esas yönünden red edileceği hüküm altına alınmaktadır (Tasarı m.7)."

ÖCALAN DÜZENLEMEDEN NEDEN FAYDALANAMIYOR?

Açıklamada, ayrıca Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna geçici madde eklenmek suretiyle, yargılamanın yenilenmesi yönünde daha önce gerçekleşen başvurulardan 'istemin esassız olması' nedeniyle reddedilenlerin, tekrar bu haktan yararlanamayacağının düzenlendiği vurgulandı.

Yasa değişikliği çalışmalarının, 2007 yılının Mart ayında Dışişleri Bakanlığının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde görülmekte olan davalarda Türkiye aleyhine yeni ihlal kararları çıkacağı yönündeki müteaddit uyarı ve talepleri üzerine başlatıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu düzenleme, şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülmekte olan 208 davada ülkemiz aleyhine ihlal kararlarının çıkmasını önlemek amacıyla yapılmaktadır. Ancak, adı geçen hükümlü ve aynı statüde bulunanlar, aşağıda izah edilen sebeplerle bu Tasarıda öngörülen yasa değişikliğinden yararlanamayacaktır.

- Söz konusu hükümlü tarafından yapılan daha önceki yargılamanın yenilenmesi talebi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin 05/05/2006 tarihli ve 1999/21 E., 1999/73 K. sayılı Ek Kararıyla, Ceza Muhakemesi Kanununun 311. maddesinin ikinci fıkrası ve 318. maddesinin üçüncü fıkrası gerekçe gösterilerek 'kabule değer olmadığı kararı'yla reddedilmiştir.

Bu karara yapılan itiraz üzerine, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 21/07/2006 tarihli ve 2006/275 Değişik İş sayılı Kararıyla, yargılamanın yenilenmesi talebini, esas yönünden inceleyerek, Ceza Muhakemesi Kanununun 321. maddesinin birinci fıkrası uyarınca 'talebin esassız olması nedeniyle' reddetmiştir.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar 'istemin esassız olması nedeniyle red' kararıdır. Kanun Tasarısının 6. maddesinde öngörülen değişiklikle, daha önceki yargılamanın yenilenmesi istemi 'esassız olması nedeniyle' red edilenlerin, yeniden yargılama isteminin 'usul yönünden' red edileceği düzenlenmiştir.

Ayrıca, Tasarının 8. maddesinde yer verilen hükümle de, bu Kanun yürürlüğe girmeden önce, yeniden yargılama talebinde bulunup da talepleri esassız olması nedeniyle red edilenlerin, bu Kanundan yararlanamayacakları açık bir şekilde belirtilmiştir.

Bilindiği üzere, olağanüstü kanun yollarından birisi olarak Ceza Muhakemesi Kanununun 311 ila 323. maddeleri arasında düzenlenen yargılamanın yenilenmesi müessesesi üç aşamalı bir yapı üzerine bina edilmiştir. İlk aşamada mahkeme yargılamanın yenilenmesi talebinin 'kabule değer olup olmadığına' karar vermektedir. Yargılamanın yenilenmesi talebi usulden incelenmekte ve talebin kabule değer olduğuna karar veren mahkeme ikinci aşamada, talebin 'esaslı' olup olmadığına karar vermektedir. Talebin esassız olması durumunu tespit eden mahkeme, yargılamanın yenilenmesi talebini reddetmekte, aksi takdirde duruşma açılmasına karar vererek üçüncü aşamaya geçmektedir.

ÖCALAN YENİDEN YARGILANAMAZ

Yukarıda da açıklandığı gibi, söz konusu hükümlünün yargılamanın yenilenmesine ilişkin talebi, incelenme sürecinin ikinci aşamasında reddedilmiş ve bu karar, tekrar böyle bir talebe konu olmayacak şekilde kesinleşmiştir. Açıklanan sebeplerle, iddialara konu olan hükümlü ve benzer durumda olanların yeniden yargılanmalarına hiçbir şekilde imkan bulunmamaktadır. Nitekim, AİHM eski hakimi Rıza Türmen de 'AİHM Çeşitlemeleri' başlıklı 2 Ekim 2009 tarihli makalesinde aynı görüşü dile getirmiştir. Tasarıyla ilgili yukarıda yer verilen bilgilerden de açıkça anlaşıldığı gibi adı geçen hükümlünün yeniden yargılanabileceği yönündeki açıklama ve iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır."



HABER7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri