Nazım Hikmet yeniden Türk vatandaşı oluyor

Sözcü Cemil Çiçek: Aile isterse Nazım Hikmet'in mezarının Moskova'dan getirilmesi konusunda bizim için bir sakınca yok

1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkartılan Nazım Hikmet'e vatandaşlık yolu açıldı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın ortadan kaldırılması için yeni bir Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını açıkladı. Nazım'ın Moskova'daki mezarının Türkiye'ye getirilmesinde 'sakınca olmadığını' söyleyen Çiçek, bu konudaki kararı ise ailesinin vereceğini ifade etti.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardandan açıklamalarda bulunan Çiçek, hükümetin sürpriz kararını şöyle dile getirdi:
"Bakanlar Kurulu'nda ele aldığımız bir başka konu Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının ortadan kaldırılmasıdır. Eski Ceza Kanunu'nun 141. ve 142. maddesine göre, 25. 7. 1951 tarihinde Türk vatandaşlığından çıkarılmış olan Nazım Hikmet'in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan veren bir Bakanlar Kurulu kararı imzaya açılmış ve tamamlanmıştır. Böylece uzunca bir zamandan beri Türkiye'de tartışma konusu olan bu konu da ümit ediyoruz ki gündemden düşmüş olacaktır. Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri geçmiş dönemlerde ortadan kaldırılmıştır. Kaldı ki 2002 yılı bütün dünyada UNESCO tarafından Nazım Hikmet yılı ilan edilmiştir. Tüm dünya edebiyat çevrelerinden takdir gören, saygı duyulan bir isim olması hasebiyle artık anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın da ortadan kaldırılması gerekmekteydi. Dolayısıyla 1951 de alınmış olan bu karar Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırılmış olmaktadır."

Mezarda söz ailenin
Çiçek, bir gazetecinin Nazım'ın mezarının Türkiye'ye nakli konusundaki sorusuna ise, "Mezar konusu zaman zaman tartışılıyor. Bunlara bir bakmak lazım; gelmesinde fayda var mıdır yok mudur? Ailesi ne der? Tek başına hükümetin verebileceği bir karar değil. Eğer faydalı olacaksa Türkiye'ye getirilmesinde bizim yönümüzden sakınca yoktur. Biz olaya olumlu bakarız."

Radikal


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri