Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü norm kadro fazlası öğretmenlerin atamasını gerçekleştirecek.
Maarif dünyamızın önemli problemlerinden biri de üretkenlik deminde bulunan, çalışma azminde olan fakat çeşitli sebeplerle ders verilemeyen norm kadro fazlası öğretmenler.
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda her yıl Ekim ayında okul ve kurumların norm kadroları tespit edilir.
MEBBİS modülü üzerinden okul ve kurumlarca yüklenen okul ders yükü esasıyla hesaplanan okul/kurum normları neticesinde ders yükleri hareketli olduğu için öğretmenlerin norm durumları da hareketlilik arz eder. Bu durum öğretmenlerin hiç hesapta yokken norm kadro fazlası olma durumunu ortaya çıkarır.
Okul öncesi ve sınıf öğretmenliğinde ana esas olarak sınıfın varlığı ile norm ilişkilendirilir. Branş öğretmenlerinde ise Yönetmeliğin 18. Maddesi doğrultusunda
a) 6-31 saate kadar 1,
b) 31-42 saate kadar 2,
c) 42’den fazla olması hâlinde her 21 saat için 1, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilir.
Meslek dersi öğretmenleri Yönetmeliğin 19. Maddesi doğrultusunda
a) 15-41’e kadar 1,
b) 41-81’e kadar 2,
c) 81-121’e kadar 3,
ç) 121-161’e kadar 4, d) 161-201’e kadar 5,
e) Toplam ders yükünün 201’den fazla olması halinde, her 40 saat ders yükü için 1, atölye ve laboratuvar öğretmeni norm kadrosu verilir.
Okulların her yıl ders yükü farklılık arz eder. Zira aldıkları öğrenci ve sınıf sayıları bir standart teşkil edemiyor. Çağ nüfusuna göre değişiklik gösteriyor. Bu da birçok öğretmenin norm içindeyken norm dışında kalmasına sebep oluyor.
Bunun yanında mazeret tayinlerine bağlı olarak özellikle büyükşehirlerde bir norm ile ilişkilendirilemeyen ve ilçe kadrosuyla ilişkilendirilmiş pek çok norm kadro fazlası öğretmen var.
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncelikle kendi ilçesinde, ikinci aşamada bütün il çapında öğretmenin tercihine dayalı olarak, bu işlemlerle ataması yapılmayan norm kadro fazlası öğretmeleri Resen atamaya yönelik bir takvim yayınladı.
Takvim gereği 1. Aşama olan ilçe içinde yapılacak atamaya 25/27 Kasım tarihleri arasında başvuru alınacak ve atama işlemi 29 Kasım günü ilan edilecek. İkinci aşamada ataması yapılmayan veya başvuru yapmayan öğretmenler il içerisinde tercihte bulunacak ve başvurular 02/04 Aralık tarihlerinde yapılacak. Atama sonuçları ise 6 Aralıkta ilan edilecek.
Başvuru yapmayan veya ataması gerçekleştirilemeyen öğretmenlere yönelik olarak 10/12 Aralık tarihlerinde talepleri dışında zorunlu/resen atama yapılacak.
Ayrılma başlama işlemleri ise ara tatilde yapılacak. Özel Program ve Proje Uygulayan okullar kapsamındaki okullar bu atama takvimine dâhil edilmeyecekler. Branşında il içerisinde ihtiyaç bulunmadığı için ataması yapılmayan öğretmenler bulundukları okulda çalışmaya devam edecekler.
Resen( Zorunlu) atama, geçmiş uygulamalarda aile bütünlüğü açısından problem teşkil ettiği için son iki yıldır norm kadro fazlası öğretmenlerin atamasında üçüncü aşama gerçekleştirilmiyordu.
Sadece öğretmenlerin isteği ve tercihleri dikkate alınarak yapılan birinci ve ikinci aşama norm kadro fazlası öğretmenlerin atanması işlemi tesis ediliyordu.
Sonuçları itibariyle kamu kaynağının etkili kullanılması ile Anayasal bir güvence olan ailenin birliği arasına sıkışmış bulunan norm kadro fazlası öğretmenlerin bir kadro ile irtibatlandırılıp verimli hale getirilmeleri çözüm bekleyen bir durum.
Bu atamaların norm fazlası öğretmenlerin aktif görev alarak daha verimli olmalarını sağlayacağı da muhakkak. Kamu kaynaklarının etkili kullanılması en büyük temennimiz. Maarif camiamıza hayırlı olmasını dileriz.
İbrahim Hakkı CELİS
Memurpostasi.com