Obama'nın yayınlatmadığı fotoğraflarda tecavüz var

ABD Başkanı Barack Obama'nın Amerikan karşıtlığını artıracağı gerekçesiyle yayımlanmasına karşı çıktığı fotoğraflarda Iraklı ve Afgan mahkûmlara ağır işkenceler yapıldığı ve tecavüz edildiği sahnelerin olduğu ortaya çıktı.

Irak'taki Ebu Gıreyb tutukeviyle ilgili soruşturmayı yürüten emekli Tümgeneral Antonio Taguba, İngiliz Daily Telegraph gazetesine verdiği demeçte Irak ve Afganistan'daki Amerikan askerlerinin erkek ve kadın tutuklulara tecavüzü, bir kadın mahkûmun kıyafetlerinin zorla çıkarılması, cop ve tel gibi cisimlerle fiili livata gibi eylemlerin söz konusu fotoğraflarda görüldüğünü açıkladı. Taguba, "Yayımlanmaları, dış politikamızın tek koruyucuları olan askerleri en çok ihtiyacımız olduğu dönemde tehlikeye atacaktır." dedi.

Daily Telegraph gazetesi, yeni fotoğrafların 2001-2005 yılları arasında Ebu Gıreyb ve diğer 6 tutukevindeki 400 ihlal vakasıyla ilgili olduğunu belirtti. Amerikan Federal Temyiz Mahkemesi, bu yeni fotoğrafların yayımlanmasına karar vermişti. Amerikan Medeni Haklar Birliği tarafından Adalet Bakanlığı aleyhine açılan davaların art arda kaybedilmesi üzerine de, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon fotoğrafları 28 Mayıs'ta yayımlayacağını açıklamıştı. Ancak Barack Obama, söz vermesine rağmen daha sonra fotoğrafların yayımlanmasına karşı çıkmış ve bunu engellemek için hukuk danışmanlarına talimat vermişti. Üst düzey askerî yetkililerle görüştükten sonra fikrini değiştirdiği söylenen Obama'nın fotoğrafların yayımlanmasının, Irak ve Afganistan'daki Amerikan güçlerinin işlerini zorlaştıracağından endişe ettiği kaydedilmişti. Obama, söz konusu fotoğrafların Ebu Gıreyb hapishanesindeki yaşananlarla karşılaştırılacak kadar sansasyonel olmadığını da savunmuştu.
ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri