Obama'nın Türkiye'ye bakışı!

Amerika'da bir ilk oldu. İlk kez siyahi biri Amerika başkanı oldu. Barrack Obama ABD'nin yeni başkanı

Peki şimdi Türkiye'yi neler bekliyor?ABD'de iktidar artık cumhuriyetçilerden demokratlara geçti. Sistem nasıl değişecek? Obama Ermeniler'e alenen sahip çıktı. Türkiye'nin durumu ne olacak?

CLİNTON DÖNEMİ GİBİ
NTV'ye konuşan Obama'nın ekibini yakından tanıyon Brooking Enstitüsü Türkiye Uzmanı Ömer Taşpınar bu seçim sonucunun Türkiye için iyi olacağını söyledi. “Obama'nın ekibindeki Türkiye uzmanları Bush'un ekibindekilere göre Türkiye'yi daha iyi tanıyan uzmanlar. Obama iktidarı Clinton iktidarı dönemine benzeyecek”dedi.

ERMENİ MESELESİNE BAKIŞ
Obama'yı değerlendirken sadece Ermeni penceresinden bakılmaması gerektiğini söyleyen Taşpınar Obama'nın Ermeni meselesine bakışını da şöyle anlattı: “Obama'nın Türkiye'den beklediği şey Ermeni meselesinin ABD odaklı tartışılmasından vazgeçilmesi... Yapılması gereken zaten şu anda yapılan şeydir. Gül'ün Erivan ziyareti gibi... Yani Türkiye'nin kendine güvenmesi gerekiyor.”

OBAMA AB KONUSUNDA TÜRKİYE İÇİN LOBİ YAPACAKTIR
Taşpınar'a göre Avrupa Birliği konusunda Obama'nın Türkiye lehine yapacağı lobi çok önemli. Onun da Clinton gibi Türkiye'nin AB'ye girmesi için lobi yapacağına inandığını belirtiyor.

ORTADOĞU'YA BARIŞ GELECEK
”Obama'yla birlikte Clinton dönemindeki gibi Ortadoğu barış sürecine girecektir” diyen Taşpınar Türkiye'nin bu noktada çok önemli bir ülke konumuna geldiğini söyledi ve “Yeter ki Türkiye stratejik olarak bir iktidara sahip olsun... Bunun için her şeyden önce kendimize güvenmemiz gerekiyor” dedi.

KUZEY IRAK POLİTİKASI OBAMA'NIN İSTEDİĞİ GİBİ
Taşpınar sözlerine şöyle devam etti: “Washington'dan bakılınca Türkiye'nin Kuzey Irak politikasında son deredece olumlu bir gelişme gösteriyor. Yani Türkiye Kuzey Irak'ta sadece ABD'den çözüm beklemiyor kendi adım adıyor, Kuzey Irak'tan korkmuyor. Obama'yla birlikte ABD bölgede kalmayacak ve Kuzey Irak'ın tek dostu belki de Türkiye olacak. Türkiye sadece PKK'ya bakmak yerine Kuzey Irak'a bakarsa Barzani'nin desteğini kazanacak. Ana konu Kerkük... Kerkük sorunu halledilirse kuzey ırak sonunu daha rahat halledilir.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR AMA
Taşpınar Obama'nın PKK'ya bakışını da şöyle anlattı: “obama yönetiminin PKK'ya bakışı “PKK tabii ki terör örgütüdür ama Türkiye'de bir kürt sorunu vardır biçiminde olacaktır. Ancak ABD'nin Türkiye mi, Barzani mi diye bir seçim yapması söz konusu olmayacaktır. İki tarafın birbiriyle ilişki içinde olmasını isteyecektir. Bence Obama yönetimi Irak'tan askeri açıdan çıkarken Türkiye ile Kuzey Irak'ın arasının iyi olmasını isteyecektir.”

 

www.korsanhaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri