MEB Mevzuat yapıyor ama yöneticiler öğretmenlere zorluk çıkarmakta ısrar ediyorlar.
Örneğin Nöbet Ücreti:
16 Haziran 2016'da yapılan yönetmelik düzenlemesine göre;
Müdür yardımcıları ve anasınıfı öğretmenlerinin de nöbet ücreti alması sağlandı. Hatta yürürlük tarihi olarak 01.01.2016 olarak belirlendi.
Müdür yardımcılarına ödeme noktasında öncü davranan bazı okul müdürleri konu anasınıfı öğretmeni olunca zorluk çıkarmaya başladılar.
Bu durum okulların açılması ile beraber kendini daha net göstermeye başladı.
Okul müdürü diyor ki: sizin teneffüsünüz yok dolayısı ile nöbet tutamazsınız bu nedenle ücret yazmayacağım.
Sevgili okul müdürü! buna sen mi karar veriyorsun Bakanlık mı? Bakanlık mevzuat düzenlemiş ve demiş ki:
"(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar."
Yani teneffüsü olmasa da nöbet tutacak. Keyfiyeti size bırakan bir madde yok. Anasınıfı öğretmeninin teneffüsü olmamasının zorluğunu düşüneceğine, bunu mağduriyet kabul edip telafi etmeye çalışacağına bunu fırsat bilip öğretmeni mağdur etmek niye?
Bakanlık bilmiyor mu teneffüs vakti olmadığını! Bildiği için de etkinlik saati dışında ve devresinde diyor.
Devresinde diyoruz çünkü bazı okul müdürleri de devre dışında nöbet yazarız diyorlarmış.
Yönetmelikteki maddenin anlamı şudur: Öğretmene devresinde nöbet yazacaksınız ve özellikle giriş, çıkış saatlerinde uygulayacaksınız. Yani yönetmelikte yer alan;
"(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir."
Maddeyi.
Bu öğretmenler öğrencilerin (ki zaten küçük yaş grubu... ve yıllardır yapıyorlar.) giriş çıkışlarında, özellikle anasınıfı bölgesinin temizlik, güvenlik... gibi kontrollerinde görev yapacaklar.
MEB'e Açık Çağrı 1:
Bu konu artık açığa kavuşturulsun ve yönetmelikte yer alan ve okul müdürlerinin zorluk çıkardığı Anasınıfı öğretmenlerine nöbet ücreti ve görevi konusunda uyarı ve açıklama yapılsın.
Ayrıca yönetmelik değişikliği 16 Haziran 2016'da yapıldığı halde yürürlük olarak 01.01.2016 olarak belirlenmiştir. Bunun anlamı nedir lütfen açıklansın? Bazı okul müdürleri ve ilçe milli eğitimler müdür yardımcılarına geçmişe dönük ödeme yapmışlardır. Yani bu konuda da ülke genelinde birlik yoktur.
Anasınıfı öğretmenleri de görevlerini fedakarca yapmışlar ve bu nedenle hakları teslim edilmelidir. Kaldı ki yönetmelikte müdür yardımcılarına ödensin öğretmenlere ödenmesin diye bir hüküm de yok.
MEB'e Açık Çağrı 2:
01.01.2016 tarihinden itibaren ödemenin nasıl yapılacağını açığa kavuştursun.
Süt İzni;
Yine yıllardır muamma bırakılan bir konu Süt İzni. MEB süt izni konusunda aslında yıllardır öğretmenin tercihi önemlidir dese de hatta ve hatta kanunda da bu yazsa da 06.01.2016 da fikrini değiştirmiş ve idare ile işbirliği yapılsın, dersler aksatılmasın demiş.
Hadi branş öğretmenlerinin ders programı buna göre ayarlanabilir, az ders verilebilir ... vs... peki okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ne yapacak? Haftada 30 saat kesintisiz ders yapmak zorundalar. Çocuğun ve annenin durumuna göre değişen emzirme süreci nasıl sağlanacak?
MEB 06.01.2016 da böyle dese de bu konularda asıl belirleme Tebliğ ile yapılmış ve 13.04.2016 tarih ve 29683 ayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliğde net olarak;
"b) Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı memur tarafından belirlenir."
Denilmiştir.
MEB ayak diremeyi bırakmalıdır. Hüküm kanunda da açık ve nettir.
MEB'e Açık Çağrı 3:
MEB bu tebliğ sonrasında 06.01.2016 tarihli kendi görüş yazısını düzenlememiştir. Düzenlemeli ve öğretmenlerin mağduriyetini gidermenin yanı sıra yeni anne olmuş öğretmenleri okul idareleri ile karşı karşıya getirmemelidir.
Maksut BALMUK