“Bugünün İhyasından, Yarının İnşasına” programında konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bu toplantıyla Genç Memur-Sen olarak, daha yeni ve adaletli bir medeniyet için taş koydunuz. Yarın başka bir toplantı yaptığınız zaman, o taşın üzerine yeni bir taş koyacaksınız. Kimimiz taş koyacak, kimimiz tuğla koyacak, kimimiz ise çimento koyacak. Bu büyük medeniyeti hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.
Adaletsiz bir küresel sistemin dünyaya hakim olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, insanlık tarihi boyunca belki bilginin en fazla üretildiği çağdayız. Şeylerin, yani eşyanın en fazla üretildiği dönemdeyiz. İnsanoğlunun bütün ihtiyaçları önünde. Bu imkanlardan bahsettiğimiz dönemde aynı zamanda, insanlığın tarihinde görülmemiş büyük sıkıntılarla da karşı karşıyayız. Savaşlarla, işgallerle, göç sorunlarıyla karşı karşıyayız. Dünyada 45.5 milyon insan göçmen vaziyette. Kendi evinden ayrılmış vaziyette. Ayrıca iç savaşlar, göçler, vekalet savaşları, bizim de içinde bulunduğumuz coğrafyada olmak üzere dünyanın her yerinde sürüyor” ifadelerini kullandı.
Adaletli Bir Medeniyet İçin Gayret Gösteriyoruz
Konuşmasında Türkiye’de 19.asrın başında cereyan eden Batılılaşma, hareketinin esasında yanlış anlaşıldığını vurgulayan Kurtulmuş, “Modernleşme, Batılılaşma gibi kavramlar, aslında çok yanlış bir şekilde anlatıldı ve anlaşıldı. Modernleşmenin, felsefesi anlaşılamadı. Türk modernleşmesi, yanlış temeller üzerinde yükseldi. 28 Şubat’taki ‘başörtüsü yasağı’ da ‘fötr şapka zorunluluğu’ da bu yanlış anlamanın bir eseridir” şeklinde konuştu.
İlim Kutsaldır
Konuşmasında ilimin önemini gençlere anlatan Kurtulmuş, ilmin çeşitli tasniflerinin olduğunu belirterek, “İlim, bizim medeniyetimizce çok kutsaldır. ‘Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu’ anlayışını benimsiyoruz çünkü. İlim önemli olduğu kadar, tek başına yeterli de değildir. İlim, irfanla birleşmeli, ve halka halka yayılmalıdır. İrfan, insanın kendisini bilmesidir. Her bilgeden sonra insanın, bilgisizliğini idrak edebilmesidir. Batı ve İslam dünyası arasında ilmin konumlandırılması açısından da büyük farklılıklar vardır. Modern dünyada, ilim, sizlere statü kazandırır. Doktora teziyle doktor olursunuz. Bizde ise, her ilave bilgi, bize ilave bir sorumluluk kazandırır. Bizleri yükümlü kılar” diye konuştu.
Yeni Medeniyet İçin Aksiyon Ortaya Koyacak Olan Siz Gençlersiniz
Bu tür çalışmaları gördükçe ümitlendiğinin altını çizen Kurtulmuş, “Köprünün altından çok sular geçti. Yasakçı zihniyetlerin olduğu Türkiye’den, her şeylerin konuşulabildiği, tartışılabildiği bir zemine geldik. Dünyada artık, mevcut medeniyetin değerleri ile adaletli bir düzenin kurulamayacağını herkes biliyor. Yeni medeniyet için aksiyon ortaya koyabilecek olanlar siz gençlersiniz. Allah kuvvetinizi artırsın.”
Kurtulmuş’tan Gençlere Öneriler
Gençlere önerilerde bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Bolca kitap okuyun. Müzakerelerde bulunun. Okuma yönleriniz iyi tahlil ederek, belli başlı konulara daha fazla dikkat gösterin. Mutlaka yüksek teknolojileri iyi kullanın. Biri Doğu, biri Batı olmak üzere 2 dil öğrenin. Dost kazanın, arkadaşlarınızı kazanın. Kısacası insan biriktirin” ifadelerini kullandı.
Daha sonra, “Medeniyet Mefkuremizden, Atiye Gençlik Tahayyülümüz” konulu bir sunum gerçekleştiren Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, “Medeniyet kavramına yoğunlaşmalıyız. İlk medeniyetimizin öncüleri, daima adaletli bir medeniyetin kurucusu ve taşıyıcısı olmuşlardır. Peygamber Efendimizin dönemi de, Endülüs, Selçuklu, Osmanlı dönemi de böyle dönemlerdir. Yesrib’i Medine yapan, medeniyet inşa tasavvurudur” şeklinde konuştu.
Programın devamında, Sosyal Medya Uzmanı İbrahim Yörük gençlere, sosyal medyanın etkili kullanımına yönelik sunum gerçekleştirdi. Sosyal medyanın, örgütlü ve bilinçli şekilde kullanımının son derece mühim olduğunu hatırlatan Yörük, “Sosyal medya ağlarıyla birçok yenilik de beraberinde geldi. Artık gündeme dair olan konularla daha fazla ilgiliyiz. Sosyal medyayı en iyi şekilde kullanarak amaçlarımız doğrusunda yönetebilmeliyiz” diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Müşaviri Selim Cerrah ise, “Kur’an’da Gençlik Kavramı” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kur’an-ı Kerim’de genç tanımını yapan Cerrah, asrı- saadetten örnekler sundu. Cerrah, Allah, kitap ve peygamber efendimiz ile olan ilişkilerimizin günlük muhasebesinin yapılması gerektiğini kaydetti.