Mustafa Kır: Ücreti Verilmeyen Nöbet Tutulmaz!

Mustafa Kır: Ücreti Verilmeyen Nöbet Tutulmaz!

NÖBET ÜCRETİ VERİLMEZSE NÖBETTE TUTULMAZ

 

            Toplu Sözleşme sürecini masasında tüm kamu çalışanlarını ve onların emeklilerini ilgilendiren yüzdelik zam,taban aylığı zammı, enflasyon farkı, refah payı, Ek ödeme,Ek gösterge, Aile ve Çocuk Yardımı,Doğum ve Ölüm ve evlenme yardımı, ücret,fazla mesai,İkramiye 4/B ve 4/C lilerin sorunu gibi çeşitli konuları kamuoyunun gündemine taşımaya çalıştık. Bu yazımızda sadece öğretmenlerin nöbet göreviyle ilgili sorunlarına parmak basmak istiyoruz. 

            Öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını tanımlayan temel kanunların hiç birinde öğretmenler  nöbet görevinden  sorumlu tutulmamıştır. Yani nöbet; mesleğin ifasını doğrudan ilgilendiren öğretmenlik mesleğinin asli bir  unsuru  değildir. Buna rağmen nöbet yükümlülüğünün yönetmelik zoruyla ve ceza tehdidiyle   karşılıksız olarak  öğretmenlerin üzerine yıkılması. hukuksuz bir uygulamadır.

            Karşılıksız nöbet: "Ücret, emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanlara yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri  için gerekli tedbirleri alır" şeklinde Anayasa’nın 55. maddesinde ifadesini bulan   Yine Anayasanın "Zorla çalıştırma yasağı’ başlıklı 18. maddesinde:‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır."  hükümlerine aykırıdır.

 

             Her Fedakarlığın Bir Karşılığı Olmalıdır

            Her fedakarlığın bir karşılığı olmalıdır. Angarya nöbet; görevinin getirdiği  fiziki ve psikolojik  ağırlığın oluşturduğu stres yüzünden yıpranan ve  yorgun düşen öğretmeninin eğitimde verimliliğini düşürdüğü gibi  temizlik,güvenlik gibi  her olayın hesabının nöbetçi öğretmenden sorulması zaman zaman istenmeyen olaylar yüzünden haklarında soruşturmalar açılması, cezalar verilmesi moral ve motivasyonu olumsuz yönde etkilemektedir.

            Temiz,güvenli,sağlıklı bir eğitim ortamının oluşturulması noktasında eğitim-öğretime yardımcı bir unsur niteliği taşıyan  nöbet görevinin   öğretmen haricinde  eğitilmiş  görevlilerce yürütülmesi  daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

 

             Nöbet Ücreti Ya verilir,Ya verilir!

             Böyle bir alt yapı olmadığından  bu görevi karşılıksız olarak öğretmenlere yaptırılmıştır. Hatta dersinin en az olduğu veya hiç olmadığı günlere nöbet görevi verilmek suretiyle öğretmenlerin dinlenme hakları bile kısıtlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin  karşılıksız tutulması kabul edilemez bir durumdur. Nöbet ücreti  ya verilir,ya verilir. Verilmezse nöbette  tutulmaz.

              Her  Kamu Personeli Danışma Kurulu ve  KİK toplantılarının asli gündemini oluşturan "Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için 6 Saat Ek Ders Ücreti ödenmesi konusunda Eğitim-Bir-Sen tarafından   toplanan 360 bin İmza çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı sayın Faruk Çelik'e teslim edilmiştir.

 

           Ücretsiz Nöbetin  Karşılığı Kaostur .

            Toplu sözleşme görüşmelerinde Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmet Kolunun komisyon toplantısında yetkili sendika olan Eğitim-Bir-Sen’in talepleri arasında yer alan ve diğer sendikalarca da görüş ortaklığı olan  konunun  bütçeye getireceği yük gerekçe gösterilerek  çözümsüzlüğe itilmesi yaşanacağı şimdiden belli olan bir  kaosun  önünü açmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

 

            Uyuşturucu şebekelerinin kol gezdiği şiddetin,madde bağımlılığının giderek ivme kazandığı  bir ortamda  okulların güvenliğinden Kamu İşveren Heyeti değil doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı  sorumludur.  Konu "İlgililere yetkililere ilettik"  oyalamaca ifadeleri  ile geçiştirilemeyecek kadar ciddi ve önemlidir.

 

           Nöbet Tutulmaması Karşısında Çözüm Üretilememiştir.

            Geçen Öğretim yılının 2.Yarısından itibaren bazı sendikaların nöbet tutmama konusunda üyelerini bağlayıcı karar almaları karşısında Milli Eğitim Bakanlığı sorunu İl Milli Eğitim Müdürlerine, İl Milli Eğitim Müdürleri İl Milli Eğitim Müdürlerine onlarda okul müdürlerine  havale etmenin dışında  ne yazık ki kalıcı bir çözüm üretilememiştir.

            Sorun  Toplu Sözleşme Masasında  çözüleceği inancıyla  öğrencilerin  güvenliği açısında  sorumluluk bilinci içinde davranan Eğitim-Bir-Senli üyelerin üst üste nöbet tutmalarına rağmen   bir kaos  oluşmasının önüne geçilmiştir. Aynı uygulamanın devam etmesi imkansızdır.  Öğretmenlerin bir kısmı  nöbet tutarken diğer bir kısmının tutmaması nöbet tutmayanlara karşı bir yaptırım uygulanamaması,nöbet tutan öğretmenlerin emeklerinin karşılığının verilememesi yöneticiler açısından bir zafiyet oluşturmaktadır.

           

            Nöbet  Ücreti Verilmesinin Dışında  Sorunun Çözümü Yoktur.

             Artık Toplu Sözleşme masasında nöbet görevi karşılığında ücret verilmesinin dışında bu sorunun bir çözüm noktası yoktur.  Nöbet ücreti sorununun Toplu Sözleşme masasında çözülmemesi durumunda yaşanabilecekleri düşünmek dahi istemiyoruz.

                        Her Toplu Sözleşme görüşmelerinde bu tür talepler;  üzerinde çalışılması gereken  maddeler" arasına havale edilmek suretiyle sorun  süreç içinde unutturulmaya terk edilmekte bir sonraki   Toplu Sözleşme masasına tekrar getirilinceye kadar dosyanın kapağı açılmamaktadır.

 

              MEB Nöbet Ücreti Konusunda Aktif Sorumluluk Üslenmelidir.

              Sorun sadece öğretmenin ücret alması sorunu değil, okulların temizliğini, güvenliğini  ilgilendiren doğrudan Milli Eğitim Bakanlığının sorunudur. Sendikalardan çok Milli Eğitim Bakanlığının sorunun çözümünden yana taraf olmalıdır.

             Sorun krize dönüştürülmeden Toplu Sözleşme masasında çözülmelidir. Eğitim-Bir-Sen olarak sorumluluğumuzun gereğini yerine getirdik. Sıra konunun çözümünden yana olanların sorumluluklarının gereğini yerine getirmelerindedir.

                                                                                         Mustafa KIR

                                                                            Memur-Sen Ankara İl Başkanı     

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri