Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 657 sayılı devlet memurları düzenlemesinin 'millete hizmet eden bir sistemden, kamuya girmeyi başarabilenlere hizmet eden' bir yapıya dönüştüğünü söyledi. Şu andaki 657 sayılı kanunun birilerine garanti veren bir yapı olduğuna işaret eden Müezzinğolu, bu kadar garantinin ve güvencenin olduğu bir yapının, milletin mağdur olduğu bir yapıya doğru gittiğini söyledi.
'657' YAMALI BOHÇAYA DÖNMÜŞ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'En büyük rakibim bürokratik oligarşi' dediği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi çalışanların sistemde ciddi tıkanma oluşturduğunu ve bunun milleti mağdur eden ettiğini söyleyen Müezzinoğlu, "Memuriyete girerken, sonra terfi ederken, verimlilik ödüllendirme, cezalandırma, kendisini geliştirme, bütün bunları yeniden bir yapıya koymamız lazım. Şu anda kamu istihdamı 'yamalı bohçaya' dönmüş" dedi.
Bursa'da Kamu Çalışanları Reformu Çalıştayı ile 657 sayılı düzenlemenin gözden geçirilmesini amaçladıklarını söyleyen Müezzinoğlu, şöyle konuştu: "Memurlarımız var, daimi çalışanlarımız var, kısa süreli çalışanlarımız var, 4/a-b-c çalışanlarımız var, taşeron denilen hizmet alımıyla ilgili yaklaşık 700 bin insanımızın yine kamuda istihdamı ile ilgili çalışmamız var. Bütün bunların birbiri ile entegrasyonunda ciddi sorun var."
ÖRGÜTÇÜ MEMUR HİZMET EDER Mİ?
Türkiye'de memur düzenlemesinin koruyucu etkisinin güçlü olduğunu, görevden alınan memurun mahkeme kararı ile geri döndüğünü anlatan Müezzinoğlu, "FETÖ dolayısıyla ya da Doğu ve Güneydoğu'da PKK dolayısıyla, onlara verdiği destek ile devletin onlarla olan mücadelesine yaptığı muhalefeti memuriyet güvencesiyle devam ettiren bir sistemimiz var" ifadelerini kullandı.
'HER ŞEYİM GARANTİ OLSUN' ZİHNİYETİ HİZMETLERİ KİLİTLİYOR
Sağlık Bakanı olduğu dönemde FETÖ dolayısıyla görevden aldıklarının yüzde 70'inin 2 ayda mahkeme kararı ile memuriyete geri geldiğini belirten Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Millet, 15 Temmuz'u yaşadı. 241 şehit verdi. 2 bin 100'den fazla gazimiz oldu ve bunların da en az 4'te 1'nin ömrünün sonuna kadar hayatını engelli yaşayacak. Devlet bunları görmemezlikten gelemez. Devlet milletin yarınlarının daha iyi olması için vardır. Devletin memurları da bu sorumlulukları ile o görevdedir. Ama 'benim her şeyim garanti olsun'. 'Ben her türlü güvenceye, belirli yılım dolunca terfiye, bir makama geldiğimde o makamın kalıcılığına', tapulu mal gibi bir güvence şu anda hizmetimizi zayıflatan yer yer de kilitleyen bir yapı var."
BAKAN MÜŞAVİRLERLERİ BANKAMATİK MEMURU GİBİ
Devlette şu anda 1.700'ün üzerinde bakan müşaviri bulunduğunu da kaydeden Müezzinoğlu, "Bunlar bankamatik memuru. Bu kişilerin çalıştığı bakanın görev süresi bitebiliyor, milletvekilliği de bitebiliyor ancak bu müşavirler 65 yaşına kadar aynı görevde kalıyor hatta yaş sınırı 70'e çıksın diye zorluyorlar. Böyle bir sistem olamaz" dedi.
CHP MİLLETE GÜVENMİYOR
Başkanlık sistemi konusunda Anayasa değişikliğinin kapsamlı olmayacağını ifade eden Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Sistemin adını koyduktan sonra millete yakışır bir anayasa da esasında TBMM'nin temel sorumluluğu olarak çıkabilir. Ama ne yazık ki 2007'den beri her türlü öneriyi ve formülü denememize rağmen CHP, ipe un serme taktiği ile gitti. CHP'nin şöyle bir taktiği var: Milletin ümüğünü sıkacak bir emniyet supabı elimin altında olmalı. Belirli güç odaklarının elinde olmalı. Bir türlü merkeze halkı ve milleti alamıyor. Halbuki demokraside en büyük güç millettir. Milli iradedir."
ÜÇ GÜNDEM İSTİŞAREDE
Bakan Müezzinoğlu, Afyon'da AK Parti 25'inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'da ekonomi ve güvenlik ana gündem maddeleri ile toplanacağını, anayasanın da görüşüleceğini belirtti. Müezzinoğlu, "Gündemimizde ekonomi ile ilgili alınacak tedbirler, terör ve darbe girişimi sonrası sistemin hazırladığı zemin ele alınacak. Türkiye'de sistem birilerinin darbe yapacağı bir sistem olmamalı. Bu tartışılacaktır" dedi.
YeniŞafak