Obama da çıldırdı

AIG'in, üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ikramiye ödeyecek olması ABD Başkanı'nı kızdırdı.

Obama, “Öfkeden boğuluyorum. Bu zorbalığı nasıl açıklayacaklar” dedi AIG, JP Morgan ve Citigroup'taki yeni gelişmeler nedeniyle halkta büyük öfke var. “1 dolara çalışacağım” diyen Citigroup CEO'suna 10 milyon dolar ikramiye verilecek olması tepkilerin boyutunu artırıyor


ABD'de batmanın eşiğinde olan ve devletten aldığı 170 milyar dolar destekle ayakta kalmaya çalışan sigorta devi American International Group (AIG) şirketinin üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ikramiye ödenmekte olması, Başkan Barack Obama'nın ve Amerikan halkının büyük tepkisine yol açtı. Obama, “pervasızlık ve açgözlülükle” suçladığı şirketin üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ödenmesi işleminin durdurulması için bütün yasal imkanların kullanılacağını bildirdi. Bir ara sesi kısılan Başkan Obama, “Kusura bakmayın, öfkeden boğuluyorum” dedi ve ardından, “Bu zorbalığı, şirketi ödedikleri vergilerle ayakta tutmaya çalışan vatandaşlara nasıl haklı gösterirler? Bu mesele, dolar meselesi değil, bu, bizim temel değerlerimizle ilgili” diye konuştu.
KAMUOYUNDA ÖFKE VAR

ABD'de patlak veren finans krizi çerçevesinde geçen sonbaharda batma tehlikesiyle karşı karşıya kalan AIG'ye, devletten acil 170 milyar dolar aktarılmıştı. Ancak devlet desteğiyle yaşamaya çalışan şirket, üst düzey yöneticilerin sözleşmeleri gereği, bu kişilere 165 milyon dolarlık ikramiyeleri ödemeye karar verince bu durum, kamuoyunun büyük öfkesine yol açtı. Buna karşılık ödemelerin geçen hafta cuma günü başladığı belirtiliyor.

ÖDEME ZORUNLULUĞU

Obama'nın sözlerine karşın, Washington Post gazetesinin habe-rine göre, konuyu inceleyen Federal Merkez Bankası FED'in avukatları, şu an itibarıyla ikramiyelerin ödenmesinin engellenemeyeceği, aksi takdirde şirketin çok büyük miktarlarda tazminat davalarıyla karşılaşacağı kanaatine vardı.

TEHDİT YAĞIYOR

Bu arada kamuoyunun yükselen tepkisinden dolayı, şirketin Connecticut eyaletindeki binalarında polisin güvenlik önlemleri aldığı bildirildi. Washington Post, şirkete “ölüm tehditleri” içeren veya en azından kızgın ifadeler taşıyan mesajlar yağdığını ve aramaların yoğunluğu yüzünden firmanın telefonlarının kilitlendiğini yazdı.

FED YENİ VARLIK ALABİLİR

Öte yandan FED'in, son toplantıdan bu yana ekonomi ve iş piyasası kötüleştiğinden mortgage menkul kıymetleri ve diğer varlıkların alımlarını artırmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) merkez bankasının bilançosu Aralık'taki 2.3 trilyon dolar seviyesine göre yüzde 17 azaldığından çabalarını artırmak zorunda olduğu yorumları yapılıyor. Bugünkü FOMC toplantısında, Fed'in varolan programlarına talep azaldıktan sonra deflasyonla savaşmak için daha agresif parasal genişlemeye kayılabilir. Toplantıda en başta Fannie Mae gibi ABD mortgage şirketlerinin tahvillerini almak üzere hazırlanan 600 milyar dolarlık programın hızı ve boyutu tartışılabilir.


Citi ve JP bile zam yapıyor!

İkramiyelerdeki kesinti nedeniyle Citigroup ve Morgan Stanley yöneticileri “ikramiye krizi”ni aşmanın bir yolunu buldu. WSJ'nin haberine göre, ABD'deki üst düzey yöneticiler, maaşların artırılmasını görüşmeye başladı. Şubat ayında ABD Başkanı Barack Obama, vergi fonlarıyla oluşturulan yardım fonundan pay alan şirketlerin üst düzey çalışanları için yıllık 500 bin dolarlık maaş sınırı belirlemişti. Şirket yetkilileri henüz bu konu hakkında bir yorumda bulunmadı.


Citi'de hesap şaştı: 1 $ = 10 milyon $!

Amerika'da yönetici maaşlarına karşı öfke artarken şubat ayında Citigroup'un CEO'su Vikram Pandit, Grup tekrar kâr edene kadar 1 dolar maaş karşılığında ve hiç prim almadan çalışacağını söylemişti. Bu açıklamanın üzerinden fazla zaman geçmeden Pandit'e 2008 yılı çalışmalarından dolayı 10.8 milyon dolar ödül ikramiyesi verileceği ortaya çıktı. Bu olumsuz şartlar altında banka kâra geçmediği sürece prim almayacağını söyleyen Citigroup CEO'su Vikram Pandit'in 2008'yılı ödülü 10.8 milyon doları buldu. Bankaların iflas etmemek için verdiği mücadeye karşın Pandit'ten sonra Bank of America CEO'su Kenneth Lewis de 9.9 milyon dolar ile ödüllendirilmişti.

Yenişafak





İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri