'NATO 45 sivil öldürdü'

'NATO Afganistan'da 45 sivil öldürdü'

Reuters'a konuşan hükümet sözcüsü Siyamak Heravi, geçtiğimiz cuma günü Afganistan'ın güneyindeki Helmand eyaletinde NATO güçleri tarafından atılan bir roketin, sivillerin bulunduğu bir binaya isabet etmesi sonucu aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu en az 45 kişinin öldüğünü söyledi.

AFP haber ajansı, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin olayın incelenmesi için Ulusal Güvenlik Konseyi'ne talimat verdiğini bildirdi.

NATO liderliğindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) pazar günü, söz konusu iddiadan haberdar olduklarını ve olayın araştırıldığını açıklamıştı.

AFGAN HÜKÜMETİ "ŞOKE OLDU"

Öte yandan Afganistan hükümeti, Wikileaks internet sitesinin ABD ordusunun Afganistan savaşıyla ilgili yaklaşık 90 bin belgesini yayınlaması karşısında "şoke olduğunu", ancak bunların çoğunun yeni olmadığını bildirdi.

Afganistan Devlet Başkanlığı Sözcüsü Vahid Ömer, hükümet yetkililerinin, sivil kayıplar ve Pakistan istihbarat servisinin, Afganistan'daki istikrarsızlaştırma faaliyetlerindeki rolüyle ilgili olanlar başta olmak üzere söz konusu belgeleri incelediklerini söyledi.

Olayın kendilerinde şok etkisi yarattığını belirten Ömer, belgelerdeki çoğu bilginin yeni olmadığını ve geçmişte üzerinde tartışıldığını kaydetti.

Hükümetlerin ve diğer kuruluşların görev suiistimallerine ilişkin sızan belgeleri kamuoyuna duyuran Wikileaks internet sitesi, ABD ordusunun Afganistan savaşına ilişkin yaklaşık 90 bin belgeyi yayımlamıştı.

Afganistan'da sivil ölümlere yol açan bildirilmeyen olaylardan, Taliban isimlerine yönelik gizli operasyonlara kadar çok sayıda bilginin yer aldığı gizli belgelerin yayımlanmasına Beyaz Saray tepki göstermişti.


Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri