Muhalefet, mayın tasarısını engellemek için kürsüyü işgal etti

Bir aydır Meclis'te bekleyen mayın tasarısının dün yapılan görüşmeleri de tartışmalı geçti.

AK Parti'nin mayın tasarısını kanunlaştırmak için Meclis'in 1 Temmuz'a kadar 4 gün çalışması önerisi üzerine CHP ve MHP'li vekiller kürsüyü işgal etti. Gerilimin tırmanması üzerine birleşime ara verildi. Meclis Başkanı Toptan'ın devreye girmesiyle AK Parti, önerisini geri çekti.



Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili tasarı, Meclis'i tıkamaya devam ediyor. 6 maddeden oluşan tasarı, bir aydır Meclis'ten geçemedi. AK Parti'nin tasarı üzerinde bazı değişikliklere gitmesini yeterli bulmayan CHP ve MHP'nin sert muhalefeti sonucu dün Genel Kurul'da gergin anlar yaşandı. CHP ve MHP'li vekiller, mayın tasarısının görüşülmesini kürsüyü işgal ederek engelledi. Meclis'i yöneten Başkan Vekili Eyüp Cenap Gülpınar ile muhalefet vekilleri arasındaki gerilim sözlü sataşmaya dönüştü. Devlet Bakanı Faruk Çelik, tartışmanın büyümesi üzerine Gülpınar'ı, Başkanlık Divanı'ndan içeriye götürdü.

AK Parti, tasarının yeniden görüşülmesi kararını almıştı. Bu süre içerisinde NAMSA'ya mayın temizliğinin yolunu açan değişiklik hazırlandı. Meclis açıldığında muhalefet, Genel Kurul gündemi için grup önerisinde bulundu. Bu öneri kabul edilmedi. Hükümet ise 1 Temmuz'a kadar Meclis'in haftada dört gün saat 24.00'e kadar çalışması yönündeki grup önerisini sundu. Bu önerinin okunmasıyla birlikte Meclis'te hareketli saatler yaşandı. CHP ve MHP, AK Parti'nin Danışma Kurulu toplanması için teklifte bulunmadığını, dolayısıyla Genel Kurul'da bu önerinin görüşülemeyeceğini savundu. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ise Danışma Kurulu'nun toplanması için hazırladıkları teklifi TBMM Başkanlığı'na sunduklarını, yalnızca bunun parti gruplarına iletilmemiş olabileceğini belirterek, içtüzüğe aykırı hareket etmediklerini söyledi.

Bozdağ'ın konuşmasının ardından Gülpınar, AK Parti grup önerisinin iç tüzüğe uygun olduğunu kaydetti. Gülpınar, AK Parti'nin grup önerisini oylamak isteyince Genel Kurul karıştı. Muhalefet vekilleri, Başkan Divanı'na yürüyerek Gülpınar'a tepki gösterdi. Gülpınar'la milletvekilleri arasında bir süre tartışma yaşandı. Ardından birleşime ara verildi.

Tartışma üzerine, Meclis Başkanı Köksal Toptan, partilerin başkan vekilleriyle bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, grup başkan vekilleri Genel Kurul salonuna girdi. Birleşimi ise Gülpınar'ın yerine Pakdil açtı. Pakdil, AK Parti'nin grup önerisini geri çektiğini açıkladı. Yapılan oylamada yeter sayı bulunamayınca birleşimi kapattı. Meclis'in kapanmasının ardından AK Parti, olağanüstü toplandı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Grup Başkan vekilleri Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş ve Nurettin Canikli ile bir araya geldi. AK Parti grup yönetimi de toplantıya çağrıldı. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri