Müjde paketinin detayları belli oldu! İğneden ipliğe af...

Hükümetin ana hatlarını açıkladığı paketin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Bakanlar Kurulu'nda onaylandıktan sonra Meclis'e gönderilen paketle emekliye iki bayramda verilecek 2 bin liralık ikramiyeye hiçbir şekilde haciz konulamayacak. Sağlık hizmetinden yararlanamayan Genel Sağlık Sigortası borçlusu kalmayacak, Bağ-Kur'luya sigortasını canlandırma fırsatı verilecek. Muhtarlar, çiftçiler, kendi hesabına bağımsız çalışanlar prim borcu nedeniyle durdurulan sigortalılık sürelerini canlandırabilecek.

YAŞLILIK AYLIĞI YÜZDE 100 ARTTI
65 yaşını dolduranlara ödenen yaşlılık aylığı iki kat artırılıyor. Emeklilere verilecek 2 bin liralık ikramiyeye hiçbir şekilde haciz konulamayacak, kesinti yapılamayacak. SGK tarafından fazla veya yersiz ödendiği tespit edilen emekli aylıklarıyla ilgili alacaklar da yapılandırılacak. Bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek. Bağ-Kur sigortalılarının durdurulan sigortalılık süreleri nedeniyle ödemedikleri prim borçlarını ödeme imkânı sağlanıyor.

CEZALAR SİLİNİYOR
Mart 2018 ve öncesi ödenmeyen bütün primlerin, eğitime katkı payının cezası siliniyor. Yapılandırılan borç dışında 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcu olmayan ya da bunu taksitlendirenler Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanmaya başlayacak. Sosyal Sigorta ve GSS kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlara da müjdeli haber geldi. Yasada belirtilen şartları taşımaları halinde, düzenlemenin yayımı tarihinden önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmadan 31 Aralık 2018'e kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılacak.

31 MART 2018 BAZ ALINACAK
Emekli olduktan sonra vergi mükellefiyeti tesis ettirerek çalışmaya devam edenler, ödemeleri gereken sosyal güvenlik destek prim borçlarını ödemeyecek. Yapılandırmada 31 Mart 2018 tarihi esas alınıyor. Azami süreler aşılmamak kaydıyla yapılandırılan borçlar 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenebilecek. Borçların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi durumunda faizin yüzde 90'ı alınmayacak.
Hesaplanan tutarın tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Devlet ayrıca tutarı 100 lirayı aşmayan asli amme alacaklarından vazgeçiyor. Tutarına bakılmadan bu asıllara bağlı aslı ödenmeyen fer'i alacakların tutarı 200 lirayı aşmayanlar da talep edilmeyecek.

MATRAH ARTIRAN YAŞADI
Geçmış beş yıla ait matrah artışı yapanlara kolaylık getiriliyor. Vergi takibinde olan bütün mükelleflere kolaylık sağlanıyor. Kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ile bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat çıkarılmayacak. Matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararların yüzde 50'si kârlarından mahsup edilmeyecek.

MUHTAR VE ÇİFTÇİYE İKİNCİ ŞANS
Muhtarlar, çiftçiler, kendi hesabına bağımsız çalışanlar prim borcu nedeniyle durdurulan sigortalılık sürelerini canlandırabilecek. Durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek hesaplanmasını talep edebilecek. Borcun tamamı ilk taksit süresinde ödenmesi halinde, durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

KULÜPLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Spor kulüpleri, belediyeler, il özel idarelerinin borçları da yapılandırılıyor. Dört büyük spor kulübünün 7 milyar liranın üzerinde borcu bulunuyor. Türkiye'de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri, devlete borçlarını ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödeyebilecek. Öte yandan genç girişimcilere prim desteği getiriliyor. Bir yıllık sigorta primleri Hazine tarafından karşılanacak.

ECZANELERE STOK KOLAYLIĞI
Eczaneler stoklarında kayıtlı olup fiilen bulunmayan ilaçları maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek suretiyle kayıtlarından çıkarabilecek. Bu ilaçlar maliyet bedeli üzerinden yüzde 4 hesaplanan KDV ayrı bir beyanname ile beyan edilerek beyanname verme süresi içinde ödenecek. Ayrıca, orman alanlarında, Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulabilecek.

12 MİLYONLA İMAR BARIŞI
Ruhsatsız, ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilecek. Belge, yapının yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

* YIKIMLAR DURDURULACAK: Yapının ve arsasının mülkiyet durumu, sisteme yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

* YAPI DENETİMİNDE SABİT FİYAT: Yapı denetimi hizmet bedeli oranı sabitleniyor, farklı fiyat uygulamalarına son veriliyor. Belge verilen yapılarla ilgili alınan yıkım kararları durduruluyor.

* MÜHENDİS YERİNE TEKNİK ÖĞRETMEN: Yapılarda mimar ve mühendisler yerine yapı denetimi faaliyetlerine teknik öğretmen, yüksek tekniker, tekniker ve teknisyenler katılabilecek.

* HAZİNE ARAZİLERİ KİRALANACAK: Hazine'ye ait tarım arazileri kiralanabilecek. Yasanın yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde bu arazileri doğrudan kiralamak için başvuruda bulunanlara, ecrimisil borçları bulunmaması şartıyla, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek.

* TAPU HARÇLARINA İNCE AYAR: Bakanlar Kurulu, yeni inşa edilen konut veya işyerlerinin ilk satışlarına ilişkin olarak da tapu harcını bir katına kadar artırabilecek, 10'da birine kadar indirebilecek.

* İŞYERLERİNE KAZA DESTEĞİ: İş kazası, meslek hastalıkları gibi nedenlerle SGK tarafından işverene rücu edilen alacaklar yeniden yapılandırılıyor. İnşaat şirketlerinin, ihale konusu işlerde yaşadığı prim sorunu çözülüyor.

* DEPREM MAĞDURU İLLERE SÜRE: Mücbir nedenle Van, Ağrı'nın Patnos ve Bitlis'in Adilcevaz ilçelerindeki mükelleflerin, beyanname ve bildirim verme süresi 31 Ağustos 2018 tarihine uzatılıyor.

Çok maaşa tek ikramiye

- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 1000'er lira ikramiye verilecek. Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara en fazla ödeneğe imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılacak. Yani aynı babanın maaşını paylaşan kızkardeşler ile dul ey maaşı alan emekliler tek ikramiye alabilecek.

- Emekli olduktan sonra vergi mükellefiyeti tesis ettirerek çalışmaya devam edenler, ödemeleri gereken sosyal güvenlik destek prim borçlarını ödemeyecek.

- 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında ödenen yaşlılık aylığı, yaklaşık iki kat artırılıyor. Her ay için 266 lira olarak ödenen aylığın 500 liraya çıkmasıyla, emekliliği olmayan, kimsesiz yaşlıların üç aylığı 1500 liraya yükselmiş olacak.

- Fazla veya yanlış ödendiği tespit edilen emekli aylıklarıyla ilgili alacaklar da yapılandırılacak.

İmar mevzuatına aykırı yapılar kayıt altında

- Düzenlemenin imar barışı bölümüne göre; ruhsatsız; ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Bu belge verilen yapılarla ilgili yıkım kararları uygulanmayacak, idari para cezaları iptal edilecek.

- Düzenleme için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 31 Aralık 2018'e kadar başvurulması gerekiyor.

- Yapı Kayıt Sistemi'ne kayıtta, yapı sahibinin beyanı esas alınacak.

- Kaçak yapısını kayda geçirmek isteyenlerden arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 harç alınacak.

- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

- Maliklerin yarısı onay verirse, yapı kullanma izin belgesi olmasa da binaya kat çıkılabilecek.

Kentsel dönüşüme kadar

- Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılara kat mülkiyeti tesis edilebilecek.

- Hazine arazisine yapılan binalar, belge alınması halinde kullanıcısına satılabilecek.

- Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

- Yapının depreme dayanıklılığı, malikin sorumluluğunda bulunacak.

Belediyeye 144 taksit

- TBMM'ye gönderilen tasarı, vergi ve diğer kamu alacaklarına yapılandırma olanağı getiriyor. Yapılandırmaya konu alacakların ait olduğu idareler; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) olarak düzenleniyor.

- Yapılandırmadan yararlanmak istelenler, Maliye Bakanlığı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB'lara bağlı tahsil dairelerine borçlarının ilk taksitini 4 ay sonra, SGK borçlarının ilk taksitini 3 ay sonra ödeyecek. Kalan borçlar, ikişer aylık dönemler halinde azami 18 taksitte ödenecek. Borçlar, 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenebilecek. Böylece ödeme vadesi 36 aya kadar uzayabilecek.

- Peşin ödemelerde, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanacak faizin yüzde 90'ı silinecek.

- Yapılandırılan alacak sadece faiz ya da gecikme zammıysa tutardan yüzde 50 indirim yapılacak.

- İdari para cezalarının peşin ödenmesi halinde yüzde 25 indirim yapılacak.

- Ödenmesi gereken tutarlar, spor kulüplerince 36 taksitte, belediyelerce 144 ayda ödenebilecek.

- Geçmiye yönelik Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları da yapılandırılacak.

Bağ-Kur yapılandırması

- Tasarıdaki yapılandırma maddesiyle, yapılandırılan ve ödemesi devam eden vergi ve kamu alacaklarının erken ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarı indirilecek. Ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezasında 31 Aralık 2015 öncesine yapılandırma yapılacak.

- Köy ve mahalle muhtarlarının, 31 Mayıs 2018'den nceki sürelere ilişkin prim borçları yapılandırılacak.

- Bağ-Kur borçlularına da yapılandırma imkanı tanınacak.

Sultanbeyli'de çözüm

Düzenlemeye konulan maddeyle, İstanbul Sultanbeyli'de, tapu maliki ile fiili kullanıcının farklı kişiler olması nedeniyle, geniş bir alanı kapsayan mülkiyet sorununun çözülmesi amacıyla, fiili kullanıcıların, kullandıkları bu alanları satın almalarına imkan sağlanacak. Satın almalarda, daha önce Maliye Bakanlığı'nca satılan taşınmazların rayiç bedelleri emsal alınacak.

Trafik cezaları yapılandırılacak

- Mart 2018 ve öncesine ilişkin olup tahakkuk ettiği halde ödenmemiş sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi yapılandırma kapsamında olacak.

- Sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar, 31 Aralık 2018'e kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılacaklar.

- 31 Mart 2018'ten önceki döneme ilişkin vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, Trafik Kanunu, referandum yasası, RTÜK Kanunu kapsamındaki idari cezalar yapılandırmaya alınacak.

- Belediyeye su borcu da yapılandırma kapsamında.

100 lira altına af

- Maliye, Gümrük bakanlıkları ile SGY'ya bağlı tahsil dairelerince takip edilen, 100 lira altı küçük tutarlı alacakların tahsilinden vazgeçiliyor. Buna bağlı gecikme zamlarının da 200 lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.

- Hazine arazisi üzerindeki tarlayı 31 Aralık 2017'den önce en az 3 yıldır ekip biçen, bu arazileri 10 yıla kadar kiralayarak ya da bir süre sonra satın alarak kullanabilecek.(Milliyet)

Kaynak : Sabah

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri