Obama'nın ziyareti öncesi Asya gergin Güney ve Kuzey Kore donanmaları çatıştı

'Uzakdoğu'nun düşman kardeşleri' olarak bilinen Güney Kore ve Kuzey Kore donanmaları arasında dün çatışma çıktı. Güney Kore, iki ülkenin daha önce iki kez savaştığı ihtilaflı Sarıdeniz'de meydana gelen olayda,

Kuzey Kore donanmasına ait bir geminin karasularını ihlal etmesi nedeniyle bir savaş gemisinden ateş açıldığını açıkladı.



ABD Başkanı Barack Obama'nın Asya turu öncesine denk gelen olayda Kuzey Kore gemisinin de ateşe ateşle karşılık verdiği, ancak herhangi bir yaralanma olayının yaşanmadığı bildirildi. Kuzey Kore gemisinin ise hasar gördüğü iddia edildi.

Sabah saatlerinde meydana gelen küçük çaplı çatışmanın ardından, her iki ülke de karşı taraftan özür dilemesini istedi. Olayı "ciddi bir silahlı kışkırtma" diye niteleyen Pyongyang yönetimi, kendi gemisinin sınırı geçmediğini, dolayısıyla Güney Kore karasularını ihlal etmediğini öne sürerek özür dilenmesini talep etti. Seul ise Kuzey Kore gemisinin karasularını ihlal etmesi üzerine önce sözlü uyarı yapıldığı, ardından ateş açıldığını ifade ederek Pyongyang'ın özür dilemesini istedi. Yükselen tansiyon üzerine BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon iki tarafa da itidal çağrısı yaptı.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki 1950-53 Kore Savaşı bir barış anlaşmasıyla değil, ateşkesle sona erdiğinden, iki ülke teknik olarak halen savaşta sayılıyor. Sarıdeniz'de taraflar arasında 1999 ve 2002 yılları arasında çıkan çatışmalarda can kaybı da meydana gelmişti. 1999'da benzer bir olayda bir Kuzey Kore gemisi batmış, her iki taraftan da gemiler hasar görmüştü. 2002 yılında yaşanan çatışmada ise dört Güney Koreli ve 30 kadar Kuzey Koreli denizci hayatını kaybetmişti. Güney Kore 1950-1953 yılları arasındaki savaşın ardından ABD liderliğindeki BM Komutanlığı'nın tek taraflı olarak çizdiği Kuzey Sınır Çizgisi'ni sınır olarak kabul ediyor. Pyongyang ise bunu tanımıyor.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

Gelişmenin ABD Başkanı Barack Obama'nın Asya ziyareti arefesinde meydana gelmesi dikkat çekici bulunuyor. Obama'nın Çin, Japonya, Singapur ve Güney Kore'yi kapsayan 10 günlük ziyareti sırasında Kuzey Kore nükleer sorunu önemli gündem maddeleri arasında. Konu, Obama'nın da katılacağı Singapur'daki Asya Pasifik liderler zirvesinde de görüşülecek. ABD Başkanı'nın önümüzdeki günlerde Pyongyang ile ilk kez doğrudan görüşmeler yapmak üzere Kuzey Kore'ye üst düzey bir diplomatını göndereceğini açıklaması bekleniyor. Amerikan yönetimi, Kuzey Kore özel temsilcisi Stephen Bosworth'un Pyongyang'ı, ABD'nin yanı sıra, Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin katılımıyla yürütülen, ancak Pyongyang'ın geçen nisan ayında masayı terk etmesiyle kesintiye uğrayan nükleer silahsızlanma müzakerelerine geri dönmeye ikna edeceğini umuyor.

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin önemli bölgesel olaylar öncesinde tansiyonu yükselttiğine dikkat çekiyor. Pyongyang'ın pazarlık masasında elini güçlendirmek için böyle bir taktiğe başvurduğu söyleniyor. Son çatışmayı değerlendiren, Kuzey Kore uzmanı Prof. Yang Moo-jin, "Kuzey Kore, güvenlik talebinden vazgeçmediğini göstermek için bu saldırgan tutumu sergiliyor." dedi. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri