Nükleer elektrik 6.4 cent

Bu rakam, santral üretime geçtiği tarihte geçerli olacak. Bugünkü fiyatlardan söz konusu fiyat 6.40 sent düzeyinde" dedi

Bilkent Üniversitesi Marka Yaratma Yönetme Kulübü'nün Rixos Otelde düzenlediği "II. Liderlik Forumu" na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralden üretilecek elektriğin kilovatsaatine 15 yıl boyunca 12.35 sent alım garantisinin yüksek olmadığını da belirtti. Bakan Yıldız, söz konusu rakamın nükleer santral tamamlanıp üretime geçtiği tarihten geçerli olacağını, bugünkü fiyatlardan söz konusu fiyatın 6.40 sent düzeylerinde bulunduğunu vurguladı. Yıldız, "Hangi sektör fiyatı sabitleyebilir ki. Elektrik fiyatları sürekli yükseliyor, biz burada fiyatı sabitledik. Rusya bu teklifi verirken stratejik bir teklif vermiştik, yalnızca fizibıl ve ekonomik bir teklif vermemiştir. Bir çok yerde Rusya'ya şu eleştiri de yapılıyor; bu fiyata nasıl yapacaklar. Aldığımız teklif çok uygun bir tekliftir" dedi. Rusya'nın Akkuyu nükleer santralini 60 yıllığa yapacağına işaret eden Yıldız, 15 yıl alım garantisinin ardından hiçbir para koymadan devletin yüzde 20 kâr payı alacağını da vurguladı.

SANAYİLEŞMEDE ÖNEMLİ
Bakan Yıldız, Mersin-Akkuyu nükleer santralinin yapımı için Rusya'nın çok uygun bir teklif verdiğini belirtirken, "Rusya stratejik bir teklif vermiştir, yalnızca fizibıl ve ekonomik bir teklif vermemiştir" dedi. "II. Liderlik Forumu"na katılan Yıldız, öğrencilerin nükleer santralle ilgili sorularını yanıtladı. Bir öğrencinin, "Nükleerin Türkiye'ye tehlike getireceğini düşünmüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, nükleerin sadece elektrik teminini içermediğini, sanayileşme açısından da çok ciddi bir sınıf atlama aracı olduğunu kaydetti. Yıldız, dünyada 442 adet nükleer reaktör bulunduğunu, bunlardan 225 tanesinin ABD, Fransa ve Japonya'da yer aldığını, dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasında da nükleere sahip olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

NEDEN RUSYA
BİR öğrencinin "Nükleer santral neden Rus şirkete ihalesiz verildi" sorusunu yanıtlayan Yıldız, bugün dünyadaki nükleer santrallerin yüzde 5'inin Rus yapımı olduğu bilgisini verdi. Nükleer santral yapımı konusunda daha önce yapılan 4 ihalenin başarısız olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Böyle bir işin yalnızca bürokrasinin omuzlarına yüklenemeyecek kadar büyük olduğunu kabul etmek l a z ı m " dedi.

sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri