Obama, Ortadoğu'nun kaderiyle ilgili beklenen konuşmasını yaptı

Obama, Ortadoğu'nun kaderiyle ilgili beklenen konuşmasını yaptı

 

ABD Dışişleri Genel Sekreteri Hillary Clinton’a bir övgüyle konuşmasına başlayan Obama’nın “Son 6 ayda sanırım 1 milyon mil uçuş yapmıştır” esprisi salonda gülüşmelere yol açtı. Obama, Clinton’ın ABD tarihindeki en iyi Dışişleri Genel Sekreteri olduğunu söyledi.

Amerikan diplomasisinde yeni bir bölüm açtıklarını söyleyen Obama, “Son atlı ayda Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da olağanüstü gelişmeler tanık olduk. Meydan meydan; kasaba kasaba; ülke ülke; insanların temel insan hakları konusundaki taleplerini seslerini yükselterek gösterdiklerini gördük. İki lider kenara çekildi var. Dahası yolda. Bu ülkeler bizim kıyılarımızdan çok uzakta olabilir. Fakat geleceğimizin güç ve ekonomi, tarih ve inanç açısından Ortadoğu’ya bağlı olduğunun bilincindeyiz.” dedi.

Obama sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün size bu değişimden, değerlerimizi nasıl geliştirdiğimizden ve güvenliğimizi nasıl artırdığımızdan bahsedeceğim. Yıllar süren bir savaşın ardından Irak’ta bulunan 100 bin askerimizi geri çektik ve oradaki mücadele misyonumuzu sona erdirdik.
Afganistan’da Taliban’ın ivmesini kırdık ve temmuz ayında askerlerimizi geri çekeceğiz. Gücü ise Afgan liderlere devredeceğiz.

El Kaide’ye karşı yıllar süren savaşın ardından liderini öldürerek dev bir darbe vurduk.

Bin Ladin bir şehit değildi. Nefret mesajları yayan bir soykırımcıydı. Ajandası yapmak değil yıkmak üzerine kuruluydu.

Bin Ladin ve onun kanlı vizyonu bazı taraftarlar buldu. Fakat Ladin’in ölümünden önce bile insanların büyük bir çoğunluğunun daha iyi bir yaşam için masum insanların katledilmesi bağırışlarına karşılık vermediğini gördük."

Bölgede insanların haklı talepleri sonucunda iki liderin iktidardan çekildiğini ve başka liderlerin de bunları takip edebileceğini söyleyen Obama, "Şimdi Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın halkları geleceklerine kendileri karar vermek için harekete geçti." dedi.

"Statüko sürdürülebilir değildir. Baskı altında tutulan ülkeler zaten özgürlüklerini bir şekilde isteyecektir. Tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız." diyen Obama şunları kaydetti:

"Şimdi net konuşacağım. ABD'nin politikaları demokrasiye geçişi desteklemelidir. Bu çaba Mısır'da ve Tunus'ta başlıyor. İki ulus da örnek teşkil ediyorlar.  Bizim desteğimiz aynı zamanda geçiş sürecinin devam ettiği yerlerde de olmalı. Özgürlüğü isteyen pek çok ülke şiddet gördü. En büyük örneği Libya oldu. Kaddafi kendi halkına savaş açtı. Libya'da katliamı gördük. Şimdi zaman Kaddafi'nin aleyhine çalışıyor. Kaddafi kontrolünü kaybetti."

ABD çıkarlarının, bölge halkının umutlarına "düşman" olmadığını vurgulayan Obama, ABD olarak bölge halkının talep ettiği evrensel hakları desteklediklerini ve bölgede reformları ve demokrasiye doğru geçişi desteklemenin ABD olarak birinci öncelikleri olduğunu belirtti.

Obama, konuşmasında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın demokratik geçişe öncülük etmesi veya iktidardan ayrılması gerektiğini ifade etti.

28 KEZ İSRAİL, 22 KEZ FİLİSTİN
Obama’nın konuşmasında verdiği referanslar da oldukça ilginçti. Konuşmasında Obama tam 28 defa İsrail veya İsrailliler, 22 defa Filistin veya Filistinliler, 6 kez Bahreyn, 7 kez Suriye ve 13 kez Mısır dedi.

MISIR’IN 1 MİLYAR DOLAR BORCU SİLİNİYOR
Ayrıca bir ilginç açıklama da Mısır’la ilgili oldu. Obama Mısır’ın 1 milyar dolarlık borcunun affedileceğini ve ülkeye 1 milyar dolar da kredi garantisi verileceğini açıkladı.

İSRAİL’E MESAJ: ARTIK STATÜKO SÜRDÜRÜLEMEZ
Obama’nın İsrail’e mesajı ise şu oldu: Dostluğumuza dayanarak gerçeği söylemek zorundayım. Statüko artık sürdürülemez. İsrail yarım kalan barışın sağlanması için daha cesur adımlar atmak üzere harekete geçmeli.
Obama Filistin ve İsrail arasında yarım kalan barış görüşmelerinin yeniden başlamasının her zamankinden çok daha acil olduğuna da vurgu yaptı.

FİLİSTİN'İN SINIRINI TARİF ETTİ
Obama gelecekteki Filistin devletinin İsrail'le 1967 yılında belirlenen sınırları temel alması gerektiğini de ekledi.

İki yıldan uzun süredir İsrail-Filistin sorununu çözmek için uğraştıklarını söyleyen Obama, “Yerleşim inşaatları sürüyor, Filistinliler ise masadan kalktı. ‘Artık ileri gitmek mümkün değil diyorlar’ ama ben katılmıyorum.
İsrail’in varlık hakkını kabul etmeden Filistin devleti olamaz. İsrail’e bağlılığımız sarsılamaz.

Görüşmelerin temeli çok açık. Egemenliği olan bir Filistin ve güvenlik kaygısı olmayan İsrail. İsrail ordusunun çekilmesi süreci bağımsız silahsız Filistin'le birlikte koordine edilmeli.

Fakat bunların sağlanması da sorunu tek başına çözmeye yetmeyecektir. Kudüs ve mülteciler sorunu da çözülmeli.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/632222-obama-yol-haritasini-acikladi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri